De Tour door de ogen van Janna……

De Tour 2019 achttiende etappe

Grandioze revival Quintana
Vandaag begint de kijkdag naar de Tour bij mij met een gevoel van onmacht. De veel te zware jurybeslissing om Tony Martin uit de koers te halen en vervolgens om één uur…lees het goed…. één uur voor een hele zware etappe – waar zoveel van afhangt – een dopingcontrole uit te voeren, dan ga je toch geloven in complot theorie. Het geluk getij van de eerste dagen – waar alles op zijn plek valt, lijkt met de val van Wout van Aert te keren bij Jumbo Visma. Zo’n dag als gisteren hakt er mentaal natuurlijk in bij de renners. Het blijkt het gesprek van de dag binnen alle ploegen. Dan valt vandaag ook nog eens George Bennet, belangrijk voor Steven Kruijswijk die aast op het geel. Het ziet er in eerste instantie beroerd uit maar soms lijken renners uit de dood te kunnen herrijzen. Hij schudt eens wat met het hoofd, klimt moeizaam op de fiets om vervolgens zijn minuten achterstand toch weer te overwinnen om zijn werk voor zijn kopman te kunnen doen. Dat terug komen moet geheel op eigen kracht. Zodra de ploegwagen van de onfortuinlijke renner in zijn buurt komt, glipt de auto van de jury ertussen. Kijk… en ik wil echt niet flauw doen maar dat gebeurt echt nooit en te nimmer bij een Franse renner!

Maar OK…. het lukt mij – door mijn teleurstelling op zij te zetten – uiteindelijk toch weer om op deze dag met veel bewondering naar de wielersport en de renners te kijken. Tenslotte zijn het niet de renners die zorgen voor mijn teleurstelling het is het systeem waarmee ik moeite heb!

De verliezers van de eerste weken: Quintana en Bardet laten zich vandaag op een grandioze wijze zien. De kleine Colombiaan pakt de rit zege en de Fransman Bardet de bollentrui. Het is een loodzware dag geweest en zo volgen er nog twee, zij het dat deze wat kilometers betreft een stuk korter zijn. Op het podium staat een stralende Quintana. Deze zege doet al tegenvallers van de afgelopen weken verbleken. De verhalen rond hem zijn allerminst sympathiek. Het botert niet binnen de ploeg en dat wordt iedere dag op TV wel een paar maal nadrukkelijk herhaald: Hij spreekt niet met zijn ploeggenoten, zit alleen aan tafel. Nu geloof ik best dat Quintana niet de meeste benaderbare renner van het peloton is. Ik heb ook wel eens streken gezien waarvan ik dacht: mmmmm…..Wanneer er echter tijdens de rustdag een filmpje voorbij komt waar Quintana samen met zijn familie is herenigd, dan zie je toch weer een hele andere kant. Hij knuffelt een peuter en straalt aan alle kanten. Het maakt hem jaren jonger.

De andere Colombiaan waar men vanaf de eerste dag al veel van verwacht is Egan Bernal – pas 22 jaar – heeft dus nog een mooie toekomst voor zich. De steeds terugkomende vraag wie er nu precies de kopman is bij Ploeg Ineos; Bernal of Thomas blijft raadselachtig en zelfs ook vandaag wanneer Bernal weg poeft bij de andere kopmannen en goede zaken doet voor het klassement – hij gaat zowel Thomas als Kruijswijk voorbij – wordt er geen uitsluitsel gegeven. Het kan nog steeds alle kanten op vinden zij bij Ineos.

“Oh…hij kraakt!”

Van gele trui drager Alaphilippe wordt iedere dag verwacht dat hij nu toch wel eens zal kraken. De commentator met enig triomf in zijn stem: “Oh…hij kraakt…..of zie ik dat verkeerd?” Ja…. dat ziet u volkomen verkeerd want wat Alaphilippe ook vandaag weer laat zien is meesterlijk. Even de benen wat rust geven en vervolgens zich weer mengen bij de koplopers en zelfs bij de afdaling het heft in handen nemen. Hij raakt vermoeid maar dat is op alle gezichten van de renners af te lezen. De hitte en de zwaarte van de etappes beginnen hun tol te eisen. Nog steeds is niet duidelijk wat de einduitslag zal zijn. Want houdt Quintana de goede benen van vandaag? Weet Kruijswijk toch nog iets uit de grote hoed te toveren? Gaat Pinot nog een keer in de aanval? En wat doet Thomas? Er blijven nog genoeg vragen en er zijn nog even zoveel kansen te over. Wij zullen echt moeten wachten tot zaterdagavond.

Kracht halen uit tegenslag

Op de radio wordt bekend gemaakt dat George Bennett opnieuw is gevallen en dit keer is de schade een stuk groter. Het is de zoveelste tegenvaller voor Jumbo Visma in een paar dagen tijd. Dylan Groenewegen zal zijn maten Tony Martin en Wout van Aert komende zondag missen. Voor hem wordt een etappezege in Parijse er niet eenvoudiger op. Maar wie weet halen de Jumbo Visma mannen wel heel veel kracht uit deze tegenvallers.

Onverkwikkelijke zaak

En dan toch nog even terugkomend op de jurybeslissing van gisteren. Deze is met name zo laakbaar omdat er maar al te vaak met twee maten gemeten wordt. Waarom wordt er niet meer geluisterd naar de renners? In de meeste gevallen is de vrede allang weer getekend omdat zij weten dat er in het heetst van de strijd wel eens dingen gebeuren die niet fraai zijn. Dat er sancties genomen worden OK! Maar zo rigoureus reageren als gisteren is buiten alle proporties. Dit is op een zeer rigide wijze de regels in acht nemen. En voorbij gaan aan de emoties van de renners. Overigens zijn er legio voorbeelden waar de renners met veel ernstigere overtreding gewoon weg kwamen met een waarschuwing. Deze beslissing staat bovendien in schril contrast met datgene wat er van de renners gevraagd wordt. Kijk eens hoe lauw er gereageerd werd op de voorstellen van de renners iets te doen aan een hitteplan dat was toch op het randje van het toelaatbare. En om dan na een dag van gezwoeg en doorzettingsvermogen renners zo af te straffen maakt deze zaak buitengewoon onverkwikkelijk.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.