De Tour door de ogen van Jeroen (deel 27)

Het is Vos wat de klok slaat!

Voorlopig staat er geen maat op wellicht de allerbeste wielrenster die wij ooit in Nederland hebben gehad. Sorry, Leontien en Annemiek! Marianne Vos staat nog steeds aan de top en dat bewees ze vandaag maar weer met wederom een machtsprint van jewelste. De Grand Lady van het vrouwenwielrennen kent de druk van de gele trui niet, verschool zich wederom niet en haalde genadeloos uit in de sprint. Het was alweer haar tweede zege deze Tour. Enig Hollands smetje was de toch wel zware valpartij van Wiebes in haar groene trui.

Weer een harde strijd in het begin

De koers was vanaf het begin hard gemaakt. Dit keer was Femke Boogaard van UAE die de eerste berg, Col d’Urbeis, als eerst beklom en zo kostbare punten voor de bollentrui meenam in haar tas. In de afdaling van de klim werd er gevallen, onder meer door Elisa Longo Borghini van Trek-Segafredo. Het duurde lang voordat de Italiaanse uiteindelijk weer aan kon sluiten. Jumbo-Visma en SD Worx controleerden, maar ze konden niet voorkomen dat er een sterke kopgroep van veertien rensters wegreed, met nog zo’n tachtig kilometer voor de boeg.

Audrey Cordon Ragot (Trek), Sheyla Gutierrez (Movistar), Christine Majerus (SD Worx), Marie Le Net (FDJ), Anna Henderson (Jumbo-Visma), Franziska Koch (DSM), Tiffany Cromwell (Canyon//Sram), Ruby Roseman-Gannon (BikeExchange), Sandra Alonso (Ceratizit-WNT), Laura Smulders (Liv Racing Xstra), Katrin Hammes (EF), Jesse Vandenbulcke (Le Col-Wahoo), Joscelin Lowden (Uno-X) en Tamara Dronova (Roland Cogeas Edelweiss) kregen maximaal twee minuten, maar het peloton bleef continue de 14 in de greep houden. Het tempo werd door UAE hoog gehouden, waardoor de 14 nooit echt los konden geraken. Toen sloeg het noodlot toe voor Lorena Wiebes (DSM). In de afdaling van de Cote de Boersch was het echter alsnog gedaan voor Wiebes. De Nederlandse ging onderuit, net als sprinster Lotte Kopecky van SD Worx. Kopecky kon de aansluiting met het peloton nog weer maken, Wiebes was flink gehavend en kwam niet meer terug.

Sluwe Vos!!

Het was nu SD Worx dat met Kopecky de ritzege rook, en ook Vos zat namens Jumbo-Visma attent vooraan. Ellen van Dijk gaf zoals altijd gas voor haar kopvrouw Elisa Balsamo. Buiten Wiebes waren alle rappe vrouwen van de partij in het uitgedunde peloton, waardoor meerdere ploegen vol reden voor de winst in de laatste kilometers. Van Dijk denderde op kop de laatste kilometer in, met Vos daar al in het tweede wiel. Longo Borghini verzorgde een perfecte leadout voor Balsamo, maar die had gewoon niet de snelheid in de laatste rechte lijn om erover te komen. Vos ging van kop aan en werd niet meer ingehaald. De blijheid gutste van haar gezicht af. Deze overwinning smaakte erg lekker voor de slimme Vos. Ze was steeds attent en profiteerde volledig van het werk van de concurrenten.

Intense trots van haar ouders

Marianne Vos heeft mooie bijnamen als ‘de Kannibaal’ en ‘GOAT’. De eerste bijnaam refereert naar Eddy Merckx die ook alles won wat er maar te winnen viel. En de tweede laat zich raden: The Greatest Of All Times. Maar nog meer komt de trots bij de familie voort uit het feit dat Vos zich heel erg hard maakte om de Tour de France ook voor vrouwen te houden. Zoals dat ooit in de tijd van Van Moorsel ook het geval was. Wat dat betreft lijken de dames wel op elkaar. De grote motor achter het succes buiten natuurlijk Marianne zelf, is haar vader. “Het is een soort sprookje”, meldt vader Henk Vos vanuit Frankrijk. Als vanouds is hij met vrouw en zoon Anton in de ‘Vosjes-camper’ dagelijks present bij de start- en finishplaatsen van de Tour de France voor vrouwen. “Marianne heeft zo lang gevochten om de Tour de France voor vrouwen voor elkaar te krijgen en nu draagt ze de gele trui. Ik krijg hier heel veel energie van. Het is iedere dag weer kippenvel.” “We zijn al sinds vorige week vrijdag met de camper onderweg”, vertelt vader Vos, die net als zijn zoon, de sportfotograaf Anton Vos, een accreditatie heeft om met de camper de Tour de France voor vrouwen van heel dichtbij te kunnen volgen. “Elke ochtend zijn we bij de start en daarna rijden we in een konvooi met andere voertuigen en bussen naar de finish, schitterend.” Het geeft maar weer aan hoe uniek de familie Vos is en hoe zij omgaan met het grote succes van Marianne. En deze Tour is nog zeker niet voorbij voor haar, want het kan alleen nog maar mooier worden…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.