Lijden en afzien

De TOUR 2020
vierde etappe

En Poels…hij ploegde voort

Gisteren leek het er even op dat Wout Poels (Bahrain – McLaren) iets minder pijn had. Vandaag was het lijden en afzien, er kwam voor hem geen einde aan de dag. Met de moed der wanhoop werd meter voor meter weggetrapt. Op aanmoediging van publiek kon hij niet rekenen want dat stond er niet. De Rus Pavel Sivakov (Ineos – Grenadier) zit als een oorwurm op zijn fiets. Ook hij heeft meerdere malen het asfalt “gekust”. Reden om hem voor de camera te vragen hoe het met hem gaat. Hij is de beminnelijkheid zelve en doet alsof hij geen weet heeft van al zijn verwondingen. Hij heeft de rode lantaarn en dat zegt volgens hem genoeg. Analist Stef Clement merkt op dat traditionele bevoorrading is verdwenen.

De gouden graal
Tijdens de etappes worden er op de rustige momenten interviews getoond. Zo wordt o.a. aan de ploegleider van Julian Alaphilippe gevraagd of hij verwacht dat vanavond de gele tui nog om de schouders zit van deze renner die verleden jaar zoveel dagen in het geel reed. ‘Zou zo maar kunnen. Julian is een man die op emotie koerst.’ Deceuninck Quickstep ploeg heeft de opdracht om gecontroleerd te rijden. ‘Wij willen de gouden graal – de gele trui – voorlopig binnen de ploeg houden.’ Van Tom Dumoulin mag Julian de gele trui best nog even houden. ‘Vandaag gaan wij nog geen grote verschillen verwachten.’ En hij krijgt gelijk. Ook andere renners willen in de eerste week hun kruit nog niet verschieten.’De Tour duurt nog lang, wij zitten pas in de eerste week.’ Of zij dan niet bang zijn voor eventuele gevreesde corona maatregel? Het blijkt geen issue voor een aantal renners. ‘Wij gaan Parijs halen.’

De val van Tiesj
De motor van de ontsnapping is Tiesj Benoot (Sunweb) 25 kilometer voor de finish wordt een scherpe bocht naar rechts door de Vlaming verkeerd ingeschat. Zijn fiets overleeft het niet, hij gelukkig wel! Maar zij kansen voor vandaag zijn verkeken. Een andere Vlaming – Olivier Naesen geeft aan dat hij wel tevreden is met deze eerste week. ‘Minder saai, minder kilometers maar wel meer spektakel.’

Winst voor Roglic
De winst voor vandaag is voor de gedoodverfde Tour winnaar de Sloveen Primoz Roglic waarbij hij veel dank verschuldigd is aan een geweldig optreden van Wout van Aert ook alweer een Vlaming. ‘Had hij gisteren niet mee willen sprinten?’ Hij gaf aan niets met dat gewriemel te hebben. Het plan van Jumbo – Visma maakt dat de renners een ontspannen indruk maken. Met elkaar het geel naar Parijs te brengen. Tot nu toe gaat het crescendo! Hoewel Tom Dumoulin vond dat hij vandaag zijn dag niet had. ‘Ik ben niet tevreden.’

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.