De Tour door de ogen van Janna (deel 20)

Respect voor Wout en Jonas. Prachtige dag voor Team Jumbo Visma 

Nog 144 renners rijden de tijdrit. De wind zal voor de vroege starters een vriend zijn maar degenen die later in de middag hun benen moeten laten spreken een vijand. Degene die daar profijt van zou kunnen hebben is de 22 jarige Stefan Bissegger, hij had bij de eerste tijdrit – de vijfde etappe – de pech dat hij als enige in een regenbui reed en zich in een bocht nog maar net staande wist te houden. Nu heeft hij voordeel van de wind. Toch brengt het de goede tijdrijder niet het verwachte resultaat op.

Aandacht krijgt hij echter voldoende door het dragen van een nogal afwijkende helm waar Maarten Ducrot werkelijk geen goed woord voor over heeft. ‘Die man rijdt voor gek.’En dan is daar Stef Clement die een lesje aerodynamica geeft, als leek begrijp je meteen dat verhaal klopt, het doet Ducrot verstommen. En…ben je blij dat je niet luistert naar de “grappig” bedoelde woorden van Joris van de Berg; ‘sorry dat u in slaap sukkelt of sorry dat wij u uit uw slaap halen.’ Toch allesbehalve de juiste promotie voor de wielersport.

Vlammen in Parijs

De broertjes van Danny en Boy van Poppel worden na hun rit even bij de microfoon gehaald. Zij eindigen vandaag een krappe seconde van elkaar. En ook in het eindklassement oplopen de renners van Intermarché – Want – Gobert elkaar niet veel. Zij hebben zich gespaard en hopen morgen op de Champs – Élyseés nog een keer te kunnen vlammen.

Daar zouden zij hun ploegbaas Hilaire Van der Schueren een buitengewoon plezier mee doen. Zijn donderbui over de teleurstellende prestaties van de renners zal hen nog in de oren klinken. Maar… over de laatste dagen was hij zeker wel tevreden verklaart hij bij het Belgische avondprogramma; Vive le Velo. Waar hij zich vooral kwaad over heeft gemaakt is de wijze waarop er in het peloton wordt gereden. En daar is hij zeker niet de enige in.

Afscheid van Greipel

En dan de zachtaardige familieman André Greipel, 158 overwinningen heeft de Duitser op zijn naam staan. Dit is zijn laatste tijdrit in de Tour, aan het eind van het seizoen stopt hij met professioneel wielrennen na een indrukwekkende wielercarrière.

Misschien zou zijn beslissing een goed voorbeeld kunnen zijn voor zijn ploeggenoot Chris Froome. Je zou het positief gezien moedig kunnen noemen dat de Brit maar voort ploegt. Maar zou het niet beter zijn zich te realiseren dat het is tijd om afscheid te nemen. Hij kan terug kijken op een succesvolle periode die toch niet overschaduwd moet worden door deze treurige meelijwekkende teloorgang. Voor hem is het fantastisch dat men in hem blijft geloven maar of dat verstandig is? 

Wout de alleskunner

Al dagen heeft Wout van Aert zich gefocust op deze tijdrit. ‘Een van de grootste doelen in mijn carrière is een tijdrit winnen in de Tour.’ Na vandaag kan hij deze wens op zijn lijstje doorstrepen. Op glorieuze wijze weet hij met 21 seconde over de fabuleus rijdende Deen Kasper Asgreen voor te blijven. De gebeeldhouwde kracht, die machtige kuiten, de stuurmanskunst en het verbijten van heel veel pijn brengen Wout naar de zege waar niemand ook maar bij in de buurt komt. Zijn ploeggenoot, de Deen Jonas Vingegaard, zet eveneens een prachtige prestatie neer. Met overmacht op zijn belager, de Colombiaan Richard Carapaz, weet hij zijn tweede plaats in het eind klassement te behouden.‘Het is vandaag een droomdag, ik ben trots op de vechtlust van de ploeg.’ zegt Van Aert die inmiddels weer wat kleur op zijn wangen heeft.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.