De Tour door de ogen van Jeroen…..

De etappe van vandaag

Vandaag zag ik een wederom een mooie sprint. Met wederom een hoofdrol voor de Jumbo/Visma ploeg. Echter dit keer was er geen winst. Nu viel het kwartje een keer niet de goede kant op. Dylan Groenewegen werd op een halve banddikte geklopt door een sterke Caleb Ewan. De bijna eenling in de Lotto-Soudal ploeg. De Jumbo/Visma ploeg reed de laatste kilometers weer uitmuntend. Ze hadden alle vertrouwen in een goede afloop en daar reden ze dan ook heel hard voor naar de streep. Groenewegen zat in een heerlijke zetel. Het was nog even schrikken dat Sagan ook in de buurt zat, maar dit keer kwam de alleskunner er niet aan te pas. Caleb Ewan deed wat Groenewegen, Teunissen en Van Aert al eerder deden, net even eerder dan je concurrenten je fiets over de lijn krijgen.

Caleb Ewan

Wat niet perse uit het wegwielrennen komt, zijn tegenwoordig de beste wielrenners die er zijn. Van Aert en Van der Poel komen rechtstreeks uit het veldrijden en met Caleb Ewan is het niet anders. Ewan die een Australische vader heeft en een Koreaanse moeder. De Australiër komt van het baanwielrennen. Waar bijvoorbeeld Theo Bos het niet echt kon maken, daar is het met Ewan een ander verhaal. Deze Ewan is niet te verwarren met McEwan. Overigens zijn beide sprinters. Caleb Ewan werd al op vroege leeftijd junioren wereldkampioen. In 2012 won hij, op 18-jarige leeftijd, al direct de Omloop het Nieuwsblad. in 2013 won hij 2 etappes in de Ronde van Toekomst, wat vaak een opmaat is voor een grote wielercarrière. In 2015 maakte hij zijn debuut als neoprof. Hij boekte direct 15 overwinningen. Hij reed toen voor de Australische formatie van Orica. Ewan is klein van stuk, maar naar de finish toe een vaatje buskruit. Voor niets en niemand bang. In 2017 won hij een etappe in de Vuelta. In 2018 werd Orica overgenomen door Mitchelton-Scott. Voor de Tour van dat jaar werd Ewan niet uitgekozen wat direct de breuk inhield met de ploeg en Ewan. Ewan maakte toen de keuze bekend om in 2019 voor Lotto-Soudal te gaan rijden. En dat blijkt nu een hele goede zet te zijn. Hij reed de Tour van dit jaar en wint er ook nog eens een etappe. Ewan heeft zijn naam gevestigd, “the Pocket-Rocket” heeft zich aan het firmament gevestigd.

Cavendish

Caleb Ewan doet mij ongelofelijk denken aan Mark Cavendish. Ook Cavendish was klein van stuk, maar voor de duvel niet bang. Grote verschil is dat Cavendish een hele, hele goede lead-out man had in de naam van Mark Renshaw. Als je zag dat Renshaw een sprint aanzette, dan wist je direct dat Cavendish in het wiel zat. Renshaw kon ook een sprint winnen, net als Mike Teunissen datzelfde deed in de eerste etappe van deze Tour. Cavendish moeten we helaas missen dit jaar. Het zou wel eens het einde kunnen zijn van de veelvraat van gewonnen etappes in de Tour. Ook vadertje Tijd heeft vat gekregen op Cavendish.
Waar Cavendish klein was, waren bijvoorbeeld Jean-Paul van Poppel en Guido Bontempi reuzen in de sprint. De Tour geschiedenis heeft een pak aan sprinters. De ene klein, de ander groot. Het hoeft dus niet altijd een grote, sterke sprinter te zijn, die als winnaar wordt afgevlagd.

Abdoezjaparov

In mijn geheugen van de Tourgeschiedenis blijft altijd Djamolidin Abdoezjaparov in mijn hoofd zitten. Dit was de eerste sprinter die veel indruk op mij maakte. De Cowboy van Tasjkent werd geboren in Oezbekistan. In zijn jeugd was hij al een van de allerbeste. Abdoezjaparov werd na de val van de Berlijnse Muur prof in Italië. Nadat hij is opgevoed in het strenge en harde Sovjet-Unie was daar opeens de vrijheid in het Westen. In het beginjaar 1990 was het vooral wennen, maar een jaar later werd hij direct winnaar van Gent-Wevelgem vroeg in het seizoen. Dat zou een opmaat zijn voor een geweldige carriere. In 1991 won hij zelfs al twee etappeoverwinningen in de Tour van dat jaar. Er zouden er nog 15 volgen. Abdoezjaparov was jaren een van de beste sprinters van de Tour de France. Zijn beste jaar was 1994. Hij won 2 etappes en werd winnaar van de groene trui. Dat deed hij daarvoor ook in Italië, waar hij de paarse trui (puntenklassement) won. Abdoezjaparov reed bijna zijn gehele carriere voor Italiaanse teams.
In 1997 werd Abdoezjaparov in de Tour betrapt op het middel Clenbutarol. Hij werd een jaar geschorst en dat betekende ook direct het einde van zijn wielercarrière.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.