De Tour door de ogen van Janna……

De Tour 2019 zeventiende etappe

Een tong als een leren lap

‘Waarom zouden wij eigenlijk die mensen – de rennersvertegenwoordiging – moeten betalen als zij toch niets voor ons doen?’ Dit is een vraag gesteld door Peter Sagan, een vraag waarvoor hij veel bijval krijgt. Het heeft alles te maken met de verzengende hitte waarvoor geen enkele compensatie mogelijk lijkt. Of ja….toch wel maar wat een armoedige! De maximale tijd waarop de achterblijvers binnen moeten zijn, wordt iets ruimer gemeten en de renners mogen nu nog drinken krijgen tot 10 km voor de streep terwijl dat bij normale ritten 20 km is.

Omdat maar liefst veertien ploegen nog geen deuk in een pakje boter hebben kunnen slaan gedurende deze Tour, wordt er vanuit ploegleiding gerekend op deze renners. Niet iedereen blijkt in staat om met de eerste groep – bestaand uit 33 renners – mee te zitten. Volgens de commentator krijgen deze renners vanavond geen eten. Dat lijkt een grap maar de geschiedenis vertelt dat dit meermalen is voorgekomen. Toegegeven het is inmiddels wel al wat decennia geleden. Het was in een tijd dat de renners echt nog helemaal niets te vertellen hadden.

Een sparend peloton

Een plotselinge korte maar fikse regenbui wordt gezien als een zegen. Maar al snel zijn de renners weer geheel opgedroogd. Het peloton spaart zich voor de komende drie loodzware Alpen dagen, waar pas op de laatste dag de Tour winnaar wordt verwacht. De groep avonturiers krijgt een ruime voorsprong en in die groep zit ook de Nederlander Bauke Mollema. Hij deelt zo’n 30 km voor de streep een ‘plaagstootje’ uit, maar dat zal verder tot niets leiden. Het is de Italiaan Matteo Trentin die op het juiste moment wegsprint. Hij snakt naar water maar helaas… de vraag binnen de 10 km. wordt niet beantwoord. Ondanks dat zijn tong verandert in een leren lap weet hij heel knap stand te houden. Hij komt als eenzame winnaar over de finish. Bauke wordt uiteindelijk toch nog vierde. Hij was de dag goed doorgekomen en hoopt zich nog een keer in de Alpen te kunnen laten zien. Het peloton komt 20 minuten later binnen maar voor het eind klassement heeft dat geen gevolgen.

Schermutseling

Is het de warmte of zij het de teleurstellende resultaten van ploeg Ineos (voormalig team Sky) waardoor Tony Martin van Jumbo Sigma het aan de stok krijgt met de Brit Luke Row? Jumbo Visma controleert het peloton maar dat was jaren de rol van team Sky en ja…..in deze Tour zijn de kaarten anders geschud. Dat is dus behoorlijk wennen voor de Engelse ploeg die dit jaar Chris Froome de viervoudige Tourwinnaar missen. Tony Martin altijd de rust zelve neemt het op voor zijn kopman Steven Kruijswijk. Het is zijn taak om deze zo te beschermen dat hem niets kan overkomen. Rowe haalt een rare manoeuvre uit (overigens is dit buiten beeld gebeurd ) die gelukkig goed afloopt maar de kleine terechtwijzing waarop de één de ander duwt wordt nu juist wel door de camera vastgelegd. Of dit tot gevolgen zal leiden wordt na de rit bezorgd gevraagd. Juist op dat moment rijden beiden betrokken renners door het beeld, elkaar de handen schuddend.

Moderne slavernij

Het lijkt wel alsof de commercie het wint van het welzijn van de renners. Daar kan je best wel wat vraagtekens bij zetten. Dat vindt ook oud renner Stef Clement. ‘Als je beperkingen eist – waardoor het voor de renners moeilijker is om te herstellen – dan zal je toch ook moeten kijken naar alternatieven door een aantal regels aan te passen. Hij vertelt dat de renners toch behoorlijk onder de plak zitten bij degenen die het voor het zeggen hebben. Bevalt het je niet dan hoepel je maar op en dan hoef je niet meer terug te komen.’ Je weet nu eenmaal wat je wielrenner staat te wachten. En daar hoort rijden bij 40 graden dus duidelijk ook bij.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.