Zondag veertien juli etappe vijftien  Bergrit

Loudenvielle – Plateau De Beille 197.7 km.

Pogacar zet de Tour naar zijn hand

Vandaag is er voor het eerst geen medisch peloton, alle renners kunnen starten.

De UCI geeft wel een bulletin uit waarin bekend wordt gemaakt dat het dragen van mondkapjes verplicht is en er een strengere controle komt bij de start, finish en bussen.

Uit de verschillende interviews blijkt dat de renners behoorlijk moe zijn. Het tempo ligt hoog en zoals vaak te horen is; het zijn de benen die moeten spreken. ‘Daar hangt alles van af.’ De zwaarte van Tour eist zijn tol. ‘De Tour is van een buitencategorie.’

Een van de commentatoren achter op de motor, voelt zich als een kind in een speelgoedwinkel. ‘Ik ben heel blij deel te kunnen uitmaken van de Tour. Wij kijken tot nu toe naar een hele mooie Tour.’

Frans Maasen ploegleider Visma Lease – a – Bike legt aan een wat drammerige journalist toch maar weer eens voor de zoveelste keer uit dat Jonas Vingegaard een fantastische prestatie heeft geleverd. ‘De waarden van gisteren heeft hij nooit eerder getrapt en gehaald. Vingegaard reed harder dan ooit. Maar er was er één gewoon sterker. Ja vandaag – de Koninginnenrit – wordt het opnieuw een zware battle. Het is D- Day vandaag!  Het is een lastige start en er zijn zoveel vragen. Of het klopt dat Wout (Van Aert) en Tiesj (Benoot) zich hebben zich gepaard voor de deze etappe.

‘Ja.. dat klopt.’ Of er een plan is voor vandaag ‘Wij hebben iedere dag een plan  maar gisteren was één renner gewoon beter’, wordt er genoegzaam gelachen. Vandaag wordt er alles in de waagschaal gelegd om de achterstand van Vingegaard op Pogacar te verkleinen. De ploeg toont zich het sterkst van alle ploegen, verricht prima werk en toch en toch…. gaat het helaas niet lukken.

Vingegaard en Pogacar vechten het samen uit, de eerste kilometers wijken zij niet van elkaars zijde maar je voelt als kijker dat hét moment komt dat Pogacar gaat versnellen. En daar komt dan dat moment! Pogacar weg danst van Vingegaard.

Het is prachtig om te zien. Vingegaard vecht terug, geeft niet op maar is uiteindelijk niet opgewassen is tegen het fenomeen Pogacar. ‘Dit is nooit eerder vertoont. Pogacar is de beste renner ooit!’  wordt er enthousiast geroepen. Vingegaard vergroot zijn voorsprong ten opzichte van Remco Evenepoel maar moet opnieuw veel tijd inleveren tegen de gele “hulk”.

Het slalom gebaar

Bij de enige tussensprint van de dag is groene trui dragen Biniam Girmay (Intermarché) van de partij. Hij wringt zich naar voren en pakt de twintig punten.

De Australische Michael Matthews (Jayco Alula) doet een poging om eveneens de twintig punten te bemachtigen, hij zit er naast maar toont zijn verontwaardiging door met zijn armen een slalom beweging te maken. Met andere woorden; Girmay week af zijn lijn en hinderde mij.  Hij krijgt gelijk van de jury en Girmay krijgt een vijftal strafpunten. Deze zijn niet echt een bedreiging voor zijn groene trui maar hij zal de komende dagen toch nog aan de bak moeten.

Het is tot nu toe een Tour waar de vluchters slechts twee keer beloond worden voor hun arbeid.. ‘Dat moet behoorlijk frustrerend zijn. Er worden hoge waarden getrapt maar de kracht waarover de klassementsrenners beschikken daar is geen antwoord op. Jai Hindley (Bora- Hansgrohe) probeert het, Richard Carapaz (EF Education) Laurens de Plus (Ineos) Ben Healy (EF Education) Enric Mas (Movistar) laten zich telkens van voren zien. Zij houden elkaar in de tang maar uiteindelijk zijn alle pogingen tevergeefs. ‘Mogelijk dat er volgende week nog kansen worden gecreëerd.’

Ook de prestaties van Remco Evenepoel worden geroemd, hoe hij zich als debutant weet stand te houden maakt hem tot the best of the rest. Zijn ploeg geeft aan alles onder controle te hebben en Remco verklaart; ‘Ik heb geen keuze, het zal wel moeten lukken vandaag. Wat er tijdens de rit gebeurt wordt niet duidelijk. Evenepoel is duidelijk boos op de ploegleiding dat wordt duidelijk door de gebaren die hij maakt. De commentatoren willen er graag het hunne van weten maar iedereen zwijgt.

Dat Remco zijn derde plek steeds veiliger stelt  is voor de ploeg al veel meer dan werd verwacht. Remco panikeert niet rijdt, zijn eigen tempo en hiermee toont hij zijn kwaliteit. Het podium halen wordt gezien als een geweldige prestatie.

Pogacar verklaart dat hij een fantastisch dag heeft gehad. ‘Ik ben niet één keer bezorgd geweest. Ik was op een gegeven moment wel moe maar zag dat Jonas dat ook was. Ik kan nu comfortabel naar de derde week. Ik houd van de Pyreneeën n de Pyreneeën houden van mij.’

Grischa Nierman van Visma Lease -a- Bike reageert eerlijk en realistisch. Hij kan niet anders constateren dan dat de ploeg het geweldig heeft gedaan. Wij hebben een prachtige prestatie geleverd maar het houdt op. Er is er één gewoon de beste.’

Ook Wilco Kelderman reageert soortgelijk; ‘Wij hebben er alles aan gedaan maar wanneer je ziet dat er één de beste is dan moeten wij dat accepteren.’

Zowel Pogacar als Vingergaard hebben beiden het snelheidsrecord van deze dag verbroken.

`Morgen een rustdag en dan is er dinsdag weer een kans voor de sprinters. Daarna volgen er nog een paar zware etappes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.