Zaterdag 20 juli etappe 20  bergrit

Nice – Col de la Couillole  132.8 km

De vijfde zege voor Pogacar

De Voorlaatste etappe van de Tour 2024 zorgt voor sensatie en spektakel.

4500 hoogtemeters staan de renners te wachten verdeeld over vier cols. Het is vandaag op en af. Heel anders dan gisteren met de mooie vallei-afdalingen waar tijd om eventueel weer aan te kunnen sluiten tot de mogelijkheden behoren. Waarschijnlijk heeft niemand het verloop van deze etappe kunnen voorspellen. 

Veel renners weten niet wat hun overkomt. Het tempo ligt zo hoog dat het hele peloton helemaal uit elkaar valt. Kelderman laat opnieuw zien wat een ongelooflijke waardevolle renner hij is voor Visma -Lease – Bike. Samen met Matteo Jorgenson vormen zij een kopgroep en houden heel lang stand, zelfs zo lang dat er opnieuw geopperd wordt dat de dagzege wel eens voor Kelderman kan zijn. Helaas komt dat niet uit. Het is opnieuw Pogacar die met het grootste gemak zijn vijfde zege pakt. Vingergaard volgt hem na zeven seconden.

Vingegaard  ziet er gelukkig weer een stuk beter uit. Hij heeft kleur op zijn wangen en de ogen staan helder. Hij gaat nog maar eens in op de vraag welk gevecht hij heeft moeten leveren om zo ver te komen dat het verantwoord was mee te doen aan de Tour. Het doel was gericht op de gele trui maar de voorbereiding en conditie schieten uiteindelijk toch te kort. Het niveau van verleden jaar is er helaas niet. ‘In de eerste weken voelde ik mij goed en ook vandaag ben ik weer in orde maar Pogacar is de sterkste die het geel verdient.  

Voor de officiële start zorgen de interviews voor aardige informatie. Zo vertelt Contador – en hij doet dat in rap Spaans  – het verschil van fietsen zien waarop het trio fietst dat de hoogste plaatsen inneemt van het klassement. Der verschillen zijn best groot.

Dan volgt de meest gestelde vraag voor iedere etappe; Krijgen de kijkers strijd te  zien? Men verwacht van wel. Voor veel renners is de Top Tien belangrijk zij hopen nog een plaatsje te kunnen opschuiven. Pogacar heeft aangekondigd dat hij het vandaag wat anders gaat aanpakken. Geen idee of dit is ontstaan naar het luisteren van de pod-cast van zevenvoudig Tour winnaar Lance Armstrong. De Texaan vindt de actie van “rupsje nooit genoeg” ongepast. ‘Pogacar had de winst moeten gunnen aan Matteo Jorgenson.’ De Visma renner die na een grote krachtinspanning een kilometer voor de streep door Pogacar wordt ingehaald. De krachttermen die Lance daar bij gebruikt laat ik maar even achterwege. Hij krijgt overigens enkele geen bijval.’ Als eerste vindt men dat Armstrong zijn mond moet houden na alle bekentenissen over zijn gebruik van doping en vervolgens zijn de volgende reacties;  ‘Wij hebben het wel over de TOUR hé? Als je kunt winnen dan moet je dat doen. Dat ben je verplicht aan de TOUR!  In de topsport deel je geen cadeautjes uit. Bovendien gaat het om een etappe die je graag op jouw palmares hebt staan. Natuurlijk wil je daarvoor rijden!  Bovendien heeft de ploeg – toen nog Jumbo Visma – Pogacar behoorlijk dwars gezeten dat hij nu echt geen cadeautjes gaat uitdelen aan deze ploeg.’

De gele trui drager heeft zelf ook een goed punt. ‘Ik heb hiervoor het hele jaar hard gewerkt, mijn ploeg heeft hiervoor gewerkt. Dus als er kansen zijn dan moeten wij die pakken. Wat ik vreemd vind is dat wanneer een sprinter meerdere etappes wint dat dit heel gewoon is.’ Nog een andere opmerking is dat de renners ook tegenover de sponsors moeten laten zien wat zij waard zien. 

