De Tour door de ogen van Jeroen (deel 25)

De etappe die de rensters niet wilde

Daar was dan de lang besproken etappe door de gravelvelden. Een etappe die velen niet wilde, maar waaraan de rensters schoorvoetend toch gehoor moesten geven. Het was de etappe van Troyes naar Bar-Sur-Aube. Dwars door de champagnestreek en dwars dus over gravelstroken. De enige renster die er geen moeite mee had, was de Zwitserse Reusser (wederom van de ploeg SD Workx). Wat een successtory wordt dat voor die ploeg. Kopvrouwe Demi Vollering is het speerpunt van de ploeg.

Parkhotel Valkenburg is een prima kweekvijver

Demi Vollering is van 15 november 1996. En sinds 2019 in het profpeloton. Haar eerste jaar reed ze voor Parkhotel Valkenburg. Het team wat vanaf 2014 bij de vrouwen aanwezig is. Voorheen hadden ze ook een mannenploeg, maar die zijn overgestapt naar een andere sponsor. In het begin (2014) bestond de vrouwen voornamelijk uit Nederlandse en Belgische rensters. Alleen een Duitse, een Oekraïense en de Engelse Amy Roberts waren van buiten de Benelux. Maar vanaf 2018 en 2019 maakte de ploeg pas echt furore. In 2018 versterkte Lorena Wiebes de ploeg en een jaar later kwam Demi Vollering bij de ploeg. En toen was het ook dat de twee rensters de overwinningen aan een regen en dus Parkhotel Valkenburg op de spreekwoordelijke kaart zetten.

Ervaren ploegleiders bij SD Workx

Vanaf het seizoen 2021 reed Vollering voor de nieuw opgezette SD-Workx formatie. Voorheen was de ploeg vooral bekend onder de naam Dolmans-Boels of andersom. De ploegleiders van SD-Workx zijn twee goede bekenden in het peloton. De een was een enorm talent bij de mannen: Lars Boom en de ander maakte furore op de web bij de vrouwen: Anna van der Breggen. De winnares van het Olympisch goud bij de vrouwen in de race waarin Annemiek van Vleuten in leidende positie zo ongelukkig ten val kwam. Beide hebben de touwtjes echter strak in handen en dat is zeker te zien aan de uitslagen. Echter, de ploeg is om Demi Vollering geformeerd. Dit jaar won Vollering de Brabantse Pijl en werd tweede in de Amstel Gold Race. Andere bekende rensters bij SD Workx zijn Chantal Blaak en de Belgische Lotte Kopecky. En dan heb je ook nog Marlen Reusser.

Reusser wint door prima ploegenspel

Marlen Reusser deed vroeger o.a. aan triathlons en zit sinds dit seizoen bij SD Workx. Reusser kan vooral erg goed tijdrijden, iets wat vandaag ook goed van pas kwam in de laatste 20 kilometers van de etappe, toen ze alleen aan kop lag. Op de derde langste gravelzone gaven de vrouwen van SD Workx (zoals dat zo mooi heet) er “een slok aan”. Vooral Reusser en Van Dijk lieten zich daarbij goed gelden.

Op twintig kilometer van de finish versnelde Reusser dan maar zelf namens SD Worx, waarop ze direct meer dan een halve minuut pakte. García ging daarachter in de aanval, maar nog tijdens haar acceleratie ontplofte haar band. Weer lek. Niewiadoma nam de fakkel dan maar over en dit zorgde wel voor redelijk wat schifting. Vos, Vollering, Lippert en Persico volgden in eerste instantie, terwijl Annemiek van Vleuten op dat moment in geen velden of wegen te bekennen was. Julie De Wilde en Elisa Longo Borghini waren ook niet present, maar de reden daarvoor was simpel: beide reden lek. Ook Van Vleuten bleek pech te hebben gehad, wat haar absentie betekende. Hulp kwam echter uit onverwachte hoek: Vollering en Moolman-Pasio legden de boel lam omdat hun Reusser er nog voor reed, en lieten op die manier Van Vleuten en Longo Borghini terugkomen. García had minder geluk: zij werd hard aangereden door haar eigen ploegleider en kwam op grote achterstand binnen met een geschaafd lichaam.

Door het goede afstopwerk van haar ploeg kon Reusser onbedreigd naar de overwinning fietsen. De gele trui van Marianne Vos kwam niet in gevaar. Vollering en Van Vleuten kwamen wel op kousenvoeten de top 10 binnen sluipen. Vollering heeft nu 57 seconden achterstand op Vos en staat 6e. Van Vleuten heeft nu 1 minuut en 154 seconden achterstand en staat 8e. Maar de volgende etappes zullen pas echt uitwijzen of ze hier verstandig aan hebben gedaan, want Van Vleuten kon nu haar opgelopen achterstand zonder inspanningen teniet doen. En deze actie kan nog wel eens gevolgen hebben voor de favorieten, want Van Vleuten kan daarmee nog steeds de Tour winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.