Historie van de tour – deel 3

Vandaag staat er een vlakke rit op het programma. Deze ritten eindigen meestal in het massasprint. Met andere woorden een aankomst bij de finish waar alle renners nog bij elkaar zitten. En waar de sprinters op leven en dood proberen als eerste over de finish te geraken. Helaas horen bij massasprints ook ongelukken. Niet het leukste beeld, maar het hoort ook bij de Tour. De valpartijen of mogelijke valpartijen zorgen voor zichtbare angst bij sommige renners. Dat zie je terug in het rijden van deze renners. En daar schuilt het gevaar…… 

We schrijven het jaar 1994. De eerste etappe gaat naar Armentières. Een politieagent staat aan de kant van weg net voor de finish. In een ogenblik besluit de agent zijn camera, die brandt in zijn zak, te gebruiken. Hij pakt de camera en staat in de aanslag om het sprintende geweld voor hem op de gevoelige plaat vast te leggen. Dan gebeurt het….. De Belg Wilfried Nelissen gaat met 60 (!!) kilometer per uur aan voor een volle sprint. Achter hem jaagt een van de tourfavorieten, de Fransman Laurent Jalabert, hem op. Nelissen (geen familie van Jean en Danny) buigt zijn hoofd in volle vaart naar beneden. Hij ziet op dat moment niets meer, dan het wiel wat onder hem rondvliegt. Nog een klein stukje en hij proeft de overwinning, de kus van de ronde miss en de smaak van champagne. Helaas voor Wilfried staat daar een politieagent met een camera in zijn hand….. de klap is enorm. Nelissen boort zijn lichaam in het lichaam van de agent. De klap die Jalabert maakt is weerzinwekkend. Als een katapult schiet Jalabert over de kop. let op: de beelden zijn niet voor de zwakke maag! De etappe eindigt in een drama. Als je de beelden terug ziet, schrik je je bijna zelf een ongeluk. De politieagent en Jalabert vliegen letterlijk en figuurlijk door de lucht. De rit wordt gewonnen door de renner met de mooiste naam in het peloton, Djamolidin Abdoesjaparov. Maar iedereen herinnert zich later alleen nog maar de afschuwelijke beelden aan de finishlijn. De etappe wordt beslist door de rechterarm van een agent, die veel te dicht in het parcours staat. Iets wat vandaag de dag nooit meer zou kunnen gebeuren.

De agent komt eraf met een gebroken been. Jalabert voegt later nog meer overwinningen aan zijn toch al omvangrijke palmares toe. Maar voor Wilfried Nelissen is zijn carrière door de val letterlijk en figuurlijk gebroken. De Belg komt nooit meer terug op zijn hoge niveau en een roemloze carrière is zijn lot.

Zo eindigt een van de etappes met een van de meest afgrijselijke finish.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.