Ondanks de grote hectiek laat Pogacar zien hoeveel lol hij vandaag heeft in deze rit die hij zeer goed heeft verkend en meerdere malen heeft beklommen. Hij kent iedere bocht en dat zijn er honderden, niet te tellen zoveel. De man achterop de motor zweet peentjes en dat komt niet alleen vanwege de temperatuur.  ‘Zij gaan als gekken tekeer!’ De gele trui drager doet echter voorkomen alsof het over een vlakke weg gaat. Hij regisseert de renners en speelt de clown naar het publiek toe, door zijn vriendin nat te spuiten het is vermakelijk om naar te kijken.

Voetbal versus wielrennen

In een interview met Marijn Zeeman die dit jaar de ploeg Visma Lease -a – Bike gaat verlaten wordt er vrijelijk toegegeven dat Pogacar dit jaar gewoon de allersterkste is.‘Gisteren hebben wij nog wel een poging gewaagd maar tijdens de rit hebben wij d De oorspronkelijk andere plannen rond Vingegaard. oorspronkelijk andere plannen rond Vingegaard gewijzigd door voor ritwinsten te gaan en het behouden van de tweede plek voor Vingegaard. Hij is vol lof over de prestaties van Remco Evenepoel. ‘Het kan nog een spannende strijd worden.’

Gezien het vertrek van Zeeman naar voetbalclub AZ wordt de vraag gesteld;

Wat kunnen voetballers leren van wielrenners?  ‘Voor wielrennen moet je heel veel willen laten. Daar ligt een groot verschil, organisatorisch is het wielrennen veel groter en ingewikkelder. Ik denk dat ik daar wel wat in kan betekenen.’

Tom Steels is de ploegleider van Soudal Quickstep. Hij is over de prestaties van Remco Evenepoel zeer tevreden. ‘Als wij de derde plek kunnen vasthouden zou dat heel mooi zijn.’ Wanneer het tempo wordt opgevoerd roept dat de vraag op; ‘Is Remco toch nog iets van plan vandaag. Komt er nog een aanval tegen Vingegaard? Remco probeert vandaag aan te vallen het is een fantastisch steekspel’, vinden de Belgen. Maar Vingegaard is vandaag te sterk voor Remco, de witte truidrager verliest vandaag 53 seconden op Vingegaard. De journalist die hem interviewt hoort; ‘Ach ik heb het twee keer geprobeerd maar dan zie je toch dat deze twee Tour winnaars een pak meer ervaring hebben. Maar ik heb er geen spijt van en ik ben heel blij dat er niet doorheen ben gezakt. Dat is voor jullie toch ook leuk.’

Johannes Kulset is de jongste Tour deelnemer aller tijden. Hij is twintig en de jongste van drie broers die ook op de fiets zitten. ‘De jongste renner ooit oh wat leuk… dat wist ik niet.’ Hij was gevallen was ook nog grieperig geweest maar had zich weer goed hersteld. ‘Ik dacht dat ik goed gereden had maar de renners voor mij hadden zoveel hogere waardes gehaald waar ik nog lang niet aan toekom. ‘De Tour is van zo een hoog niveau dat is wel heel wat anders dan de ronde van Catalonië maar deze ervaring is geweldig!’ Zijn droom is dat hij ooit de eerste Noorse renner wordt die de Tour kan winnen.

Gisteren grapte Pogacar tegen Richard Carapaz (EF Education) ; ‘Hé morgen de bollentrui houden hé?’ Hij refereerde aan het moment dat hij op het allerlaatste moment deze bergtrui overnam van de man uit Equador. Het is hem gelukt de begeerde trui te behouden.

Vingegaard is er na de finish van vandaag er heel wat beter aan toe. ‘Gisteren was ik echt uitgemergeld. Ik had mijn slechtste dag ooit op de fiets. Deze dag heeft mij weer veel vertrouwen gegeven en ik ben blij dat ik er morgen toch nog iets meer tijd heb gekregen voor de tijdrit. Al met al is hij toch heel tevreden over de Tour. Ik heb alles gegeven. Alleen is er één sterker. Even wordt er nog geprobeerd met de vraag of het nu wel aardig is wat Pogacar deed. Vingegaard kijkt de man aan met een blik in de ogen waarom ik zoveel sympathie heb voor deze renner. ‘Ieder heeft zo zijn eigen stijl en ik had precies hetzelfde gedaan.’  Overigens telt mijn bewondering voor alle wielrenners. Zij hebben mij drie weken lang – nog los van alle voorpret – heerlijke weken bezorgd.

Wat een prachtige spannende dag, zoveel te zien en zo spannend dat ik nauwelijks de tijd krijg om even naar de koelkast te lopen om een drankje te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.