Jeroen ziet; De lang verwachte overwinning

Ik heb al vaker superlatieven uitgesproken over de man uit Kapellen, België. Zoon van een goede wielrenner uit de jaren 80, Adri. Maar de zoon is zijn vader nu al (ver) vooruit gesneld. Matthieu van der Poel is een alleskunner, een renner die bij drie verschillende disciplines, veldrijder, mountainbiker en wegwielrennen tot de absolute wereldtop behoort. “Matje” (voor intimi) behoort nu al tot de allergrootste wielrenners in het hedendaagse wielrennen. Zijn winst begin dit jaar in de ‘Strade Bianchi’ was legendarisch. En vandaag was er weer zo’n dag dat MvP (Matthieu van der Poel) geschiedenis voor zichzelf heeft geschreven.

De dag van gister is verteerd. De schade werd hedenochtend opgenomen. Grootste slachtoffers van de valpartij waren Toni Martin (was de eerste die geraakt werd door het kartonnen bord), Marc Soler, Jasha Sütterlin en Amund Grondahl Jansen en een groot deel van de Jumbo/Visma ploeg. Uiteindelijk waren er drie renners die vanochtend niet meer opstapte: Ignatas Konovalovas (Groupama-FDJ), Jasha Sütterlin (Team DSM), Cyril Lemoine (B&B Hotels P/B KTM) gaven de bekende pijp aan Maarten. Vandaag kwam daar dan toch ook de uitval van Soler bij. Ook de Spanjaard had teveel naweeën van zijn val van gister.

De dag van vandaag stond ook in het teken van een tweede kans voor de echte kleppers. Gister was Julian Alaphilippe de allerbeste. De Franse veelvraat was gister de sterkste van het gehele peloton. Dit tot groot verdriet van Matthieu van der Poel. 45 jaar geleden reed zijn opa, Raymond Poulidor, zijn laatste Tour de France. De Fransman was zeer geliefd bij het publiek en renners. Twee jaar geleden overleed de icoon van het Franse wielrennen. Hij was niet de meest bejubelde renner, maar wel een renner waar vele volgers respect voor hadden. De dood van Poulidor sloeg er hard in bij Matthieu. Poulidor was tenslotte met zijn vader Adri zijn grootste fan. Zoveel als mogelijk stond Poulidor langs het parcours om zijn nu al wereldberoemde zoon bij te staan. Vandaar dat MvP maar één doel had voor de eerste etappe en dat moest uiteindelijk resulteren in de gele trui. Juist dat eerbetoon stond met dikke letters in zijn agenda geschreven. Alleen MvP moest gister het hoofd buigen voor Alaphilippe.

De etappe van vandaag moest daarom de grote wraak worden voor een van de favorieten. Immers de finish was bovenop de Mûr-de-Bretagne. De Mûr is niet lang, 2,1 kilometer en heeft maar 139 hoogtemeters. Maar het venijn zit hem in 400 meter van een stijgingspercentage 12% tot 13,4%. Dat is vrij in het begin en daar moest het voor de allersterkste van vandaag gebeuren. En dat bleek ook waarheid te zijn. De etappe op zich was niet spectaculair. Een duiker in een graanveld met een fakkel zorgde nog voor wat vertier. Maar voor de rest was het een redelijk vlakke etappe zonder vuurwerk. Daar moest uiteindelijk de Mûr voor zorgen in twee omlopen.

Op 20 kilometer voor het einde was er de controle van de Ceuninck-Quick/step team. Uiteraard deden ze dat om hun kopman Alaphilippe in een zetel naar een tweede winst te leiden. Op 3 kilometer van de meet aan de voet van de Mûr gaf Bahrain Victorious van onze landgenoot Poels en Jack Haig gas. Maar daar was als een duveltje uit een doosje, Matje. MvP ging op de pendalen staan en reed zo ongelofelijk hard naar boven dat niemand hem kon of wilde volgen. UAE Team Emirates probeerde (met kopman Pogacar) Van der Poel nog te achterhalen, maar MvP was weg en bleef weg. Het werd uiteindelijk zijn ultieme beloning, want omdat hij alleen boven kwam pakte hij dan ook nog de gele trui af van Alaphilippe. De emoties na afloop zeiden alles. Alles kwam eruit. De beelden van ‘Poupou’ stonden in de hemel afgebeeld. Het waren weer beelden van trommels bespannen met kippenvel.

Er zullen weinig volgers in de karavaan zijn die het Matthieu misgunnen. Het was weer zo’n dag om niet te vergeten. Wat dat betreft is de Tour van 2021 natuurlijk fantastisch begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.