De tour door de ogen van Janna (deel 4)

Het raket van isle of Man toont vuurwerk

De Britse renner Cavendish zijgt zeer geëmotioneerd op de grond nadat hij uitbundig zijn blije ploegmaten heeft bedankt voor het vertrouwen dat zij in hem hebben getoond. Zijn 31 ste overwinning in de Tour – de laatste was in 2016- was er één om in te lijsten. Cavendish afkomstig van het Isle of Man leek van het wielerfront verdwenen, een glorieus afscheid zat er niet in en niemand had meer vertrouwen in zijn ooit zo ongekende sprinters talent. Maar de tijden zijn gekeerd sinds hij liefdevol is opgenomen in Belgische ploeg DeCeuninck-Quick-Step. Het vuurwerk in zijn benen kwam weer terug, dat leverde hem een plek in de Tour op. Privé is Marc zeer beminnelijk en sociaal, met een klein hartje maar… ‘Als ik een helm opzet word ik een ander persoon.’ Dan moet je uit zijn buurt blijven. Dat heeft hij in het verleden ook vaak genoeg bewezen.

‘Hier zijn is al heel speciaal voor mij maar dat vandaag de Wereldkampioen en groene truidrager Alaphilippe mij aan de overwinning heeft geholpen…’

Ploegmaat Tim Declercq ziet de overwinning als een sprookje. ‘Wij hebben altijd in hem geloofd waardoor de mentale puzzelstukje in elkaar zijn gevallen. Hij zit gewoon bij de juiste ploeg.’

De mummie gaat “gewoon” vandaag van start

Op Facebook wordt een foto getoond van Primoz Roglic ‘Ik lach wel…maar dat is voor de foto.’geeft hij als uitleg. Toch gaat de mummie “gewoon” van start. Steven Kruiswijk antwoordt op de vraag hoe het met hem gaat als volgt; ‘mijn vinger zit er nog aan, dus het valt nog wel mee.’ Hoewel hij moet toegeven dat het stuur vasthouden toch minder makkelijk gaat. ‘Hopelijk hebben wij nu alle tegenslagen gehad, wij hebben een prima niveau en laten het hoofd niet hangen. Wij hebben hier met elkaar zo hard naar toegewerkt.’ Op de mondkapjes van de ploeg Jumbo Visma staat; Samen winnen. Het zou mooi zijn als dat – door een wonder – ook gaat lukken.

Eén kilometer te lang

De Belgische renner Brent van Moer rijdt de 150.4 km lange etappe op kop samen met de Fransman Périchon. Het peloton lijkt geen enkele haast te maken om de renners in te halen maar zo’n 20 tal kilometers voor de finish wordt er toch vaart gemaakt en slinkt de voorsprong. Périchon haakt af. Van Moer gooit er nog een schepje bovenop en weet de voorsprong zelfs te vergroten. Hij wil zo graag maar het is die éne kilometer en tegen het voortrazende geweld van het peloton is geen kruid gewassen. Hij eindigt als 49 ste maar krijgt wel het rode rugnummer voor de strijdlustigste renner en… hij heeft gezorgd voor een spannende finale.

Geen slim plan

Natuurlijk werd er nagesproken over de dag van gisteren waar zoveel onfortuinlijke renners bij betrokken waren. De één minuut “staking” kon je nauwelijks als een statement zien. ‘Mosterd na de maaltijd’, noemde de gele truidrager Van der Poel dat.

Opvallend is dat de architect van al deze etappes – de oud renner Gouvenou – over etappe van gisteren schrijft dat deze de renners geen angst in zal boezemen en hij vandaag de renners wat nerveuzer wil maken. ‘Geen slim plan’, vindt niet alleen Bauke Mollema. Blijft toch apart dat een voormalige wielrenner dit soort gevaarlijke etappes bedenkt. De Fransman weet overigens ook wat hard vallen is. Analist Maarten Ducrot – vertelde een aardige anekdote; Gouvenou is een keer zo van zijn fiets gestuiterd, dat hij een tulband van verband op zijn hoofd had waar het bloed door heen sijpelde. Maar dat waren andere tijden, nu zou het veel verstandiger om ergens in november om de tafel te gaan zitten en te kijken hoe de TOUR veiliger is te maken zonder te verliezen aan charme en spanning. Leuke ideeën en innovaties zijn er genoeg, nu moet er alleen nog naar elkaar geluisterd worden.

janna van zon 

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.