De Tour door de ogen van Janna (deel 15)

10-7 Hoofdrol voor Bauke Mollema

Wanneer Bauke Mollema ergens zijn zinnen op heeft gezet, dan heb je een goede kans dat hij solo over de finish komt. Dat liet hij vaker zien in zijn wielercarrière.

Ook vandaag – na een zeer gedurfde ontsnapping – 42 kilometer voor de streep en nog een beklimming te gaan. Hij krijgt 30 seconden; veertig seconden en de voorsprong loopt uit tot over de minuut. Met een gebalde vuist komt hij over de finish. Vooraf aan de etappe staat Bauke de pers te woord. ‘Het zal een slijtageslag worden, maar wij kunnen goed aanvallen.’ Bauke kan goed tegen de warmte en ziet kansen voor de ritwinst. Hij had een vooruitziende blik. De eerste tientallen kilometers is het chaos, tekenend voor deze Tour en er wordt ook weer knetterhard gereden.

De valpartij van gisteren – een grote nalatigheid van de Tourdirectie – heeft gelukkig Wout Poels niet al te veel schade opgeleverd, hij weet vandaag weer wat punten te sprokkelen voor de bergtrui. Tim Declercq – El Tractor – ook slachtoffer en heel belangrijk voor de ploeg van groene truidrager Cavendish, kan zich niets meer van de val herinneren. Maar na een strenge medische controle mag hij vandaag gewoon starten. Nog nooit waren er zoveel uitvallers in een Tour. Terecht dat de vraag wordt gesteld hoe komt dat, is de Tour te zwaar? Volgens de Belgische analisten is het de openheid van deze Tour die zorgt voor de dynamiek, snelheid en competitie. ‘De Tour is juist minder zwaar, en dat maakt dat de ploegen meer kansen zien voor een ritwinst of een ontsnapping. Het is de taak van de renners zelf om wat meer rekening met elkaar te houden.’ Op de mondkapjes van Team Jumbo Visma staat; Samen winnen en hiermee maken zij een statement.

11-7 Geslaagd meesterplan van Team Jumbo Visma

Het Team Jumbo Visma raakte in de eerste helft van de Tour door ongelukkige valpartijen drie van de acht renners kwijt. Ondanks deze forse amputatie en teleurstelling bleef de ploeg in staat zich te handhaven. Wout van Aert wist met zijn schitterende overwinning in de elfde etappe de ploeg weer aan het lachen te krijgen. Vervolgens kreeg de Deen Jonas Vingegaard – door het wegvallen Primoz Roglic – een rol toebedeeld die eigenlijk in een later stadium voor hem was bedacht maar deze heel goed blijkt aan te kunnen. Hij doet het zelfs zo goed dat er uitzicht is op een podiumplek. 

Glansrol voor Sepp Kuss

Vooral de klimmers hadden uitgekeken naar deze straffe etappe met een hoogte van 2.408 meter – het dak van deze ronde – in het schitterende Andorra waar veel renners hun domicilie hebben gevonden en de wegen kennen. Zowel de Nederlandse als Belgische commentatoren raakten niet uitgesproken over het raadsel hoe TJV drie renners liet gaan voor eigen kansen en hun podium kandidaat slechts door één renner werd ondersteund. ‘Zij nemen wel een heel groot risico.’ Wout van Aert, Sepp Kuss en Steven Kruiswijk nestelden zich in de eerste kopgroep die uit 32 renners bestond. Mike Teunissen was er ter ondersteuning van Vingegaard. Maar het uitgedachte plan van TJV bleek een meesterlijke zet die heel goed uitpakte. Kuss won, Van Aert sprokkelde belangrijke punten voor de bergtrui en precies op het juiste moment waren Kruiswijk en van Aert er om Vingegaard naar een derde podium plaats te loodsen. Aan het eind van een buitengewone spannende en prachtige etappe was er van scepsis geen sprake meer, doch slechts lovende woorden voor het geslaagde meesterplan dat de sterkste ploeg van deze Tour; Team Jumbo Visma, liet zien.

Kuss wist precies waar hij zijn voorsprong kon nemen die niemand wist te beantwoorden. Veteraan Alejandro Valverde kwam nog het dichtste bij maar moest uiteindelijk toch 23 seconden toegeven. Het respect dat nummer twee toonde voor de prachtige sterke winnaar was indrukwekkend om te zien. Tijdens het interview roemde Kuss vooral het teamspirit van zijn ploeg en verder was hij dolgelukkig zijn geliefde op de laatste klim te zien staan. Waarmee aangegeven dat wielrenners echte familiemensen zijn.

Bollentrui voor Wout Poels

Voor de tweede keer in deze Tour werd een stralende Wout Poels  gehuldigd in de bollentrui. De trui zit nog niet veilig om zijn schouders maar de voormalige adjudant van Chris Froome wil er alles aan doen om de trui mee naar Parijs te nemen. Hij zal echter sterk rekening moeten houden met Quintana, Woods en Van Aert. Het kwartet ontloopt elkaar maar weinig punten.

Geel voor een stoïcijnse Pogacar

Ondanks een aantal pogingen van o.a. Vingegaard – om het Pogacar vandaag moeilijk te maken, lukte het niemand de Soïcijnse Sloween van zijn stuk te brengen. De man in het geel hoefde niet één keer uit het zadel te komen.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.