De tour door de ogen van Janna (deel 2)

Fabuleuze winnaar; Mathieu van de Poel in het geel

Een wonderbaarlijke wederopstanding van de Britse renner Chris Froome. Vandaag bij de tweede etappe is hij toch weer op de fiets gestapt. Dat telt niet voor vier andere renners uit het peloton waaronder De Movistar-renner Marc Soler hetgeen een behoorlijke aderlating betekent voor deze ploeg. Het is het treurige resultaat van de gigantische val van gisteren. Veel renners zitten dik in het verband. Het brengt Joris van den Berg tot de woordspeling; “Medisch Centrum Brest.”

Het publiek gedraagt zich gelukkig een stuk fatsoenlijker, de toeschouwers tonen hun respect voor het peloton.

De drager van de bollentrui; Ide Schelling – bijnaam Idéfix – heeft voor vandaag weer snode plannen. Nadat hij in eerste instantie de kopgroep heeft gemist weet hij zich na veel inspanning toch aan te sluiten. De Franse renner Anthony Perez is evenals gisteren één van de koplopers, hij is de ludieke actie van gisteren niet vergeten en nog steeds pissig doet hij er alles aan om Schelling een loer te draaien. Hij laat zich niet een tweede keer in de maling nemen. Er ontstaat tussen beiden een prachtig steekspel, uiteindelijk wordt de vrede getekend en weet Schelling toch weer één punt te winnen waardoor hij denkt verzekerd te zijn van nog een dag in de bollentrui.

Maar… dan heeft hij geen rekening gehouden met de renner die van een andere planeet lijkt te komen; Mathieu van der Poel! Gisteren had hij – naar eigen zeggen – de benen niet maar vandaag toont hij een klasse die zijn weerga niet kent. Twee keer overwint hij met overmacht de Mûr – de – Bretagne. Wijzend naar de hemel draagt hij deze fabuleuze prestatie op aan zijn opa – de legendarische  Raymond Poulidor – koosnaam Pou-Pou – die heel veel etappes won, vaak op het erepodium in Parijs stond maar nooit het geel om de schouders kreeg. Zijn schoonzoon Adrie van der Poel lukte dat in 1984 wel en nu in 2021 wint kleinzoon Mathieu – debutant in de Tour – eveneens het geel. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Tour dat zowel vader als zoon in het bezit zijn van de begeerde gele trui. Het zorgt voor veel prachtige emotie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.