De vluchters worden eindelijk beloond

Wat een rit weer gister. Je kwam oprecht ogen en oren tekort. De aanvallen waren niet meer te tellen. Visma/Lease-a-Bike (VLB) zat op een tweespoor. Of rijden voor de etappewinst (ze hebben er pas 1 – Vingegaard) of rijden voor Vingegaard. Ze kozen in eerste instantie voor de eerste optie. En achteraf heeft dat Vingegaard gered. Want toen Vingegaard in de finale alleen kwam te zitten, werd hij gered door zijn VLB collega’s (Bennoot, Van Aert en Laporte). Als de toppers hun slechte dag hebben gehad, dan hebben zowel Pogacar (de rit die Vingegaard won) en Vingegaard (gister) deze dag reeds gehad. Alleen als je echt sec kijkt naar de frisheid van beide, dan staat Pogacar op dit moment op eenzame hoogte.

Waardes van Pogacar zijn nog nooit zo goed

En opeens was hij daar…. Mou! Niemand die hem kent, maar in maart van dit jaar heeft deze Mou exact voorspelt welke waardes Pogacar zou hebben in de afgelopen Giro en in de Tour van nu. Geraint Thomas (INEOS) heeft een podcast en gaf al aan dat hij vermoedde dat Pogacar een halve watt/per kilogram meer heeft dan de rest. Alleen Vingegaard heeft een kleiner gat, maar Pogacar heeft op dit moment zo’n voorsprong dat het gewoon eng is om te constateren. ‘He is smoking a cigar, while we are suffering’, zei Thomas afgelopen week. Of wel, hij zit op zijn gemak lekker te fietsen, terwijl wij afzien. Ik schreef het zondag al. Het moment op 7 kilometer toen hij achter Vingegaard reed en opeens rechtop ging zitten en achteloos zijn bidon opendraaide, terwijl voor hem Vingegaard nagenoeg in het rood reed. En natuurlijk, iedereen krijgt nog een slechte dag en ook Pogacar is ook een mens van vlees en bloed. Maar de Pogacar van nu met zijn nieuwe coach, Sola, is zo goed dat de rest eigenlijk al kansloos is.

Wie is Mou?

Ik ben zelf nu ook nieuwsgierig geworden naar die mysterieuze Mou. Ook ik volg hem nu. Het is ongelofelijk dat Mou zoveel weet over Pogacar. Mijn gedachten gaat gelijk uit naar een theorie: kan Mou niet iemand uit de inner-circle van Pogacar zijn? Of wellicht Pogacar zelf zijn? Pogacar houdt erg van psychologische spelletjes. Dat zie je in de koers ook. Want Pogacar staat al ver voor op Vingegaard, maar toch wil hij iedere dag de Deen nog pijn doen. Zou het psychologisch niet een mogelijkheid zijn dat Pogacar om zijn concurrenten al van tevoren te ontmoedigen als hij zijn behaalde waardes deelt met de rest? Ben je net als mij benieuwd naar Mou, dan is het adres op X: Mou55981652. Het is echt heel interessant (als je tenminste geïnteresseerd bent in waardes van renners) om te lezen, hoe de waardes van Pogacar zich verhouden tot de rest. Dan snap je ook de “angst” van Geraint Thomas die aangeeft, dat als Pogacar niet ziek of geblesseerd raakt, de komende jaren het wielrennen blijft domineren. Je ziet ook duidelijk de andere aanpak van Pogacar. Hij is enorm geconcentreerd. Met iedere mogelijke gevaarlijke vlucht springt hij mee. Het speelse is er bij hem vanaf. Hij is zo extreem attent.  En hij heeft ook niemand nodig. Dat is wel het meest interessante aan de etappe van gister. Daar zat Pogacar snel alleen, maar toch ging hij nog op de een na laatste Col du Noyer. Niet om veel tijdswinst te pakken, maar om aan Vingegaard te laten zien dat er niets te halen valt, ongeacht de tactiek die ze bij VLB hebben verzonnen. Het lijkt mij heerlijk als je zo sterk en oppermachtig bent. Maar het gevaar blijft op de loer liggen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Lastige etappe

De renners krijgen maar liefst 5 bergen van de 3e categorie voor de kiezen. Dat lijkt niet al te moeilijk, maar als de koers net zo hard is als die gister was, dan kan je zomaar weer renners zien die een niet voorziene achterstand zullen oplopen. Gister was het Evenepoel, die aan Vingegaard aangaf dat de tweede plek geen zekerheid al is voor de Deen. Zeker niet met de tijdrit die zondag nog gereden wordt en waarbij Evenepoel (met Pogacar) de grote favorieten zijn voor de allesbeslissende tijdrit. De etappe van vandaag is bijna 178 km met 3300 hoogtemeters. Dus het is ook niet zo, dat er geen kansen liggen voor VLB om de boel maar op de kant te gooien. Vingegaard is niet naar de Tour gekomen om tweede te worden. Die is maar met 1 doel naar Frankrijk gekomen en dat is om de Tour te winnen. Het zal de Deen dus niets uitmaken om ergens deze dagen all-inn te gaan met het risico het podium uit het oog te verliezen. Alleen als hij dat wil dan zal hij echt beter moeten rijden dan wat hij gister liet zien. Want gister was de Deen allesbehalve bij machte om Pogacar en zelfs Evenepoel bij te houden.

Beloning voor Campenaerts

Het werd wederom een mooie etappe. En eindelijk werd er gekoerst en werd het uiteindelijk een beloning voor de vluchters. Je zou het bijna niet meer verwachten, maar de vluchters kregen de zegen van het peloton. Pogacar en co. vonden het prima dat een grote groep aan de haal ging. En opnieuw werd er weer redelijk hard gekoerst. In de grote (ontsnappende) groep zaten renners van faam waaronder, Hindley, Kwaiatkowski, Lazkano , Van Aert en opnieuw Carapaz. Onze Nederlander Lemmen (VLB) reed in dienst voor Van Aert. Maar na de laatste gecategoriseerde beklimming kwam op 40 kilometer van de finish de beslissende jump. De Pool Kwiatkowski (INEOS) reed weg. 5 kilometer later gevolgd door het duo Vercher (TotalEnergies) en Campenaerts (Lotto). Inmiddels ging Johannessen (Uno-X) hard onderuit in de een korte afdaling. Van Aert mistte de jump en keek met lede ogen toe. Dit was misschien wel de laatste mogelijkheid voor Van Aert voor de winst in een tour etappe. Op 30 kilometer kwamen de achtervolgers Hindley, Skuijins, Lazkano en Lemmen nog dichtbij, maar de laatste jump kwam te laat. Het was duidelijk dat het leidende drietal ging strijden om de overwinning. Het werd nog even spannend doordat ze voorin aan het treuzelen waren, maar de voorsprong was net genoeg. Vercher was de onbekende renner. Ooit binnengekomen als stagiair en nu strijdend voor zijn team in de strijd om de etappe winst. Vercher ging als eerste aan, maar werd terug gehaald door Kwiatkowski. Campenaerts zat op het vinkentouw en maakte de sprint vakkundig af. De sympathieke Belg scoorde daarmee een belangrijke overwinning voor de geplaagde Lotto formatie. De sprint was een makkie voor de Belg, ruim voor Kwiatkowski en Vercher die derde werd. Het peloton kwam ruim 10 minuten later binnen met daarin alle favorieten. De dag van morgen naar de top van de vreselijke Bonette zorgde voor een rustmoment van de favorieten in deze etappe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.