Heldenrol van Hirschi

De TOUR 2020 etappe negen
Heldenrol voor Hirschi

De vorm van Tom Dumoulin is het gesprek van de dag. ‘Ik was gisteren na de finish niet te genieten. Maar het is duidelijk dat ik de kopman niet ben. Met de fout die ik maakte, wilde ik aantonen dat ik er voor de ploeg ben. Ik ben best goed maar ik kom gewoon iets tekort om kopman te zijn. Hoop dat het in de tweede week beter gaat, ik moet de laatste man voor Roglic zijn.’

Corona zorgen
Veel Spaanse supporters die de oversteek naar Frankrijk hebben gemaakt, zorgen dit weekend voor onrust bij de renners. De grote hoeveelheid uitgelaten wielerliefhebbers hielden zich niet bepaald aan de corona regels. De Spaanse ploegen maanden tot sociaal gedrag. Voor de renners en alle Tour medewerkers – 650 in totaal – wordt het maandag – de rustdag – een spannende dag wanneer er op corona getest wordt. Dinsdag voor de start weten de ploegen of het licht voor hen op groen gaat.

Herrijzenis
Voor veel renners lijkt de negende etappe een dag van de herrijzenis. ‘Je moet de kansen pakken als ze voorbij komen om de concurrenten geen kans te geven.’
Na vele mislukte uitvalspogingen krijgen de renners die geen gevaar vormen voor het klassement na 50 kilometer koersen de vrijheid en gaat Jumbo Visma controleren.
Thibaut Pinot die gisteren totaal in de vernieling zat, doet vandaag gewoon weer mee. Hetgeen als een raadsel wordt gezien door de analisten. Wielrennen blijft onvoorspelbaar.

Voor de leeuwen gooien
Je als renner kwetsbaar opstellen is jezelf voor de leeuwen gooien. Er zullen altijd ploegen en renners zijn die daar van opveren en energie van krijgen. Eerlijkheid wordt niet altijd beloond. Voor mij is het opvallend dat analisten vaak zo een totaal andere visie hebben dan de ploegleiders. Daar kan dan ook nog eens behoorlijk lang over worden doorgezaagd. Soms vermakelijk maar soms ook stomvervelend.

Groeibriljant Hirschi
De ploeg Sunweb beschikt over Marc Hirschi een Zwitserse plaatsgenoot van de succesvolle ex-renner Cancellara. ‘Dat is een leuke renner zeg! Kijk eens hoe goed hij kan dalen. Hij kan tijdrijden, sprinten, klimmen, dalen een echte all-rounder die op een indrukwekkende wijze zijn debuut in de Tour maakt. Dit is een groeibriljant’, vinden de Vlamingen. Zijn dalen is ook een lust om naar te kijken mits je een sterk hart hebt. Heel anders ligt dat bij zijn achtervolger de Zwitser Reichenbach (FDJ) Die zorgt voor de nodige handen voor de ogen momenten. ‘Dit is een hardrijder geen wielrenner.’is het hardvochtige commentaar.

Roglic nu dan toch in het geel
De Sloween Tadej Pogacar (Team Emerates) zet zijn landgenoot Roglic behoorlijk onder de druk, Hij zorgt ook – vanwege een rare manoeuvre in de afdaling – voor een schrikmoment waarvan de rillingen je over de rug lopen. Egan Bernal (Ineos) de grootste concurrent van Primoz, laat zien dat er de komende weken stevig rekening met hem gehouden moet worden. Het zijn een aantal kilometers voor de finish dat Hirschi – die op een heroïsch wijze 90 kilometer solo heeft gereden en de kijkers in een een euforische stemming heeft gebracht – wordt een paar km voor de streep ingehaald door de drie jagende achtervolgers. Hirschi haakt – zeer slim – aan en doet mee aan de sprint. Hij verliest het van Pogacar en Roglic die als één en twee over de streep komen. Dit tot grote teleurstelling van Hirschi die de held van de dag was en wel – als schrale troost – het rode rugnummer binnen haalde. Primoz Roglic wint met enige bonuspunten vandaag “eindelijk” de gele trui en daar zaten alle commentatoren al een paar dagen op te wachten. Even geen complottheorieën meer. Bij Jumbo Visma is er vanavond gewoon weer heerlijk champagne.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.