De Tour door de ogen van Janna….. nog één keer!

Tour 2019 laatste etappe!

Een Tour met glans….maar stel dat

Honderd vijf en vijftig renners haalden zondag 28 juli opgelucht Parijs.

Slechts 21 uitvallers moesten eerder naar huis. De Tour 2019 was een Tour met glans maar wat als…… Dylan Groenewegen de eerste dag niet zo onfortuinlijk gevallen was, Wout van Aert – door een grote nalatigheid niet was blijven hangen in een verkeerd geplaatst hek, de veel te zwaar gestrafte Tony Martin niet uit de Tour was gestuurd. (Drie renners uit de ploeg van Jumbo Visma) de Franse renner en smaakmaker Thibaut Pinot niet huilend moest afstappen vanwege een spierblessure. De natuur niet zo dwars had gelegen op de laatste twee Alpen etappes wat dan… had de uitslag er dan anders uit gezien? Wij zullen het nooit weten!

Toch zal een iedere wielerliefhebber beamen dat deze Tour één van de meest spannende Tour is geweest sinds decennia. De Franse lieveling Julian Alaphilippe (Ju-Ju) kreeg terecht voor al zijn super aanvalsdrift de prijs voor de strijdlustigste renner. Verdiende Steven Kruijswijk – de meest constante renner van de Tour – zeer verdiend een derde plek op het podium. Kwam de jongste deelnemer van de Tour en de eerste Colombiaan Egan Bernal de Tourwinst zeker toe.

Hebben wij genoten van de rit die Thomas de Gendt won. Waren wij vol lof over de prestaties Dylan van Baalen, Laurens De Plus en Mike Teunissen. Hij haalde verrassend de eerste gele trui sinds dertig jaar voor Nederland binnen. Ach eigenlijk is dit een Tour waar je nog uren over kan na praten…..maar het is over en uit!

De dag na de Tour kijk ik om af te kicken en omdat het allemaal te mooi was nog één keer naar de herhaling van het Belgische Vive le Velo. Zie ik nog eens de hoogtepunten aan mij voorbij trekken. Herinner ik mij weer de mooie verhalen van degenen die aan de tafel voor de anekdotes zorgden.

Realiseer ik mij hoe het voor de renners is geweest om drie weken lang het enthousiaste geschreeuw van de toeschouwers te moeten horen, het getoeter van de voorbij snellende auto’s en motoren en de helikopters boven de hoofden dat ’s avonds in bed nog na-ijlt in hun oren. Zie ik hoe Peter Sagan weer zijn populaire stunten laat zien, een renner een bidon geeft aan een jongetje dat straalt van geluk, Alaphilippe zijn gele trui om de smalle schouder van een jongetje legt dat bibbert van de kou, hoe hij zijn doodzieke vader omhelst. Hoe renners hun kinderen knuffelen het zijn tranen trekkers die de Tour zo mooi maken. De Tour is leven bij de waan van de dag.

En dan ook nog dit…..Gisteren Matthieu van der Poel op een magistrale wijze Het EK de mountain bike winnen. Het was één van zijn doelen voor dit jaar maar cadeau kreeg hij de zege niet al was dat niet af te lezen aan de grote voorsprong die hij nam op nummer 2.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.