De Tour door de ogen van Janna (deel 24)

Zestienhonderd hoogte meters, drie pittige beklimmingen en een bochtig parcours dat staat de 136 rensters vandaag te verwachten.  Analiste Marijn de Vries doet deze etappe aan de Amstel Gold Race en de Cauberg denken.  Roxane Knetemann ziet kansen voor de rensters die felle steile klimmetjes aankunnen en denkt dan o.a. aan Marianne Vos, de Italiaanse Elisa Longo Borghini ( Trek Segafredo) Demi Vollering  (SD Worx) De Poolse Katarzyna Niewiadoma (Canyon- Scram Racing) zal zeker vooraan zitten. Annemiek van Vleuten (Movistar) zal zorgen dat zij geen tijd verliest maar haar benen sparen voor het weekend.

Het dramatische vallen van gisteren betekende voor een aantal rensters die een belangrijke rol konden gaan spelen – waarvan de verwachtingen hoog lagen – het einde. Waaronder de Australische Amanda Spratt (Bikeexchange) en de Italiaanse Marta Cavalli (FDJ)  Het is niet alleen aderlating voor de ploegen maar ook voor de Tour zelf.

Als je verliest dan leer je

Voor Demi Vollering is de Tour nu niet direct begonnen zoals zij zich heeft voorgesteld. Gisteren kwam zij door een onoplettendheid op achterstand binnen. Vandaag is zij zeer goed bij de les – precies zoals wij haar kennen – maar slipt in een spekgladde bocht onderuit. Met de grootst mogelijke krachtsinspanning weet zij tenslotte zich toch weer in de kopgroep te voegen waardoor de schade beperkt blijft.

‘Het loopt nog niet echt lekker hé?  is de conclusie van de journalist. Hetgeen wordt beaamd. ‘Als je verliest dan leer je en er komen nog kansen.’ Demi geeft niet zomaar op.

Lorena Wiebes  (Team DSM)  zit vooraan maar weet dat de laatste dertig kilometers te steil voor haar zijn. ‘Wij kunnen onze lol op vandaag’, laat zij vooraf weten. 

Er is ook een interview met Annemiek van Vleuten. Men maakt zich wat zorgen over haar, het is niet de vertrouwde Annemiek. Zeker is zij blij voor Marianne Vos, zij is toch de voorvechtster van deze Tour de France voor vrouwen. En dat Marianne dan ook nog het geel kan dragen is toch een extra beloning.  Over hoe het met haar zelf gaat is zij minder spraakzaam. ‘Ach die achterstand is natuurlijk niet leuk maar goed te doen.’ Hoe het komt probeert de journalist. ‘Dat ga ik je na deze etappe vertellen.’ Deze cliffhanger houdt de gemoederen behoorlijk bezig, er wordt van alles gespeculeerd. Direct na aankomst krijgt de renster een microfoon onder haar neus geduwd en verlost alle nieuwsgierigen van de vele hersenspinsels. ‘Ik was ziek, kon een paar dagen niet eten en drinken. Maar ik ben er weer doorheen.’ En weg is zij.

Gelukkig is er – ondanks dat het een meer dan aantrekkelijke etappe is – tijd voor een fantastisch gesprek met de oud wielrenster Tineke Fopma. Zij won in 1975 haar eerste WK. Altijd al een groot fan van Marianne Vos, zij volgt haar met veel enthousiasme.  ‘Marianne heeft de loper uitgelegd voor het vrouwen wielrennen.’

Deze eerste Tour de France voor vrouwen … zij vindt het geweldig! En wil dat van dichtbij meemaken. Wanneer zij al die imposante bussen ziet en het hele circus er om heen, kijkt zij haar ogen uit. Dat was in haar tijd wel anders niet een beetje anders maar heel erg anders. ‘Als ik aan een wedstrijd wilde meedoen dan moest ik zelf maar zien hoe ik er kwam. Ik studeerde in die tijd nog en ging dan op mijn studentenkaart naar de WK gehouden in België. Je zorgde ook zelf voor je fiets.’

Fietsen doet zij nog steeds, zij heeft vandaag ook al een deel van de etappe gereden.

Marianne Vos kan rekenen op een gestructureerde Jumbo Visma ploeg met een toekomstgerichte visie en dat is het beste team van de wereld worden.

Met Marianne als kopvrouw – die inmiddels de leeftijd heeft bereikt dat zij het ook leuk vindt om haar kennis te delen. Van een groot kampioen valt veel te leren.

‘Nu kunnen niet alleen jongens maar ook meisjes dromen van een gele trui.’

De eerste klim van de vierde categorie is 700 meter en heeft een stijgingspercentage van 7%. Femke Gerritse (Parkhotel Valkenburg)  komt als  eerste over de streep.

De tweede klim is nog wat pittiger met 10%  en ook hier komt Gerritse als eerste over de streep. Hiermee verliest Femke Markus haar bollentrui maar de trui blijft in de ploeg alleen nu om de schouders van Femke Gerritse. Team Hotel Valkenburg had voor de rensters de opdracht; Laat je van voren zien en tot nu toe lukt dat heel aardig.

Er worden binnen het peloton treintjes gevormd, neemt Jumbo Visma de verantwoording doet ook SD Worx mee. Het kat en muis spel tussen vluchters en peloton is in volle gang. Het publiek dat in grote getale aan de kant staat, klapt en schreeuwt het voortrazende peloton toe. Alle vrouwen die van voren worden verwacht zitten daar ook. er wordt een mooie strijd gevoerd.

De vluchters worden ingehaald, door het hoge tempo breekt het peloton.

Tien vrouwen die allemaal de rit kunnen winnen vormen nu de kopgroep.

Marianne moet een gaatje laten maar knokt zich weer terug. Annemiek van Vleuten raakt achterop en het lukt haar niet om zich weer bij de groep te voegen. Zij levert een strijd met zichzelf.

De sprint wordt aangetrokken door de 27 jarige Poolse Katarzyna Niewiadoma  (CSR) maar zij gaat te vroeg aan. Marianne Vos zit in haar wiel maar daar is de 26 jarige Deense Cecilie Ludwig  Uttrup (FDJ ) zij ziet precies de ruimte die zij nodig heeft om de etappe te winnen. Een prachtige winnares die in de Deense kampioenstrui het podium betreedt. Zij weet niet of zij moet lachen of huilen ‘Wat een grote droom. Na de slechte dag van gisteren waar wij onze kopvrouw Marta Cavalli kwijtraakte. Het was zo een grote domper voor het hele team. En nu kunnen wij zo terug komen. Ik bleef vechten en dat ik nu in mijn kampioenstrui op het podium sta en kan niet beter! 

Marianne Vos werd tweede en behoudt het geel en het groen.

Voor Femke Gerritse is de bollentrui. En de pas 19 jarige Julie de Wilde kreeg de jongere – witte – trui.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.