Uitval door een bij

De Tour 2020 etappe negentien

Was het een wesp of toch een bij? 

Voor de derde keer deze Tour draagt de Zwitser – en zeer geprezen renner – Marc Hirschi het rode rugnummer (prijs voor de meest strijdlustige renner) en dat komt niet al te vaak voor. Voor de Sunweb renner is het een troostprijs want zijn val van gisteren heeft ieder uitzicht op de bolletjes trui en de zege van dag rit verijdeld. 

Vandaag rijdt  hij behoorlijk ingepakt de negentiende etappe. De Oostenrijker Pöstelberger (Bora -Hansgrohe) heeft een ongelofelijke pechdag. Hij wordt door een wesp of was het toch een bij? gestoken in zijn mond en hapt zo naar adem dat er rond de renner grote paniek ontstaat. De dokter, en het ambulancepersoneel doen hun werk. De kijker blijft een tijdje in het ongewisse maar er komt na zo’n drie kwartier een verlossend bericht van de renner zelf. Hij voelt zich weer wat beter. Toch is het voor hem einde Tour en dat is toch wel heel begrotelijk zo vlak voor Parijs. 

De laatste 50 kilometer van deze dag is er voor alle renners de waarschuwing; oppassen geblazen er worden spannende momenten verwacht! Er is weer een val, de nummer zeven – Pavel Sivakov – van Ineos is voor de zoveelste keer het slachtoffer. Een formatie sprinters beloeren elkaar, het is echter nog te vroeg om aan te vallen. Nog 21 nerveuze kilometers zijn er te gaan. Het ziet er uit als een rollercoaster. Opnieuwe een dag die veel energie kost en veel van de benen vraagt.  De Deen Kragh Sören Andersen heeft de benen en is bovendien heel slim. 15 kilometer voor de finish overziet hij de situatie binnen de sprint-ploeg en weet; ‘Nu moet ik gaan!’ Met ruim 70 kilometer per uur weet hij in een mum van tijd een mooie voorsprong op te bouwen. De andere renners laten het lopen het lijkt alsof iedereen blokkeert. ‘De schrik om te verliezen is groter dan de drang om te winnen’, is de verklaring van de Vlamingen. Voor de Deen is het zijn tweede overwinning deze Tour maar dat je van winnen nooit genoeg krijgt toont hij uitbundig. 

Zorgen om van Aert

De Vlamingen gunnen Roglic zeker de gele trui maar wordt er niet door Jumbo-Visma teveel geëist van “hun” Wout van Aert?  Met de Wereldkampioenschappen van de komende week in het achterhoofd maken de zuiderlingen zich wel wat zorgen. Want wat zou het prachtig zijn wanneer een Vlaming het WK goud in handen zou krijgen. De Belgen geven eerlijk toe dat zij op twee sporen zitten. 

Ook Wout heeft zichzelf al de vraag gesteld: wat staat mij in deze Tour nog te wachten. Wat wordt er nog van mij gevraagd? 

‘Natuurlijk wil ik graag de WK proberen te winnen. Ben blij dat er geen tekenen van vermoeidheid zijn.’ Dat hij altijd goesting heeft, lijkt een overbodige opmerking want wat heeft Wout de wielerliefhebbers, analisten, en commentatoren prachtige momenten bezorgd!  Ook de buitenlandse pers ziet hem als een toekomstige gele trui winnaar. Er zijn alleen maar positieve geluiden over deze super-klasse renner. 

‘Ik ga kijken wat ik nodig heb om volgende week goed fit te zijn.’ Samen met zijn fysiotherapeut, raadgever en vertrouweling Marc Lamberts wordt er gewerkt een gedegen plan. De marktwaarde van Van Aert is de afgelopen weken verveelvoudigd. Maar welke wielerploeg zal hem nog kunnen betalen? is de volgende zorg van de Vlamingen. Of dit ook de “zorgen” zijn waar Wout zich mee bezig houdt? 

Ergens in de komende tijd staat er in de agenda een veldrit gepland. Zo zien de mannen op hun computer ‘Weet je wat dat Wout oplevert? 150 euro! Ach de organisatie zal wel ergens een extra potje hebben.’

De Belgen geven vandaag zelf het antwoord waarom het zo prettig is om naar hen te luisteren. Het zit ‘m in de wijze waarop zij de zaken bekijken. “Nederlanders zijn veel directer. Belgen zijn onderdaniger.’

Of onderdanig het juiste woord is daarover kan je twisten maar het is absoluut waar dat hun uitspraken veel genuanceerder zijn, hun kennis en visie buitengewoon interessant en leerzaam is en dat zij veel meer humor hebben.  

janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.