regen opnieuw scherprechter

Volgens de Belgische commentatoren is de eerste etappe de meest gevaarlijke. En dat terwijl er gisteren al veel meer renners zijn gevallen dan oorspronkelijk bekend was. De Fransman Tony Gallopin hield aan zijn val een soort van olifantspoot over die niet eens meer paste in de laars van een reus, laat staan in een wielerschoentje. Maar ja…wielrenners zijn de grootste bikkels der aarde en stappen weer op de fiets.  (‘Oefen het vallen’ is een raad van de commentator ‘minstens 10.00 keer’) 

Het werd een dag om met samengeknepen billen naar te kijken. De Tour brengt de renners naar een hogere dimensie. Nergens is er meer discipline dan in de Tour, daar wordt een ploeg ook op samengesteld  en dat zorgt dan weer voor de magie die de  kenner en de liefhebber aan de buis gekluisterd houdt. Alles voor de Tour dat was vroeger, dat is nu en dat zal in de toekomst niet anders zijn.

Adrenaline en Discipline

Ik heb deze twee woorden niet precies geteld maar ik overdrijf niet als ik zeg dat tijdens de uitzending de woorden zeker veertig keer vallen.  Als er in de ogen van de commentatoren niet zoveel valt te vertellen zijn het de Belgen die met leuke anekdotes komen en zo hoort het ook. De Tour is ook theater!  En daar horen verhalen, weetjes en feitjes bij. Neem de Fransman Nacer Bouanni, in het gewone leven een lammetje aar zodra het op de fiets zit een duivel. Hij weet het van zichzelf maar kan zich niet beheersen. Wat heeft zijn ploeg Cofidis nu bedacht. Bij één van de voorgaande wedstrijden haalde zij zijn vader bij de ploeg en om  op zo’n wijze  op zijn zoon in te praten dat hij zich ook in het heetst van de strijd behoorlijk en sportief gedraagt. Het bleek een succes. Nu kijken of het zonder papa weer lukt. Blijkt de Belg Jens de Keukeleire kampioen plassen rijdend op zijn fiets. Dat de nu reeds gedoodverfde winnaar Froome alle steun krijgt van zijn ploeggenoot Michal Kwiatkovski terwijl deze zeer getalenteerde renner – die al vele prijzen heeft gewonnen o.a. een Wereldkampioenschap en  welkom is bij andere ploegen waar hij kan rijden voor eigen kansen toch kiest voor ploeg Sky. ‘Ik kan nog zoveel leren van Froome, vooral op de details.’ Dat fenomeen kom je alleen tegen in de wielerwereld. Hilarisch is het interview met Cavendish hij won ontelbare sprints en hoewel niet meer de jongste gaat hij altijd voor de winst. Dan is de vraag; Ga je meesprinten? toch behoorlijk voor de hand liggend. Het gezicht van Cavendish spreekt boekdelen. Het antwoord beleefd. Ja daarvoor ben ik hier!’

Froome onderuit

Het ene moment wordt er gesproken over een gelopen race en binnen een split second staan de sterren er heel anders voor.  In een bocht, grote plas vanwege de vele regen, valt een renner en ja met een snelheid van tegen de vijftig kilometer helpt in de remmen knijpen niet veel. Een lading renners ligt languit over het asfalt waaronder vele klassement renners. De renners van Lotto Jumbo zijn het slachtoffer, Bouke Mollema  en ook Froome met bijna zijn gehele ploeg. De commentatoren zitten op het puntje van de stoel en zijn weer behoorlijk wakker. Hoe Froome na een fietswissel door Kwiatkowski wordt teruggebracht in het peloton is een machtig gezicht. ‘Als je kapot zit doe je vreemde dingen.’ wordt er gemeld.

Virtueel in geel, groen en bolletjes trui

Drie Franse en een Amerikaanse renner sprinten vanaf de start weg van het peloton en zijn duidelijk wat van plan zij sluiten een verbond en werken goed samen.  Er is een moment waar enigszins opgewonden wordt meegedeeld dat Taylor Phinney virtueel de drie truien geel, groen en de bollentrui om de schouders heeft.  De renners krijgen niet meer dan twee minuten voorsprong van het peloton en het is zelfs voor de leek duidelijk dat er zeer gecontroleerd gereden wordt en die virtuele  gedachte geen stand houdt. Hoewel Phinney pas 2 kilometer voor de streep wordt ingehaald en  de twee bergsprintjes van de vierde categorie die meetellen voor het bergklassement op zijn palmares kan schrijven. De hele dag wordt er over de eindsprint gesproken veel gespeculeerd, alle scenario’s worden doorgenomen en de sprinters komen allemaal aan het woord. Een ieder zegt dat het zwaar wordt maar het natuurlijk gaat proberen de winst van de dag binnen te halen. Degene die dat lukt is Marcel Kittel. Als een duvel uit een doos lijkt hij uit het niets tevoorschijn te komen en verrast al zijn kompanen.  De uitgedokterde theorie blijkt bij geen een ploeg te kloppen. Van fiets naar fiets stoempt Kittel in zijn eentje naar de eindstreep. De tranen vloeide rijkelijk….Ik heb er een glaasje op gedronken. Morgen wacht ons weer een prachtige dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.