De Tour door de ogen van Jeroen…….

Benelux Berggeiten

Berggeiten klinkt misschien wat negatief, maar is een benaming die in de Tour vaak wordt gebruikt. Het is een veel gebruikte benaming tijdens grote beklimmingen waar kleine lichte renners als een gek naar boven vliegen. Het woord vliegen is bijna letterlijk en figuurlijk, omdat het lijkt alsof het hen geen moeite kost. Bekende berggeiten komen uit Spanje en Colombia. Al hadden de Nederlanders en Belgen vroeger renners als Peter Winnen, Johan van der Velde en Lucien van Impe. Alle drie de renners waren absolute uitblinkers in hun tijd. De Belg Van Impe won met zijn kwaliteiten zelfs de Tour.

Lucien van Impe
Van Impe is vooral bekend omdat hij als laatste Belg de Tour won. Na het tijdperk Merckx was dat voor onze zuiderburen een zeer welkome bijkomstigheid. Jarenlang domineerde de Belgen de Tour door de Kannibaal. De Belgen vreesden voor een zwart gat, nadat Merckx definitief was gestopt. Het einde van de Belgische hegemonie was aangebroken. Totdat in 1976 Lucien van Impe het onmogelijke presteerde. Hij won de Tour van dat jaar.
Van Impe was een echte ronderenner. Hij kwam tekort voor de klassiekers, maar over meerdere dagen was de Belg (zeker in de bergen) niet te stoppen. Naast de eerste plaats in 1976 had behaald, was hij in 1975 derde geworden. Dat was al de opmaak voor een succesvol jaar erop. In 1977 startte hij als een van de favorieten op de Touroverwinning. Echter dat jaar kwam hij ten val onder zeer verdachte omstandigheden. Hij moest de Tour laten gaan voor Bernard Thévenet. In 1981 kwam hij nog een keer sterk terug en werd hij nog eens tweede in de Tour. Na die prestatie behaalde hij nog twee keer de winst in het bergklassement. Hij kwam nog een keer heel sterk terug en dat was zijn winst als Belgisch kampioen in 1983.

Peter Winnen
Peter Winnen is na Theunisse en Steven Rooks een van de grootste berggeiten die Nederland heeft gekend. Ook Johan van der Velde moeten we niet vergeten. Maar Winnen was echt geschikt voor de bergen. Zijn grootste overwinning behaalde hij in 1983 toen hij derde in het klassement werd.
Winnen begon zijn carriere als onderwijzer. Toen hij tweede werd in de Vredeskoers (toen de opstap voor de latere profs) en deelnam aan de Olympische Spelen van 1980 was zijn naam gevestigd. Hij debuteerde in de Tour van 1981 met een ritoverwinning in de klim naar Alpe d’Huez. In zijn eerste jaar werd hij 5e in het eindklassement en de grote ploegen vochten om zijn handtekening. Hij reed toen voor de Belgische ploeg Capri Sonne. En besloot ook in 1982 trouw te blijven aan zijn Belgische werkgever. In 1983 ging hij over naar de ploeg Post. In 1983 was dat nog TI-Raleigh, in 1984 ging de ploeg over in Panasonic.

Zijn beste jaar was 1983, waar hij in de Tour als een van de beste was. Opnieuw won hij de rit naar Alpe d’Huez. Hij kwam heel dichtbij de eindoverwinning, maar gestuntel in de tactiek door hemzelf, de ploeg en ploegmaat Johan van der Velde werd hem fataal. De Fransman Laurent Fignon besliste de Tour in zijn voordeel. Later gaf hij aan nooit 100% te zijn geweest. Tevens was er de slechte verstandshouding met Peter Post. Na 1983 ging het (spreekwoordelijk) bergafwaarts met Winnen. Breukink kwam in de ploeg en die overvleugelde Winnen. In 1990 was hij het zat en ging rijden voor de ploeg van Raas (Buckler). Het leek erg veel op zijn Belgische soortgenoot hierboven. Ook Winnen werd nog in zijn najaren Nationaal Kampioen. In 1991 stopte hij dan toch met wielrennen na een aanrijding tijdens een training.

Na zijn wielerloopbaan stortte Winnen zich op het schrijven. Zo schreef hij enkele boeken. Hij liet daarin niet onverlet dat hij doping tegen was gekomen in zijn carriere.

