De drie musketiers

De drie musketiers van Jumbo/Visma

Als je perfect ploegenspel bij het wielrennen wilt zien, dan raad ik iedereen aan om het slot van de etappe van vandaag eens rustig te bekijken. Jumbo/Visma liet even zien waarom ze vandaag de dag de beste ploeg van de Tour hebben. En na jaren van dominantie van Sky/Ineos is het heerlijk om te zien dat na TI/Raleigh van de jaren 80 weer een Nederlandse ploeg de rest van het peloton geselde. Marijn Zeeman noemde vanavond bij de Avondetappe dat we ook vooral Tom niet moeten uitsluiten. Maar de dag van vandaag hoorde toe aan drie renners;

De perfecte lijfwacht, Amerikaan Sepp Kuss; De Belgische sloopkogel, Wout van Aert en the Terminator, Primož Roglič. Deze drie renners van de gele brigade leverde het ultieme kunststukje af op de top van het skioord Orciéres-Merlette.

Lead-out man Wout van Aert reed in de laatste kilometers zo hard naar boven, dat geen van de favorieten het durfde of zelfs de moed had om weg te springen. Het tempo van Van Aert was zo moordend. De Belg is in werkelijk ongelofelijke vorm. Het is bijna jammer dat hij voor Roglic moet rijden. Iedereen kan zich de vreselijke val in de Tour van vorig jaar nog wel herinneren. In de individuele tijdrit bleef Van Aert hangen in een dranghek. Een maandenlange revalidatie was zijn deel in plaats van een glorieuze tour uit te rijden. Maar de oud veldrijder kwam kiezelhard terug. Van Aert is een toprenner, die vele disciplines in het wielrennen beheerst. Jumbo/Visma heeft goud in handen met de Belg, die in zijn vrije tijd een kledinglijn heeft samen met zijn vrouw.

De perfecte lijfwacht in de bergen, die benaming heeft betrekking op de Amerikaan Sepp Kuss. De 25-jarige oud mountain-biker rijdt sinds 2019 voor het profteam van Jumbo-Visma. Daarvoor reed hij 1 jaar in het opleidingsteam. Kuss kan één ding heel goed en dat is vreselijk hard naar boven rijden. Een perfect bewijs leverde de Amerikaan vandaag af, want met de snelheid waarmee hij vandaag iedere toprenner in de klim naar Orciéres-Merlette werkelijk sloopte was ongelofelijk indrukwekkend. Ik haal mijzelf de beelden van de Sky ploeg terug van de afgelopen jaren. Daar reden een vijftal renners in een slopend tempo Chris Froome en vorige jaar Bernal steeds naar boven. Maar vandaag liet Kuss even zien, waarom hij geldt als een supertalent. Ik zag het bijna wanhopige gezicht van Tom Dumoulin, die kort daarvoor zijn kopman Roglic op bezoek kreeg. Roglic vroeg Tom hoe goed hij was. Tom was niet top, maar het was goed, zei de Limburger. En dat was het sein voor Roglic om in het oor van Kuss te fluisteren, dat hij zijn gang mocht gaan. Kuss rook bloed en reed zo hard naar boven, dat vele favorieten dachten dat ze water zagen branden. “wat gebeurt hier?”; dacht Egan Bernal. Wie is die 1.80 meter grote rijder in dat gele shirt, die zo hard naar boven reed? Kuss maakte vandaag even goed naam. Vele ploegen zullen de Amerikaan met stip op hun verlanglijstje voor de toekomst hebben geschreven. Ineos, Movistar en UAE-team zullen hem maar wat graag willen hebben om hun kopman te helpen. Kuss is de naam en daar gaan we de komende jaren nog heel veel van horen.

En dan de afmaker, sloveen Primož Roglič die op de streep die andere Sloveen klopte. Nog zo’n supertalent, Tadej Pogacar van de UAE-Team Emirates. Maar ook Pogacar moest het Sloveense hoofd diep buigen voor de machtige sprint van zijn landgenoot. Het verhaal is bekend. Roglič begon naam te maken in het schansspringen. Het lijkt nog niet eens op fietsen, maar Roglič had al wel vroeger een zwak voor het stalen ros met de rubberen bandjes. In 2016 maakte Jumbo/Visma de transfer van de laatste tien jaar door Roglič weg te halen bij het kleine team Adria Mobil. Jaren daarvoor werd hij junioren kampioen schansspringen van zijn land. Zijn record schansspringen is de ongelofelijke afstand van 146,5 meter. Helaas raakte de jonge Sloveen gewond tijdens een van zijn trainingen en als revalidatie ging hij maar op de fiets zitten. En de rest is geschiedenis. Zijn Palmares is al aardig indrukwekkend aan het worden. Zijn mogelijkheden zijn enorm. Roglič zal de komende jaren meedoen om het bovenste schavot. En Jumbo/Visma heeft de potentiele Tourwinnaar in huis. Iedereen verwacht dat de Tourwinst dit jaar erin moet zitten. We gaan zien of de rit van vandaag de eerste aanzet was voor de uiteindelijke Tourwinst van 2020. Op basis wat we vandaag van hem hebben gezien is hij in deze Tour de te koppen man.

Of..??
Gaat onze landgenoot toch nog roet in het eten gooien. Aangeven aan NOS verslaggever Hank Kok dat je niet in je beste doen was, maar toch gewoon met de beste naar boven reed en geen tijdsverlies opliep, moet Roglič toch ook de wenkbrauwen hebben doen fronsen. Want wat als Tom nu wel in vorm raakt, gaat hij dan de Sloveen ook echt pijn doen. Of kan Dumoulin zich schikken in zijn rol als perfecte luitenant? Iets zegt mij dat hij dat niet gaat doen. Om de vergelijking met het voetbal te maken, moet ik altijd denken aan de strijd die Huntelaar voerde in het Nederlands Elftal. The Hunter wist dat andere spitsen misschien wel beter waren, maar er was niemand die zo goed kon leveren als de prijzen werden uitgedeeld. En dat gevoel heb ik toch in deze Tour bij Tom. Iets zegt mij dat Tom heel goed is. Zo goed zelfs dat hij met Roglič gaat uitmaken wie dit jaar met de bloemen in Parijs staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.