We zijn begonnen…

En het eerste schandaal is er meteen. Je moet wel echt een groot kartonnen bord voor je kop hebben om zo op de weg te gaan staan. Wat is dat toch met mensen dat ze zo geil op zichzelf zijn dat ze anderen hiermee in gevaar brengen? Ik zou als ASO deze vrouw verantwoordelijk stellen voor alle geleden schade. Tot aan de laatste cent uitknijpen deze dorpsidioot. De renners reden met een aardige snelheid toen geveld werden door deze een kartonnen bord. Vooral Jumbo/Visma was het grootste slachtoffer. Gesink was er langs en Theunissen was net te laat en veroorzaakte een domino effect.

Vele renners werden slachtoffer. En het gooide direct een enorme smet op deze Tour. Wat dit doet voor de favorieten is nog koffiedik kijken. Maar vanavond zullen we daar waarschijnlijk meer over te weten komen.

Vorig jaar had natuurlijk een einde om van te dromen. Met de clash in de laatste tijdrit tussen Tadej Pogacar en landgenoot Primoz Roglic. Wat een verademing moet dat ook zijn voor Slovenië. Dat je twee van zulke giganten hebt groot gebracht. De een is een mega talent en de ander sprong vanaf de schans zo het wielrennen in. Roglic is nu op een leeftijd dat hij moet gaan oogsten. Pocagar heeft nog even de tijd. Hiermee heb ik ook meteen de twee absolute favorieten genoemd. In principe gaan zij het uitmaken. Mits Roglic niet meteen grote schade op gaat lopen met het “kartonnen bord schandaal”. Wie gaat het hen moeilijk maken? Ik gok dan dat je uitkomt bij het Ineos blok van Richard Carapaz en de Brit Geraint Thomas. Zij zullen het de Slovenen heel lastig gaan maken. Geluk voor de mannen van Ineos dat zij een ijzersterke ploeg op de been brengen. Want naast deze twee worden in een luxe zetel gebracht door Hart, Porte en Kiatkowski. Deze drie hadden bij een andere ploeg gewoon kopman geweest. Verder zijn Mas en Lopez (beide Movistar) gevaarlijke mannen als zij ergens veel tijd gaan winnen. Wanneer je Movistar de serie nog steeds niet hebt gezien op Netflix, echt doen! En nog noemenswaardige renners zullen zijn Quintana, Alaphillipe en Uran zijn. De laatste is in een beste vorm en het zou leuk zijn als de Colombiaan nu eens echt hoge ogen gaat gooien. En wat dan nog te denken van Chris Froome? Wat kan de Zuid-Afrikaanse Brit nog brengen? Na vier Tour overwinningen jaagt Froome op het magische aantal van vijf. Maar de sleet lijkt, zeker ook na zijn zware blessure, nu echt wel op te zitten.

Wat een verademing weer. Natuurlijk is het leuk dat Oranje het goed doet bij het EK 2021 (al staat overal 2020), maar de Tour is met de Olympische Spelen voor mij als groot sport liefhebber het absolute summum.

De rit van vandaag staat met een dikke stift op de kalender van Matthieu van der Poel al maanden geschreven. MvP moet en zal zijn opa eren! Iedereen kent wel het verhaal van zijn beroemde opa, Raymond Poulidor. Vandaar dat de ploeg Fenix-Alpecin zich bij de presentatie in een speciaal shirt hulde. Het is immers vandaag exact 45 jaar geleden dat Poulidor voor het laatst mee deed aan de Tour. Poulidor won de Tour nooit, maar hij won wel 7 etappes. De Fransman was ongelofelijk geliefd en stierf twee jaar geleden. Kleinzoon Matthieu is er alles aan gelegen om vandaag de gele trui te pakken. En velen zullen hem dat ook zeker gunnen. Maar er zijn kapers op de kust als het aankomt dan een sprint.

De Tour is natuurlijk ook de ultieme koers voor de sprinters om geschiedenis te schrijven. Een sprinter die dat allang voor zichzelf heeft gedaan en dit jaar een revival meemaakt, is Mark Cavendish. Jarenlang teisterde de renner van eiland Man het peloton. En nu lijkt het erop dat de renner uit de Ceuninck-Quick-step weer op zijn plek is. Naast “Kev” kijken we natuurlijk naar de veelvraat van de groene trui winst, Peter Sagan. En is de Belg Tim Merlier, uit de ploeg van Van der Poel, een absolute outsider. De Belg is in een puike vorm. De echte uitdagers van Sagan moet je zoeken bij Demare, Colbrelli, Ewan en natuurlijk Wout van Aert! De Belg is met MvP de beste renners uit het hedendaagse peloton. Daar zal de komende jaren, als niets mis gaat, Remco Evenepoel bij komen. Als ik mijn geld zou zetten, heeft Sagan toch weer de meeste kans. Vooral omdat hij zo vaak vooraan rijdt.


En de Nederlanders dan? Dumoulin rijdt de Tour niet en gooit alles op de Olympische tijdrit. Het zijn toch weer de bekende namen; Mollema, Poels, Gesink en darkhorse Wilco Kelderman. Of ze echt hoge ogen gaan gooien valt nog te bezien. Maar het zal een hele mooie Tour worden…. maar ook meteen een gedenkwaardige Tour worden. Daar heeft een kartonnen bord in ieder geval direct voor gezorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.