De eerste van Bennett

De TOUR tiende etappe

De etappe van de schande

165 corona negatief bevonden renners vertrokken vandaag om deel te nemen aan een vlakke etappe die super nerveus zou verlopen. De wegen langs de mossel en oester kwekerijen gaven een fraai beeld weer. De promotie voor de streek won het van de veiligheid voor de renners. De toeristische smalle straatjes, de vele rotondes en het straatmeubilair, tel daarbij op de eventuele verraderlijke waaiers, en je houd over een dag die de uiterste concentratie vergde van de renners. De Vlaamse commentatoren konden er niet over uit, de ene val partij na de andere.’Dit is de etappe van de schande.’De ploeg van Jumbo-Visma zorgt even voor spanning door de verkeerde kant van de rotonde te nemen maar dat bleef zonder gevolgen. Robert Geesink valt, staat weer op dus niets aan de hand. Het zou op een massa sprint uitlopen zoveel was wel zeker; zou het Bora Hansgrohe renner Peter Sagan lukken de groene trui steviger om de schouders te krijgen en voor de achtste keer mee te nemen naar Parijs? Sagan heeft iets van zijn glans verloren vergeleken bij voorgaande jaren en de vanzelfsprekendheid is dus net iets minder. Al eerder deze Tour verloor hij het groen aan de Ier Sam Bennett en dat gebeurde vandaag weer. Voor Bennett een dubbele winst. Wat een Tour etappe zege en een groene trui betekent liet Deceuninck- Quickstep renner zien tijdens het mooiste Tour-interview van dit jaar. Wat een emotie!

Twee verliezers
Wat mij al eerder is opgevallen; Patrick Lefevre (Decoeninck Quickstep) gaat er (terecht) prat op dat hij inmiddels zoveel ervaring heeft dat hij zich niet meer zo gauw druk maakt. Ook vandaag antwoord hij een journalist: ‘Ach mijn hart sloeg er geen slag harder om.’ Hij wordt door zijn renners op handen gedragen. De winnaar van vandaag Sam Bennett bedankte zijn ploegleider om de kansen die hij hem heeft gegeven. Hoe is het dan toch mogelijk dat hij zo ongenuanceerd reageerde op de verschrikkelijke clash tussen Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) en Fabio Jakobsen (Decoeninck Quickstep) Niemand kan beter weten dan hij, dat geen renner het in zijn hoofd haalt een andere renner het ongeluk in te jagen. Niets levert binnen een etappe meer stress op dan een massasprint. Het testosteron spuit de renners de oren uit en dan gaat er wel eens wat fout en soms ook heel vreselijk fout. Zij willen maar één ding en dat is winnen. Wringen zich door het kleinste gaatje en wanneer het goed gaat worden zij bejubeld om hun moed. Het is meer dan verschrikkelijk wat er is gebeurd tijdens de ronde van Polen. Zowel voor Fabio als voor Dylan.

Vandaag zit de manager van beide renners aan tafel bij de avond etappe. Op een vraag hoe het met hen gaat komt er een cryptisch antwoord waaruit wel zoveel blijkt dat beide renners er nog slecht aan toe zijn. De één fysiek en mentaal, de ander alleen mentaal. De berichten via social media maken dat hij zich nog steeds bedreigt voelt. Beiden renners worden weliswaar goed opgevangen maar de eindconclusie is toch dat er twee verliezers zijn. Een proces tegen de Poolse organisatie lijkt tot nu toe niets uit te halen. Terwijl juist daar op een schandelijke wijze hele grote fouten gemaakt zijn. Wij mogen toch maar hopen dat de twee beste sprinters die Nederland heeft uit het donkere dal komen waarin zij nu verkeren.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.