De vondst van Hinault

De Tour etappe zestien

Sportieve martelaren

Een rit naar het dak van deze Tour. Er wordt voorspeld dat het een etappe wordt om je vingers bij af te likken. ‘Het wordt een man tegen man gevecht, het klassement gaat vandaag op de schop.’ Dat het spannend wordt staat wel vast, het is dé conclusie van degenen die er verstand van hebben.

De col de Madeleine is wel eerder beklommen maar dan vanaf de andere – makkelijke kant. Deze vondst voor vandaag is van de befaamde Franse ex renner en veel winnaar Bernard Hinault die vast onderuit gezakt op de bank zit en met wellicht een satanisch lachje om zijn mond kijkt hoe de renners deze helse tocht naar de top trachten te overwinnen. Het zijn sportieve martelaren! ‘Niet te veel nadenken en blijven trappen. En op tijd goed uitgekiend eten en drinken. De maag moet het kunnen verteren. Daarvoor moet je trainen maar je kunt het je aanleren.’ Volgens de Belgische commentatoren. 

Met een steen in mijn maag kijk ik hoe de vluchters zich met een vaart van 93 kilometer per uur als een steen naar beneden laten vallen, scherpen bochten nemen maar gelukkig gaat alles goed. Iedereen blijft heel en dat was wel eens heel anders deze Tour. 

Genieten met een hoofdletter G

Tom Dumoulin vond het vandaag hartstikke mooi, een prachtige klim en een schitterend uitzicht. ‘Ik ben niet in topvorm maar ik houd van dit soort eerlijke beklimmingen. vervolgens lacht hij: ‘niet iedere dag maar voor een keer.’ Ondanks dat Roglic 15 seconden voor zijn belager Pogacar over de finish komt,  beseffen de renners dat de gele trui nog niet veilig is. Wat voor de kijker Genieten was met een hoofdletter G was voor de renners een krankzinnig zware dag. En het is nog niet klaar. 

janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.