Johan van der Velde
Johan van der Velde was een van de grootste talenten van Nederland. Hij debuteerde in 1978 bij de ploeg Post in de TI-Raleigh ploeg. In zijn debuutjaar won hij direct de Ronde van Romandië, de opstap van grote klassementsrenners. Na vijf jaar bij de ploeg Post te hebben gereden trok hij richting Italië. In 1980 was hij nog een van de belangrijkste helpers in de Tourwinst van Zoetemelk. Al had hij in die Ronde ook een memorabel moment toen hij de gele truidrager Zoetemelk ten val bracht. Gelukkig bleef dat incident zonder gevolgen.
Van der Velde was een meer dan gemiddelde klimmer. In zijn debuut in de Tour werd hij direct 14e. Een gouden toekomst werd hem toegespeeld. In 1980 hielp hij vooral Zoetemelk in de bergen naar de tourwinst. Zelf won hij dat jaar de Witte trui voor beste jongere. In Italiaanse dienst bemoeide hij zich zelfs met de massasprints. Hij won daarbij ook nog in 1981 Luik-Bastenaken-Luik die hem op het lijf was geschreven. Helaas werd hij betrapt op doping. Zijn meest beruchte etappe reed hij in 1988, toen hij als eerste de Gavia beklom in korte mouwtjes. Het weer was daar zo ontzettend slecht, dat hij bevangen door de kou uiteindelijk als laatste eindigde.

Het trieste verhaal wil dat Van der Velde een amfetamine verslaving overhield. Om deze verslaving te bekostigen belandde hij op het criminele pad. Hij wist echter de verslaving te overwinnen na eerst nog in de gevangenis te hebben gezeten vanwege verschillende inbraken. Over zijn leven werd ook een boek geschreven “langs het ravijn”, wat echte wielerliefhebbers zeker moeten lezen. Sinds 2018 is Johan van der Velde buschauffeur van Roompot Orange Cycling.

Etappe van vandaag
Vandaag was het de dag van een andere berggeit. Geboren in Tunja, Colombia. Nairo Alexander Quintana Rojas, bijgenaamd El Condor, was vandaag in topvorm. Vele volgers hadden de kopman van Movistar al afgeschreven. Volgend jaar rijdt de Colombiaan bij de ploeg van Barquil. Hij verlaat de Spaanse topploeg. Maar vandaag kwam de 1.67 meter hoge Colombiaan als eerste boven op de Galibier om ook weg te blijven. Jaren achtereen was de Colombiaan de grote favoriet voor de overwinning in de Tour. Hij won reeds de Vuelta (2016) en de Giro (2014), maar de Tour de France was geen doorslaand succes voor de kleine Colombiaan.

Vandaag reed er weer een grote groep weg. De Kazaak Aleksej Lutsenko was de grote animator van de dag. De Kazaak nam in zijn spoor 32 renners mee, waarbij vooral de namen van Quintana en Bardet opvielen. Daarachter bleef het lang stil. Ook de Duitser Kämna viel op. De Duitser van Sunweb kan wel eens in de voetsporen van Dumoulin treden. Op de Galibier was het voor Quintana genoeg en liet hij Bardet achter zich. Ook Lutsenko kon niet volgen. Quintana reed keihard weg. De oude vorm van de Colombiaan was terug. De voorsprong op het peloton met daarin alle klassementsrenners en Alaphilippe reden op 3,5 minuut. Op de top van de Galibier (de laatste berg van de dag) heeft Quintana anderhalve minuut voorsprong op Bardet.
In het peloton is het opvallend dat de Nederlanders van Ineos het tempo moeten bepalen. Van Baarle en Poels doen het beulswerk, al lijkt het erop dat het een slakkengang is vergeleken met de ontketende Quintana. De voorsprong schiet in 10 kilometer tijd van 3,5 minuut naar boven de 6 minuten. Dan kan Bernal het niet meer aanzien. Hij probeert wel weg te springen. Daar waar de anderen te angstig zijn om Alaphilippe op het spit te leggen, doet de andere Colombiaan het enige juiste. Bernal rijdt hard weg en zijn voorsprong ging naar de halve minuut. Toen was daar de opvallende en later stomme move van Thomas. In plaats van dat de winnaar van vorig jaar afstoppend werk voor zijn ploegmakker doet, gaat hij juist in de achtervolging.

Het zegt veel over de verstandshoudingen binnen de Ineos ploeg. Brailsford kan nog zoveel poen hebben, maar een goede tactiek is voor de patserige Engelsman teveel gevraagd. In de afdaling komt Alaphilippe rap weer terug bij de klassementsrenners. Alleen Bernal blijft 31 tellen voor op de overige concurrenten. Maar de man van de dag is Nairo Quintana. Tot aan vandaag leek hij kansloos, maar door de move van vandaag sluipt de Colombiaan de Top 10 binnen op nummer 7. Het klassement doet ook goede zaken, want 5 renners staan binnen de 2 minuten van elkaar in de top 5. Een van hen is Stevie. Niemand let op de Jumbo/Visma renner, maar op kousenvoeten staat hij er erg goed voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.