De Vlam uit Ham doet het weer!

Vandaag wordt beschouwd als de laatste kans voor de sprinters om nog een etappe te winnen in de Tour van 2024. Morgen en overmorgen volgt dan nog een heuvel etappe, maar vandaag moet het lukken om de sprinters in positie te krijgen voor de eindsprint. Het vervelende alleen voor de overgebleven sprinters (Cavendish, Philipsen, Girmay en Van Aert) dat er niet veel ploegen meer zijn die willen rijden. En daarbij zal Visma/Lease-a-Bike ook niet vol vandaag gaan rijden voor Van Aert, gelet op de dagen die nog komen gaan. We rijden vandaag richting de mooie studentenstad Nimes. Onderweg komen de renners 1 bergje tegen van de 4e categorie.

Wie gaat er rijden?

Dat zal de grote vraag zijn. Als renner met het kenmerk Aanvaller zou ik vandaag voor mij kans gaan. De sprintersploegen worden steeds meer uitgedund, wat betekent dat er minder controle zal zijn. Gelet ook op de wind (van achteren) zullen er zeker vluchters het gaan proberen. Zal het dan eindelijk Van der Poel en Van Aert lukken om een keer in een goede ontsnapping mee te zitten of gaan beide rijden voor zichzelf (Van Aert) of voor de sprinter (Van der Poel voor Philipsen). We weten het vanmiddag omstreeks 17:00 uur.

Het Covid spook waart nog steeds rond

Covid heeft vooral de INEOS ploeg in haar greep. Eerder was al bekend dat Tom Pidcock (ook met het oog op de Olympische Spelen) niet meer verder kon. En dat Thomas en Turner ook al besmet waren. Gister kwam daar opnieuw een renner van INEOS bij, want ook Bernal is nu getroffen door de ziekte. De angst zit er bij veel ploegen zeker in. Het vreemde is echter ook dat dit niet bij alle ploegen het geval is. Sommige ploegen gaan er nonchalant mee om en anderen beschermen hun renners enorm omdat zij bang zijn dat in de laatste week hun renners besmet raken. Ook zo kort voor de Olympische Spelen ben ik benieuwd wat de veiligheidsmaatregelen daar zullen zijn. Maar gelet op het feit dat er in de Tour scherp op wordt gelet, zal het straks in Parijs niet anders zijn. Dit zal opnieuw zijn weerslag hebben op een groot evenement.

Philipsen heeft er nu ook drie!

En zoals velen hadden verwacht was het opnieuw een sprint. Het moest bijna wel. Op een paar Fransen die het toch probeerde wist iedereen vanaf kilometer 50 dat het peloton zich kon opmaken voor opnieuw een sprint. En wederom waren de gebruikelijke ploegen die het heft kort voor de finish in handen namen. Uno-X, Visma/Lease-a-Bike, Astana, Intermaché-Wanty en natuurlijk Alpecin gingen uiteindelijk voor de winst. En daar was opnieuw een valpartij. Grootste slachtoffer Nederlander Merijn van de Berg en …. Groene truidrager Biniam Girmay. Het lot speelde dan toch op na alle positieve dagen was er nu grote pech voor Intermaché. Daar waar de voorsprong voor de groene trui comfortabel leek, zo klein is het na de finish. 32 punten bedraagt het nog. Dus zullen de komende dagen Alpecin zoveel mogelijk punten voor Philipsen proberen te behalen om dat gat van 32 punten te gaan dichten. Het is mogelijk. En je moet nog maar zien hoe Girmay uit deze valpartij komt, maar Philipsen heeft weer alle geloof terug om de groene trui zondag in Nice weer te gaan dragen.

De Tour is nog niet gedaan!

De sprint werd er opnieuw een uit het boekje. Wat een geweldige lead-out voor Philipsen. Drie man sterk had de ‘Vlam van Ham’ voor zich. Met als laatste in de lijn de beste lead-out die je je maar kan wensen: Matthieu van der Poel. Philipsen kon gewoon weg niet verliezen en deed dat ook niet en zo was er weer feest in de auto van Roodhooft. Drie keer winst is geweldig voor een ploeg in de Tour. En Philipsen laat eens te meer zien dat hij de beste sprinter van het peloton is. Morgen zal het lastiger worden als het peloton de heuvels in gaat. Ik heb zelf vanmiddag de zwaarste col uit de etappe van vrijdag verkent. En ik kan nu alvast zeggen, dat wordt vrijdag spektakel. En ik kan ook zeggen, dat het nog niet gedaan is. Want de Col de la Bronette is enorm zwaar. Ik zal daar vrijdag ook over schrijven. Hier gaan renners minuten verliezen. Ik ben heel benieuwd hoe de top drie deze col gaat beklimmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.