De Tour door de ogen van Jeroen…..

De tussenbalans

De eerste anderhalve week van de Tour 2019 zit erop. Aan spektakel ligt het zeker niet. De wielerliefhebbers moeten hebben genoten van een (nog wel) open Tour, waar iedereen kan winnen of verliezen. We hebben valpartijen gezien, nederlandse successen, drama’s, mooie achtervolgingen. Maar vooral de overwinning van Thomas de Gendt sprong eruit. Kortom, dit is een geweldige Tour.

Wat viel ons op?
Wat vooral opvalt is de dadendrang van Jumbo/Visma. Na jaren geïnvesteerd te hebben in (jonge) talenten en goede aanvullende buitenlandse krachten, wordt deze investering nu echt uitbetaald. Vorig jaar drukte Dylan Groenewegen zijn neus al tegen het overwinningsvenster. Deze Tour is de overwinningsroes pas echt aanwezig. Eerst was het Mike Teunissen die iedereen van het peloton verraste en na 30 jaar Nederland weer eens een gele trui bezorgde. De dag erna boekte Jumbo/Visma wederom een overwinning met de ploegentijdrit. Later gevolgd door de etappezege van Groenewegen en gister was daar de geweldige sprintzege van Van Aert. Het beleid van Jumbo/Visma blijkt een hele goede te zijn. Zij durven te investeren in de innovatie van voeding, nieuwe trainingsmethoden en tactiek. De vier etappezeges zijn hun deel.

Het makkelijke rijden van Team Ineos. Je hebt ze nog amper gezien, behalve Thomas toen het echt lastig werd. Eén beeld blijft mij maar bijstaan. Het moment dat Poels werd gelost in een beklimming en er vanuit de auto van Ineos een teken werd gegeven dat hij rustig aan moest doen. Dat beeld zegt mij voldoende. Ineos staat er heel goed voor met Geraint Thomas en Egan Bernal. Als je dan ook nog weet dat de 6 anderen renners geen koekenbakkers zijn, dan kan ik je op een briefje geven dat in de tweede week Ineos het klassement ondersteboven gaan fietsen. Nu ga je pas echt merken, dat Tom Dumoulin er niet bij is. Dat is zo’n beetje de enige wielrenner die Team Ineos kan dwarszitten.

Het ongelofelijk sterke optreden van Julian Alaphilippe. Alaphilippe laat echt zien dat hij op dit moment een van de allerbeste renners is van het gehele wielerpeloton. Maar dat hij zo makkelijk bergop rijdt met de besten, dat hadden vele volgers niet verwacht. Hij is niet te breken. Op het moment dat Ciccone hem verraste, sloeg hij de volgende dag keihard terug. Uiteraard scheelt het dat Alaphilippe in misschien wel de beste ploeg rijd, maar de benen moeten het uiteindelijk doen. En Alaphilippe heeft staalkabels onder zijn bovenlichaam. De komende jaren wordt de wielrennerij gedomineerd door Alaphilippe, Wout van Aert en Matthieu van der Poel.

Het tegenvallende optreden van Sunweb. De ploeg van Tom Dumoulin is door alle commotie geknakt. Michael Matthews komt iedere keer tekort. En het is niet omdat zijn ploeg hem niet in de goede positie aflevert. Nee, het wil totaal niet met de ploeg. Cees Bol rijdt in zijn debuutjaar nog wel aardig. Kelderman mist zijn makker, Dumoulin en lijkt voor spek en bonen mee te doen. Haga zie je nog wel af en toe. Roche zag je de laatste dagen pas. En Arndt is eigenlijk de meest opvallende, omdat hij wel aanvallend durft en wil rijden. Voor het overige is Sunweb alleen in het nieuws met betrekking tot de overgang van Dumoulin naar Jumbo/Visma.

Aicar….. opeens was daar weer eens een doping-bom die werd gedropt. Jaren is het redelijk stil. Weinig (bekende) renners die nu nog tegen de lamp lopen. Het lijkt erop dat het wielrennen eindelijk schoon is. Op de geruchten van elektronische doping (Lees, Cancellara) na, tot op dit moment. Want het volgende doping middel is weer gevonden. Op dit moment nog legaal, maar dat gaat echt wel veranderen als er ploegen zijn die hier misbruik van gaan maken. Zie bijvoorbeeld, de rel om Froome, die wat oogdruppels nodig had tegen de hooikoorts. Nee, hoor, zei Froome en dictator Brailsford in koor. “Wij doen niets verkeerd”‘; schreeuwde ze van de daken. Dat de hoeveelheid die Froome had ingenomen, net zoveel was als die van een hooikoorts patiënt die het gehele jaar het medicijn innam, was allemaal maar muggenzifterij. Het D-woord zal wel nooit verdwijnen…..

En dan als laatste wat opviel….. De absentie van Tom Dumoulin. Wat mis ik hem als groot wielerliefhebber. Als groot fan mis ik iemand als Tom die vanaf morgen tegen Ineos wel durft te koersen. Nu heb ik al mijn hoop op Jumbo/Visma en vooral Movistar gezet. Maar ik vrees dat de kracht van Ineos in de komende dagen enorm zal zijn. Daarom mis ik Tom. Tom had Thomas en Bernal wel aan de tand gevoeld. In ieder geval in de tijdrit had hij hen zenuwachtig kunnen maken. En als we iets uit het verleden hebben geleerd is dat renners van Ineos niet tegen druk kunnen. Dan gaan ze namelijk fouten maken. En dat is juist waar Tom goed in is, wachten op de fouten (die altijd komen) en dan toeslaan. Daarom voorspel ik ook, dat Tom (als hij bij Jumbo/Visma rijdt) volgend jaar de Tour wint. Tom heeft alles in zich om de allerbeste te zijn. Hij is in de kracht van zijn leven en volgend jaar komt hij ijzersterk terug. En dan zal Jumbo/Visma weer de gevierde ploeg zijn….. net als nu. Wij, Nederlanders, kunnen toch supertrots zijn…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.