De tour door de ogen van Janna (deel 3)

Fatale valpartijen ontsieren de Tour

Analist Danny Nelissen houdt tijdens de voorbeschouwing al zijn hart vast voor dat wat er komen gaat. Het is koud, vies, nat dus glad, de finish ligt er gevaarlijk bij is zijn mening en de wegen zijn smal en bochtig. 183 kilometer moeten de renners vandaag zien te verteren.

Ide Schelling, rijdt in de bollentrui omdat Mathieu van der Poel het geel om de schouders heeft en hem toch ook wel stiekem die trui toekomt, vindt hij zelf. Hij zit opnieuw bij de koplopers. Inmiddels heeft de vrolijke Hagenaar 349 kilometer op kop gereden om die begeerde bollentrui te veroveren en te behouden. En gelukkig voor hem wordt hem alle eer gegund. Zonder tegenstand kan hij het vijfde punt op zijn conto schrijven.

De dag is overigens niet vrolijk begonnen want Robert Geesink – hij rijdt met het omgekeerde nummer dertien – is zo gevallen dat hij de Tour moet verlaten en dat betekent nogal wat voor zijn ploeg Jumbo Visma. Zij zullen een nieuw scenario moeten bedenken wie zijn rol gaat overnemen.

Een vuist maken

Het bleef helaas niet bij deze ene val. In een totale verslagenheid heb ik naar de derde etappe gekeken. ’s werelds mooiste wielerevenement degradeert wanneer er op deze nonchalante wijze blijft worden omgegaan met de veiligheid. Wanneer er meer renners op het asfalt liggen dan op de fiets zitten, wordt het de hoogste tijd dat ploegleiders en renners een vuist maken tegen het huidige beleid van de Tourorganisatie. De Tour moet veiliger en kan ook veiliger, als men maar zou willen luisteren naar een aantal wetenschappers die hier een interessante studie van gemaakt hebben. Helaas vinden zij geen luisterend oor en dat is schandalig. Wielrennen is fietsen en niet vallen. Het is totaal onverantwoordelijk om op verkeerde momenten en tijden veel te gevaarlijke bochten, obstakels, te smalle wegen op te nemen die de belangrijkste oorzaak van de ongelukken zijn.

Vier ernstige valpartijen op één dag, het is werkelijk ongehoord. Voor het Team Jumbo Visma begint de TOUR 2021 dramatisch. Tony Martin – als hij al verder kan rijden – zal nog meer op een maanmannetje gaan lijken vanwege alle bandages, Primoz Roglic maakt opnieuw een enorme klap, Jonas Vingegaard ligt op zijn rug en ook Steven Kruiswijk is geveld. Vele andere renners zoeken naar hun kapotte fiets of blijven liggen. Het is niet om aan te zien. De achterstand van de klassementsrenners loopt voor sommigen in de minuten, daardoor is de kans op een goede klassering voor hen wel heel ingewikkeld geworden. De enige Jumbo renner die de dans ontspringt is Wout van Aert. Voor de onfortuinlijke val teistert hij zijn benen om Roglic goed vooraan te kunnen positioneren. Toen zag het er nog allemaal prachtig uit.

Blind en doof

De jury is onverbiddelijk, de volgauto’s worden aan de kant gesommeerd en de onfortuinlijke renners moeten op eigen kracht terug zien te komen naar het peloton.

Een veel te strenge maatregel die werkelijk nergens opslaat. Met plaatsvervangende kwaadheid geeft analist Stef Clement zijn commentaar. ‘Dit was een onbegrijpelijke te gevaarlijke etappe. Het is onvoorstelbaar dat bij de mooiste wielerwedstrijd van de wereld het niet voor elkaar te krijgen is de Tour veiliger te krijgen. De Tour organisatie lijkt blind en doof. ’

 Vlak voor de finish is er opnieuw een valpartij waarvan Peter Sagan en Caleb Ewan het slachtoffer worden. Sagan kan verder en Caleb ziet een aanstormend – uitgedund – peloton op hem afkomen. Helpers staan machteloos gebarend om de renner heen.

 Tim Merlier blije winnaar

 Naast het drama van uitvallers, pijnlijke verwondingen, kapot materiaal en tijdverlies, was er toch ook een blije winnaar. De vreugde van de gele trui om de schouders van Mathieu van der Poel werd vervolgd door het winnen van de sprint van ploeggenoot Tim Merlier. Hij werd op een voortreffelijke wijze door MVDP naar de finish geleid. De collegialiteit om Tim de winst te gunnen tekent deze buitencategorie renner, die waarschijnlijk voortijdig de Tour gaat verlaten om hopelijk het goud te winnen op de Olympische Spelen bij het mountainbiken.  

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.