De tour door de ogen van Janna (deel 10)

Een sprint volgens het boekje

Volgens de commentator Joris van de Berg wordt het een dag van kasteeltjes kijken.

Het peloton doet het na de rustdag inderdaad rustig aan maar… het zou ook heel goed stilte voor de storm kunnen zijn. Het is maar net hoe de wind zich gaat manifesteren waardoor er kans op waaiers is. Tour-Architect Gouvenou begrijpt dat je de renners niet 21 etappes over de bergen kan jagen, bovendien moeten de sprinters ook een kans krijgen. Deze dag biedt een uitgelezen kans. Het kalme rijden kent echter ook een nadeel, de renners lijken wat in te sukkelen, zijn net wat minder oplettend om vervolgens over het asfalt te dweilen. Toch weer schrik en schade en vervolgens de sokken er in om tijd goed te maken.

mooie sfeerbeelden

Het is een prachtige dag om als kijker te volgen hoe een peloton zich positioneert, het is een magisch technisch spel waardoor het peloton – mede door de wind – in stukken breekt. En inderdaad er zijn mooie kastelen te zien plus sfeerbeelden zoals; een lint van renners door het fraaie landschap met veel paars en geel.

Zo’n  25 kilometer voor de finish is er van rust geen sprake meer. Er worden treintjes gevormd er wordt hier en daar een elleboogstoot of een kwak uitgedeeld om maar op de beste plek te zitten. Marc Cavendish heeft zich vandaag niet bemoeid met de tussensprinten. “Kost veel te veel energie.” Hij vertrouwt op zijn geweldige ploegmaten die hem op uitmuntende wijze aan de etappewinst helpen. Uitzinnig van vreugde wordt de zege gevierd. “Dit was een sprint volgens het boekje, ik hoefde maar 150 meter te werken.” Vandaag geen tranen van vreugde maar een brede glimlach van oor tot oor.

Wout van Aert wordt knap tweede maar de teleurstelling op zijn gezicht spreekt boekdelen. Mike Teunissen deed wat hij kon maar tegen het geweld van de Deen Morkov leek geen kruid gewassen. Toch spreekt de Belgische Kampioen van Team Jumbo Visma van een plezante finale.

Haalt Cavendish zijn 34 ste zege?

Marc Cavendish nadert meer en meer het record van 34 zeges dat ooit werd bereikt door het Belgische icoon Eddy Merckx, er wachten hem nog drie kansen dus het kan! Maar… dan moet hij nog wel “even” een aantal bergetappes zien te overleven.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.