Jeroen ziet; Cavendish is het nog steeds niet verleerd!

De Tour de France van 2021 is ook de ronde van de huilende renners. Renners die huilen van de rampspoed, renners die huilen van de pijn en renners die huilen om een bijzondere prestatie. Zo barstte Matthieu van der Poel in tranen uit om het feit dat het hem was gelukt om zijn opa te eren. En vandaag lag verdriet en vreugdetranen weer zo dicht bij elkaar. Er waren uiteindelijk twee hoofdrolspelers Mark Cavendish (vreugdetranen) en een Belg met startnummer 158, Brent van Moer (tranen van verdriet).

De etappe van vandaag was een vlakke etappe en een uitgelezen moment voor de sprinters om zich weer te laten zien. De totale lengte van de etappe is een korte, namelijk maar 150,4 kilometer. Echter de etappe begint met een stil protest van 1 minuut vanuit de renners tegen de belachelijke etappe van gister. De wegen waren op het einde veel te smal met alle gevolgen van dien. Vandaar een protest van de renners om aan te geven dat het genoeg is. De Tour moet spektakel bieden, maar de renners waren het (terecht) niet eens dat dit niet over hun ruggen moet gaan. De rit eindigde in Fougéres en daar lag al zes keer eerder de finishlijn. In 1985 won het La Vie Claire van Bernard Hinault hier een ploegentijdrit vóór het Nederlandse Kwantum en Panasonic. En in 2015 kwam Mark Cavendish als eerste over de streep. Dat was een van de 30 overwinningen die de man van het eiland Man ooit in de Tour had behaald.

Cavendish was ooit eens een van de allerbeste sprinters in het peloton. Samen met zijn vaste lead-out Mark Renshaw was hij meer dan berucht en reeg hij de overwinningen aan elkaar. ‘Cannonball Cav’ was echter de laatste jaren in de nadagen van zijn carriere terecht gekomen. En eigenlijk had hij ook niet meer gerekend op een plekje in de Tour. Maar toen stond ineens Patrick Lefévre op de stoep. De grote baas van de Ceuninck-QuickStep ploeg wilde Cavendish zijn laatste kunstje gunnen. Cav kon zijn ogen niet geloven, want de Belgische topploeg geldt al jaren als de beste wielerploeg in het peloton. Maar zo gezegd, Cav mocht in het eliteteam plaatsnemen.

Vandaag begon de dag met een vlucht van twee eenzame renners, de Belg Brent van Moer en de Fransman Pierre-Luc Périchon. De twee werken prima samen en bouwen gestaag aan hun voorsprong. Toch houdt je als kijker altijd het gevoel dat het peloton de vluchters van de dag nooit helemaal loslaat. Brent van Moer is een debutant in de Tour, die bekendheid kreeg in de Ronde van Limburg toen hij door politieagenten de verkeerde kant werd opgestuurd toen hij aan een vlucht bezig was. Op 15 kilometer voor de finish vond Van Moer het genoeg en ontdeed hij zich van zijn Franse medevluchter. Het werd een race tegen de klok voor Van Moer. Zou het nu eindelijk gaan lukken voor de Vlaming?

De meet kwam steeds dichterbij, het peloton kwam dichter- en dichterbij, maar Van Moer bleef maar vooruit. Met drie kilometer voor het einde was de voorsprong nog 30 seconden. De sprintersploegen maakte zich klaar om zich op de arme Van Moer te storten. Echter in de laatste kilometer was het gaatje nog maar heel klein. Maar Van Moer bleef vooraan. De sprinters zette zich schrap. Alpecin zette haar kaarten op Philipsen. DSM zat vooraan voor Bol en Ceuninck-QuickStep reed voor Cavendish. Op 200 meter zag je dat het peloton Van Moer toch in ging halen. Het was oneerlijk, want als iemand het vandaag verdiende was het Van Moer. Maar niet vandaag, dacht de renner van Man. Cavendish zat in een zetel en reed eigenlijk onbedreigd naar de zege met in zijn wiel de Franse brokkenpiloot Bouhanni. In hun wiel werd Philipsen nog derde. Maar de eerste plaats is het enige wat telt en die was een prooi voor ‘Cav’. De Engelsman was zeer emotioneel na afloop, net als Van der Poel twee dagen ervoor. Alleen de tranen waren voor een ander doeleinde. Cavendish was heel emotioneel, omdat weinigen nog in hem geloofde. Maar Cavendish is en blijft een klasbak en de overwinning kwam hem toe.

Morgen begint de Tour 2021 dan echt voor mij, want dan is er een tijdrit over 27,2 kilometers. Dan zullen de eerste gaten worden geslagen en moeten we waarschijnlijk gaan vrezen dat een Nederlander niet meer de gele trui draagt. Of Wilco Kelderman zou moeten verrassen, wat zeker niet onmogelijk is. In deze Tour zijn wel vreemdere dingen gebeurt, dus waarom Kelderman niet?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.