De Tour door de ogen van Janna (deel 19)

Smaakmaker Mohoric

Wanneer er achter in het peloton een val is en Toms Skujins daar slim profijt van wil trekken, wordt hij even tot de orde geroepen door de gele truidrager. Zo gaan wij niet met elkaar om. Nu is dit niet geheel altruïsme omdat ook een aantal van zijn ploegmaten op achterstand zijn geraakt. Maar toch… Pogacar is veel meer dan de ietwat saaie renner waarvoor hij mede door de pers versleten wordt. Zijn ploegleider coach Allan Peiper weet wel beter. De Sloveen is allesbehalve saai, het is alleen niet zo’n prater.

Voor en tegen

De Belgen zijn het over de actie van Pogacar niet eens. Door de één wordt zijn gedrag als arrogant betiteld en de ander ziet een sterk leiderschap. ‘Hij toont karakter.’

Duivels dilemma

Een duivels dilemma voor Nils Eekhoff, de debutant van DSM  heeft de Tour goed verteerd, heeft nog steeds goede benen maar voor eigen kansen rijden? Daarvoor is hij niet mee naar de Tour gekomen. Zijn taak is Cees Bol zo goed mogelijk naar voren te brengen. ‘Ik ben blij dat ik de bergen heb overleefd, het ging eigenlijk steeds beter maar vandaag gaan wij voor de sprint. Ik heb er zin in en geloof er in. Vandaag moet het lukken, het is geduld hebben en wakker zijn.’

Een laatste kans 

In het eerste gedeelte van de etappe zwalken de renners over de weg. Het peloton breekt komt weer bij elkaar en dat herhaalt zich alsof het een trekharmonica is. Slechts acht van de drie en twintig ploegen hebben een ritzege behaald dus vandaag de laatste kans om nog iets goed te maken. Twintig renners proberen hun geluk te beproeven, geen van hen is een gevaar voor de gele, groene, witte en bergtrui dus laat het peloton het lopen. De voorspelling dat het wel eens een wandel- etappe zou kunnen worden blijkt een vergissing. Vooraan wordt er gevochten en ook heel erg afgezien, het is geen minuut saai, het is op en af, hollen en stilstaan met een ongunstig staande wind.

De Sloveen Matej Mohoric toont een explosiviteit waar je U tegen zegt en wint met ruime voorsprong. Hiermee prolongeert hij zijn succes van de zevende etappe. Hij wordt tevens geroemd door de analisten als de smaakmaker van de Tour.

Er is niet alleen zege gebaar wanneer de winnaar met ruime voorsprong over de streep komt. Hij laat ook duidelijk zien dat de Franse gendarmerie te ver is gegaan met de inval bij het team Bahrein Victorious.

In een latere verklaring geeft hij aan waarom hij deze actie voerde. ’Ook ik vind het goed dat er wordt gecontroleerd op doping maar ik werd behandeld als een misdadiger, alles werd overhoop gegooid, er werd geen enkel respect getoond.’ Vooral de wijze waarop er met zijn familiefoto’s was omgegaan had hem zeer geraakt. ‘Ik voelde mij een misdadiger en ik ben geen misdadiger wij hebben niets gedaan.’ herhaalt hij emotievol.

Ook hier werd door de analisten verschillend op gereageerd. ‘Als je je niet schuldig voelt, dan heb je ook geen reden om de zaak weer open te breken. Ik vind dat onverstandig en onhandig.’

Gewoon niet genoeg geluk

Mike Teunissen van TJV zit op zich goed mee maar de chaos achter de winnaar is zo groot dat voor hem de etappe winnen geen haalbare kaart is. ‘Ik zat alleen en je kan niet op alles letten en meespringen. Tja vierde worden… dat is op zich niet slecht maar het ook helemaal niets. Ik had gewoon niet genoeg geluk.’ 

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.