Duivelse Pogacar

De TOUR etappe zestien 

De broekies” kleuren het wielrennen

Met 21 jaar word je binnen wielerwereld een “broekie”genoemd. Begin dertig ben je nog net niet bejaard maar het hangt er tegenaan. Tussen die tijd moet je niet alleen heel hard, behendig en slim kunnen rijden, absoluut niet bang zijn, tegen een behoorlijk stootje kunnen, heel veel wattages trappen en de koers leren lezen.

Wielrennen is een combinatie van zoveel ingewikkelde facetten en dat maakt deze sport zo groots, magisch en heel spannend! Luisterend naar de analisten vraag ik mij af: zou de leiding van de deelnemende ploegen hun oren wel eens laten hangen naar deze commentaren, of denken zij: “klets maar raak.” De Belgen – beslist geen koekenbakkers – filosoferen er achter de microfoon lustig op los met durf, lef en een realistische kijk. Hun kennis en geheugen is lovenswaardig soms luchtig en soms zeer leerzaam.  

Blijven concentreren

De gele trui kan vleugels geven maar die éne duivelse Sloveen Pogacar! Die zo sterk is dat hij zich lijkt te nestelen in de hoofden van zijn grootste uitdagers; de renners van Jumbo-Visma. Hoe raken zij die man kwijt en wat is die snoodaard nog allemaal van plan? Zij zijn gedoemd het voortouw te nemen in de hoop zo de concurrenten op afstand te houden want voor hen telt maar één doel; Het heilige geel! Niet alleen nu maar tot het einde van Tour in Parijs. Zonder meer is Jumbo Visma een hele sterke ploeg, zij voelen en vullen elkaar goed aan. Dus absoluut geen reden tot paniek maar er kan nog van alles gebeuren. Wij moeten er niet aan denken! Gele truidrager Roglic hamert er op; ‘ook al worden wij moe, laten wij vooral geconcentreerd blijven rijden.’ De top zeven ligt qua tijd niet al te ver uit elkaar en ook niet wat niveau betreft. Iedereen heeft een plan dat zij uiteraard niet aan de grote klok hangen. Dus is die concentratie ongelooflijk belangrijk. Het is ogen van voren en achteren hebben. Een ding is zeker, het houdt er de spanning behoorlijk in.

Gouden munten

Peter Sagan zit dit jaar lang niet zo vrolijk op de fiets als voorgaande jaren. Er waren tijden dat hij zich verveelde tijdens de ritten en gekkigheid uithaalde. Dit keer is er nog geen etappe geweest dat hij een relaxte indruk maakte. Toch heeft hij nog genoeg mensen die in hem geloven. En wij moeten hem nageven hij geeft niet op. Een typische Sagan vondst zijn wellicht de honderd gouden munten met zijn portret die hij laten slaan en te koop zijn voor 21.000 euro per stuk. Er zijn nog twintig exemplaren in de aanbieding.  

Teloorgang

Tijdens de eerste rit van de Tour is ook de Fransman David Gaudu (FDJ) gevallen, de schade is een scheurtje in het heiligbeen. Dag na dag verbeet hij de pijn en vandaag ging het licht uit. De helm ging af, het rugnummers werd afgespeld, de fiets op het dak van de ploegwagen gezet. Het was einde Tour voor een dappere renner.  

Juiste voorspelling

De analisten hadden het al voorspeld: dit werd een rit voor de aanvallers en zij kregen gelijk. De 24 jarige Duitse Lennard Kämna (Bora- Hansgrohe) won op een fenomenale wijze. Binnen de wielrennerij laten vele “broekies” zich zien, het is fabuleus wat zij tonen en wat zullen zij in de toekomst de vele koersen gaan kleuren.

janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.