Ploeg Sky oppermachtig

Regen glad en bochten

Het was al weer dertig jaar geleden dat de Grand Depart van de Tour plaats vond in Duitsland, om precies te zijn in West-Berlijn, de Nederlander Jelle Nijdam won.  De meest bekende Oost- Duitser Jan Ulrich kleurde jaren de Tour jaren maar vervolgens raakte het mooiste wielerevenement – vanwege te veel doping schandalen –  uit de gratie.

De sponsors en de media hadden meer dan genoeg van de Tour en werd voor jaren genegeerd.  Dat nu de start in Düsseldorf lag, geeft aan dat de strijdbijl begraven is.  Overigens werkte de natuur niet mee met dit vredesverdrag.  Regen, glad en bochten… niet de meest ideale ingrediënten van de eerste dag van de TOUR 2017…  Het zorgde voor genoeg spanning. De Duitse Tony Martin droomde er al maanden van om in Düsseldorf  het geel om zijn schouders te krijgen.  Op de rollers voor Martin geen muziek. Hij is bang dat tijdens zijn rit de muziek in het hoofd blijft zitten en dat leidt te veel af. Waar hij zich dan wel door laat opzwepen is een vraag. “Ik luister naar het gezoef van de bandjes op de weg en naar de pijn, het is een groot gevecht tegen de pijn en daardoor een gevecht tegen mijzelf.’  Pijn willen lijden voor de Natie Duitsland.  Hoe heroïsch!  Maar hoe hard en goed Martin ook reed, het geel was niet voor hem. Datzelfde telde ook voor de Nederlander Jos van Emden, wie stiekem gerekend had op het geel voor hem kwam bedrogen uit. Van Emden nam niet een onnodig risico en kwam op het rechte stuk net iets te kort om de verloren tijd in te halen. De Spanjaard Valverde, meesterknecht voor de kopman Quintana, nam wel dat risico en kwam met ruim vijftig kilometer per uur hard in aanraking met een van de dranghekken. Het zag er direct al niet goed uit. Het was weer echt een ‘handen voor de ogen moment’.  De renner betaalde een hoge prijs voor zijn snelheid.  Na zeven kilometer zat voor hem de Tour er op…. hij werd per ambulance afgevoerd met een gebroken knieschijf. Dit is een geweldig aderlating voor Quintana die er nu in de bergen behoorlijk alleen voor staat. 

Bandenpech voor Lotto Jumbo 

Drie renners van de Lotto Jumboploeg waaronder voormalige  skischans springer de Slowaak Primo Roglic, en Dylan Groenewegen en George Bennett bleven niet op de fiets zitten. De achterbandjes slipten griezelig weg. Allemaal in de zelfde bocht gingen de mannen onderuit. Volgens de kenners kon dat toch wel eens te maken hebben met de bandenkeuze. ‘Tja…. de ploeg heeft gewoon niet genoeg geld om de  voldoende banden mee te nemen. Het is geen Sky ploeg hé.’

Sky ploeg een klasse apart

Vier renners van de ploeg Sky ploeg staan na de eerste dag bij de eerste tien. Met een ere plek voor Geraint Thomas. Hij kreeg het geel om de schouders. Tjonge wat is hij blij.’Ik heb er niet bij stilgestaan dat ik kon winnen, ging lekker relaxed van start. Ik heb veel pech gehad dit seizoen. En dan is dit een fantastisch gevoel.’ Sky deelde op de eerste dag al een gevoelige tik uit. Natuurlijk is de race nog lang niet gelopen maar het is wel oppassen geblazen. Wij gaan het allemaal mee maken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.