‘Als je niet probeert dan win je niets’

Het is een veel gebezigde opmerking van de ploegrenners die hen renners vooruit sturen. Soms met de moed der wanhoop en soms ook omdat zij geloven in de kansen.
Zij willen leven in de brouwerij!
Vandaag ( de veertiende etappe) en lieflijk landschap van graanvelden, wijnranken en zonnebloemen. Van een heel ander karakter is het beeld wanneer de Ierse renner Daniel Martin van zijn fiets stapt en een paar stappen tracht te doen. Hij krijgt nauwelijks het ene been voor het andere. Zijn gezicht is een groot grimas van pijn. Het beeld wordt prachtig gevangen door de cameraman. Dat Martin na de vreselijke val van bijna een week geleden überhaupt nog kon opstaan lijkt een raadsel als herrezen laat hij zich in de voorste gelederen van het peloton zien. Renners weten de kijker altijd weer te verrassen. ‘Hoe is het met je?’ wil een journalist weten. Martin kijkt de man aan alsof hij absoluut niet begrijpt waar deze het over heeft. ‘I’m fine! Zodra hij op de fiets zit is het OK met hem en de osteopaat verricht wonderen.’
Droomteam Sunweb
Het is toch wel met enig leedvermaak dat journalisten moeten constateren dat geld niet de enige garantie is voor succes. Neem nu Sunweb een Duitse ploeg bestaande uit 2 Duitse, een Franse en een Australische en vijf Nederlandse renners.Iedere dag weten zij zich wel in de kijker te rijden. Inmiddels hebben zij de bolletjestrui (Fransman Warren Barquil) een etappezege (Australiër Michael Matthews) veroverd. Nederlands Kampioen Ramon Sinckeldam, Roy Curvers, Laurens ten Dam, Albert Timmers en Mike Teunissen laten zien hoe nuttig zij voor de ploeg zijn. Het verhaal gaat dat het om een zeer renners vriendelijke ploeg gaat. Hier is geen sprake van roddel en achterklap er heerst harmonie en dat betaalt zich uit. Zij worden gezien als het droomteam van de Tour. Hoe Michael Matthews – gekscherend mr. Bling-Bling genoemd- de etappe wint is van grote klasse. Thijs Zonneveld ziet hem als een meester renner die alles kan.
En de renner ziet er ook nog eens zeer appetijtelijk uit. Ook nooit weg.
Vreugde en verdriet, teleurstelling het ligt allemaal in elkaars verlengde…De Belg Greg van Avermaet heeft deze veertiende etappe met grote letters in zijn wieleragenda gezet. Hij hoopt zijn stunt van twee jaar geleden te herhalen. Hij zit er vandaag dichtbij maar moet zijn meerdere erkennen in Matthews. Hij wordt knap tweede, maar tweede telt niet in de Tour.
Kittel kraakt
De groene trui drager Marcel Kittel heeft een zware dag, de voorgaande dagen beginnen hun tol te eisen. Voorlopig zit de trui nog stevig om zijn schouders maar in de Tour weet je het maar nooit. Er kan in de komende week nog zoveel gebeuren, want hoe worden de Alpen verteerd? De Tour kan meedogenloos zijn voor winnaars die ook zomaar weer verliezers kunnen worden.
Froome weer in het geel
‘Ik kreeg een bericht van Kwiatowski door via mijn oortje; Froomie rijden Aru ligt achter! En ik ging.’ Het levert hem geen windeieren op maar wel weer de gele trui om de schouders. Froome kijkt er buitengewoon vrolijk bij wanneer hij wordt gehuldigd op het podium, het voelt vertrouwd. De Italiaan Aru heeft nu geen zes seconden voorsprong meer maar staat er 23 achter. tja…..dat is de Tour!

janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.