Stunt van Mollema in een betoverende omgeving

Thierry Gouvenou – de parcoursbouwer van de Tour de France 2017 – legt in de officiële Tour de France gids uit hoe hij tot dit ontwerp is gekomen. Zoals hij zijn overwegingen beschrijft valt er geen speld tussen te krijgen. Hij legt o.a. uit waarom sommige etappes zo lang zijn, het heeft allemaal met de veiligheid van de renners te maken. Ja dank je de koekoek… het zal hem geraden zijn!
Alle disciplines -sprinten, klimmen, tijdrijden zijn zo op elkaar afgestemd en gepland dat het tot de laatste dag spannend blijft.
Dat theorie en praktijk niet altijd als een puzzel in elkaar vallen, lijkt ook in deze Tour aan de hand. Gouvenou legt trouwens alle commentaar naast zich neer.
Over de etappe van Laissac Sèvérac l’Église naar Le Puy en -Velay schrijft hij o.a. het volgende: De taak van de organisatie is de beste renners ter wereld bijeen te brengen en het publiek en de televisiekijkers de uitzonderlijke landschappen te laten zien die zo kenmerkend voor Frankrijk zijn.In dat licht bezien kan ik niet ontkennen dat deze etappe mij zeer deugd doet. Vanuit sportief oogpunt kun je zien dat het een complexe dag gaat worden. het is constant klimmen en dalen rond de duizend meter boven zeeniveau. De rustdag zal voor veel renners meer dan welkom zijn.’
Gouvenou heeft een punt wat betreft het landschap, nog niet eerder reed de Tour door dit wonderschone en betoverende gebied. En het andere punt dat de renners verlangen naar de rustdag klopt ook.

Een afgetekende prestatie

Bauke Mollema heeft ergens in het achterhoofd deze etappe op geschreven als een kans om te kunnen ontsnappen. Hij probeerde dat eerder deze week, dat bleek een tevergeefse poging maar vandaag vlak voor een van de afdalingen kreeg hij zomaar een aantal seconden, keek even achterom en zette door. Wat een afgetekende prestatie leverde hij vandaag in een rit van 189.5 kilometer, geen moment vlak en waar de wind niet mee zat.
Maar hij deed het! Pakte op het juiste moment zijn kans en het antwoord van zijn achtervolgers bleef uit. Zij probeerden wel dichterbij te komen en er was ook een moment dat je als kijker echt stalen zenuwen nodig had maar Bauke hield stand. Met een voorsprong van 19 seconden kwam hij juichend en opgelucht over de streep. De knecht van Alberto Contador werd de held van de dag! Hij kreeg ook nog eens het rode rugnummer op het podium overhandigd.

Een dag van man tegen man

Tjonge…wat werd er gestreden het was echt een gevecht van man tegen man, niemand kreeg ook maar iets cadeau. Zelfs Froome niet die meestal zijn mannen wel om zich heen weet, moest laten zien wat hij waard was. Het bleek voldoende om de gele trui te behouden. Op een zeer ongelukkig moment – de wegen zo smal dat er geen wagen kon passeren- kreeg Froome een lekke band, zijn gouden ploegmaat Kwiatowski stond een wiel af en Froome deed wat hij kon om de vijftig seconden opgelopen achterstand weer in te halen. Het lukte hem.
Wie nu nog twijfelt aan het feit dat de sfeer van de Skyploeg niet meer zo optimaal is, waar de scheurtjes steeds zichtbaarder worden had vandaag oogkleppen voor.
Mikel Landa op dit moment de betere renner (het gemak waarmee hij omhoog rijdt is echt een lust voor het oog) Je ziet hem tandenknarsen als hij moet inhouden voor Froome.
Wat heeft hij de pest in. Maar hij moet wel…daar wordt hij voor betaald.
Ach volgend jaar verdwijnt hij naar Movistar hetgeen dan weer door de vader van Quintana wordt gezien als verraad naar Quintana toe. Ja de Tour lijkt soms net een Bouquet reeks.

janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.