Onrecht bestaat!

Onrecht
Onrecht in de sport zal je altijd houden. Marc Hirschi (de man van etappe 2 van Sunweb) reed een dijk van een etappe. Hij bleef tot 1,8 kilometer van de finish op kop, maar werd door het jagende achtervolgende groepje ingehaald. Dat groepje bestond uit Roglic, Pogacar, Bernal en Landa. Deze vier waren de beste van de favorieten, waar Tom Dumoulin weer vuil werk voor Roglic opknapte en zo net als gister zijn eigen klassement om zeep aan het helpen was. Maar gelukkig bleef vandaag dat verlies beperkt, omdat hij na het beulswerk in een goed groepje terecht kwam, met o.a. Yates, die zijn gele trui moest over geven aan Roglic. De kopman van Jumbo/Visma heeft dan eindelijk de trui en goed uitgekiend was die overdracht precies voor de rustdag. Hierdoor kan hij morgen even goed recupereren van een week hard fietsen.

Hirschi beloont zichzelf (nog) niet
Na de dag van gister waar ook het spektakel aan de orde was, was het vandaag wederom een heerlijk schouwspel. Met in de hoofdrol een Zwitser die weer niet werd beloont. Ik mag toch hopen dat dit niet aan zijn carriere blijft kleven. Maar een deze dagen zal hij toch echt beloond worden voor de werklust die hij laat zien. Hirschi werd op 24 augustus 1998 geboren in Bern. In 2019 kwam hij bij het grote Sunweb, na eerst bij het Development Team Sunweb reed. Naast het wegwielrennen kan Hirschi ook erg goed overweg op de baan. Er zijn genoeg voorbeelden die hij heeft gehad, die deze carriere ook op deze manier hebben bewandeld. Hirschi beheerst eigenlijk veel disciplines. Hij kan goed bergop rijden, staat zijn mannetje op het vlakke en kan ook een prima tijdrit uit zijn sterke benen persen. Het zit hem deze Tour even niet mee, maar het kan echt niet lang duren voordat Hirschi zijn werklust omzet naar overwinningen.

Geel is binnen
Roglic heeft dan eindelijk de gele trui binnen. Voor de man uit Slovenie waaraan nog steeds getwijfeld wordt of hij drie weken lang zijn focus kan houden, komt hij deze Tour al best snel in het geel. Dat betekent ook dat de ploeg twee weken lang vol aan de bak kan. Want nu kan Ineos gaan jagen , waar ze de jaren ervoor moesten consolideren. Maar vlak Pogacar (UAE-Team Emirates) zeker niet uit, al verloor juist hij vandaag een belangrijke schakel in de ploeg. Fabio Aru rijdt voor een vermogen voor de zandbak ploeg, maar echte aansprekende resultaten behaalt hij al tijden niet meer. En opgaves stapelen zich ook bij de Italiaan met de bijnaam “De ridder van de vier moren”. De laatste jaren geeft hij vaker op dan dat hij een ronde uitrijdt.

Favorieten
Naast de Sloveen II (Pogacar dus) is ook het rijden van Mikel Landa opvallend. Landa die blij was dat hij bij (het mislukte avontuur bij) Movistar weg kon en tekende bij het ambitieuze Bahrain McLaren. Net als UAE een team uit de zandbak. Bahrain waar onze landgenoot Wout Poels een vrije rol heeft. En Damiano Caruso een belangrijke knecht is voor Landa. Naast Landa is ook het rijden van Uran en Porte opvallend. De Australier Porte is een routinier die bij Sunweb kopman is en die rol absoluut waar maakt op dit moment. ook Rigoberto Urán is al jaren een talent en hoort vaak bij de beste van een grote ronde, alleen het komt er nooit echt uit bij de man uit Colombia. De hierboven genoemde renners gaan de dienst uitmaken na de verdiende rustdag van morgen. Samen met de topfavorieten Bernal en Roglic is deze Tour de France zeker nog niet beslist. Het is een onvoorspelbare Tour waar vandaag voor het eerst eindelijk de favorieten kleur bekende.

Tom is tevreden
Op één renner na wellicht. Na aangegeven te hebben dat de actie van gister niet slim was het vandaag weer een nieuwe dag voor Dumoulin. Helaas werd het (weer) niet zijn dag. Toch was de sympathieke Limburger blij, dat zijn ploeg de gele trui in bezit had gekregen. Tom gaf aan in een interview dat Jumbo/Visma de nare smaak van gister weg wilde spoelen en voor de etappewinst en de gele trui wilde gaan. Dat laatste is gelukt, alleen het eerste werd het net niet omdat de ene Sloveen (Pogacar) sneller was dan de ander (Roglic). Tom gaf ook aan dat Jumbo/Visma moet oppassen niet in de val van overmoedigheid te trappen. Hij besloot met het feit dat het fijn was dat de gele trui binnen is voor de ploeg die reeds drie etappeoverwinningen op zak heeft.

Morgen kunnen de renners op hun gemak even de benen strekken en bijkomen van de hectische dagen die achter hun liggen. Vaak is de rustdag om even lekker te relaxen en met de gezinnen wat tijd door te brengen. Geen idee of dat nu ook geldt in deze Corona tijd. Andere bezigheid is vaak dat er transfers voor 2021 bekend worden gemaakt. Welke renners verlaten hun huidige team om volgend kalenderjaar in nieuwe ploegen een gooi te doen naar successen.
Overmorgen gaan we weer verder met een levensgevaarlijke etappe. De start is dan op het eiland Ile D’Oléron. Een plek waar ik zelf vorig jaar ben geweest. De rit gaat van het ene eiland naar het andere (Ile de Ré) en de kans op waaiers langs de kust is aanwezig. Dus wederom spektakel in het verschiet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.