De Tour door de ogen van Janna (deel 22)

We gaan nog even door!!

Dit is een dag waar de wielerwereld naar uit heeft gekeken; Dé Tour de France voor vrouwen.  Met name Marianne Vos (Jumbo Visma) heeft zich hiervoor zeer sterk gemaakt. Het is mooi dat op deze eerste dag drie Nederlandse vrouwen;

Lorena Wiebes (geel) ; Femke Markus (bollentrui)en Marike van der Duin (jongeren trui)  op het podium staan. Vos haalt de eerste 25 punten binnen en staat nu tweede in het klassement. Zij heeft ongetwijfeld nog een aantal etappes aangekruist voor de winst .

Lorena Wiebes

Aan de huizenhoge favoriet Lorena Wiebes (DSM) van vandaag wordt gevraagd of zij zenuwachtig is. Het blijkt meer te gaan om gezonde spanning. Met haar grootste inspiratiebron Fabio Jakobsen had zij een goed gesprek en verder kijkt zij heel erg uit naar de komende week. ‘Wij zijn zeer gemotiveerd en komen hier om te winnen.’

Zij maakt waar wat velen hopen en denken. Aan het eind van de rit gaat het geel om de schouders van deze fysiek sterke renster. Een gelukkige renster die haar wens vervuld ziet want hier was zij voor naar Parijs gekomen. Wij waren redelijk relaxed en beschouwden dit als een “gewone” race. Helemaal tevreden was zij niet; ‘het werd een lange sprint.maar wij kregen het onder de controle en ik kon nog net iets meer accelereren. Wij hebben het geel! Het hele team verdient dit.

Roxane Knetemann

Roxane Knetemann, een geweldige analiste die vanuit eigen ervaring de cours kan lezen en dat ook nog eens vakkundig en enthousiast kan uitleggen ziet hoeveel stappen Lorena het afgelopen jaar heeft gemaakt.

Voor wat betreft de eerste etappe verwacht zij één grote chaos, voor de kijker leuk maar er als renster tussen te zitten is minder aantrekkelijk. Maar er zijn sprintsters  die juist om dit soort etappes wielrenster zijn geworden. Zij heeft o.a.. Lorena Wiebes als favoriet op haar lijstje staan. Na afloop van een succesvolle dag voor de Nederlandse vrouwen is haar reactie; ‘Ik heb een heerlijke finale, ik zit hier met een grote glimlach. Er werden treintjes geformeerd, dat was een paar jaar geleden nog niet zo, reed ieder meer voor zich. Het is wel duidelijk hoe volwassen het vrouwenwielrennen geworden is. Het is spannend

Femke Markus

Femke Markus 25 jaar (het jongere zusje van de Nederlands Kampioene Marieke Markus) stapte in 2019 van het schaatsen over naar het wielrennen. Is een geweldige aanwinst voor de wielrennerij. Altijd gemotiveerd weet zij beste uit zichzelf en uit haar ploeg Park Hotel Valkenburg. te halen. De drie daagse van Panne is voor haar de mooiste koers, een koers die alleen is weggelegd voor de aller stoersten. 

Terwijl er vaan haar wordt beweerd dat zij echt niet kan klimmen, mag uitgerekend zij de bollentrui in ontvangst nemen.  

Ellen van Dijk

Ellen van Dijk (Trek Segafredo) wordt ook gerekend tot de kanshebbers.

Ook zij ziet het als een overwinning dat nu eindelijk ook de Tour de France Femmes op het programma van de UCI is opgenomen. Wat nog volgt is de derde meerdaagse De Vuelta en dan is het plaatje helemaal compleet en wordt het vrouwenwielrennen als volwaardig gezien. ‘Als ik aan mensen vertel dat ik wielrenster ben is hun eerste vraag; “Heb je ook de Tour gereden?” ‘Nu kan ik eindelijk zeggen; ‘Ja!”

Marianne Vos

‘De ploeg (Jumbo Visma) ging er vol voor en deed het goed het, werd een mooi duel. Ik heb het geprobeerd maar de kon de snelheid van Lorena niet opvangen.’

Valpartijen

Roxane kreeg gelijk; de eerste etappe verloopt behoorlijk chaotisch, hoewel de Vlaamse Lotte Copecky, zij eindigde als derde, het allemaal wel mee vond vallen.  een wegversmalling zorgt voor een aantal valpartijen waarvan een Cofidis renster de dupe is en afgevoerd wordt op een brancard. Voor haar verloopt de eerste Tour voor vrouwen wel heel dramatisch.

Amy Pieters

Amy Pieters  (SD Worx) Nederlands Kampioen 2021 heeft ongetwijfeld gekeken naar deze Tour en wat zal zij blij zijn dat haar ploeggenoten rijden in het door haar ontworpen shirt. Zij is door een zeer onfortuinlijk val bij een aanrijding zeer ernstig gewond geraakt. Maar dat zij toch aanwezig was heeft alles te maken met de betrokkenheid van de rensters. Om haar toch “aanwezig” te laten zijn wordt er gereden in dit fraaie shirt. Het zal hen stimuleren en inspireren.

Het shirt is ook te koop en de opbrengst ervan gaat naar de Stichting financiële ondersteuning revalidatie Amy Pieters. Het geld zal hard nodig zijn want de revalidatie zal nog jaren vergen. Haar vader blijft echter optimistisch ‘Wij boeken nog steeds vooruitgang.’

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.