De Tour door de ogen van Jeroen….

“Gevallen” renners”

Het meest gevoelige thema in de Tour de France al jaar en dag is het D. woord. Het is het meest gebruikte negatieve woord in de geschiedenis van de Tour. De laatste jaren is het gelukkig stil geworden rond alle Doping verhalen. Heel af en toe komt er weer een verhaal naar buiten, maar de bekende renners blijven gelukkig buiten schot. Maar in het verleden was dat wel anders. Vandaag kwam naar buiten dat in het peloton het middel Aicar aanwezig is. Enkele prominenten personen uit de wielersport zijn er ook van overtuigd dat het in de huidige Tour gebruikt wordt.

De allereerste dopingzondaar
Dat is direct ook een van de meest besproken en bekendste dopingzondaar. Helaas liep het voor deze renner ook zeer slecht af. In 1967 overleed op de flanken van de Mont Ventoux aan een combinatie van alcohol, amfetaminen en vermoeidheid. De beelden hiervan zijn huiveringwekkend. De Brit slingerde van links naar rechts om uiteindelijk langs de weg terecht te komen. Daar wordt hem nog hulp geboden, maar het mocht niet baten. Simpson werd het eerste slachtoffer van doping. De wielerwereld was in tranen.

Andere bekende zondaars
De Nederlander Joop Zoetemelk heeft ook de lucht van doping om zich heen hangen. In 1978 werd Joop Zoetemelk voor de eerste keer positief getest in de Ronde van Frankrijk. Twee jaar later zou dat hem nog eens overkomen. Maar in dat jaar wist hij wel de Tour te winnen. Het meest lachwekkende dopinggeval is het verhaal van de Belg Michel Pollentier. Pollentier wordt in 1978 uit de Tour gezet nadat hij met schone urine uit een condoom geprobeerd heeft fraude te plegen bij de dopingcontrole na de rit naar Alpe d’Huez. Bij de dopingcontrole wil hij de condoom in het daarvoor bestemde flesje leegmaken, maar het gaat gruwelijk mis en de Belg wordt gesnapt. Een van de meest beroemde verhalen is geboren. Echter er zullen vele volgen. Lees daarvoor zeker de biografieën van Thomas Dekker (echt een aanrader), de Deen Rasmussen en die van Tyler Hamilton. Allemaal dopingzondaars die tegen de lamp waren aangelopen en zich later met een biografie in het reine wilde brengen.

In 1988 worden zowel Pedro Delgado als ook Gert-Jan Theunisse betrapt. Beide worden vrijgesproken. Waarbij Theunisse daarna nog een aantal keer betrapt zou worden. Echter, jaren nadien wordt bekend dat het lichaam van Theunisse stof aanmaakt, waarop hij onwerkelijke waardes behaald. Delgado wint dat jaar de Tour de France. In 1991 moest de gehele PDM ploeg de Tour in de elfde etappe verlaten vanwege een voedselvergiftiging. Naar buiten toe wordt de schuld gegeven aan de toediening van het middel Intralipid. Dat zou onhygiënisch zijn uitgevoerd. 4 jaar later ontmaskerde de FIOD de arts van dienst Wim Sanders echter als een spin in een dopingnetwerk waarvan onder andere de PDM ploeg afnemer was. Een schandaal was geboren. Maar dat was pas een begin…

In 1998 is er de Festina affaire. De Tour van 1998 is nog niet begonnen als in de wagen van Festina-verzorger Willy Voet dermate veel verboden stoffen worden gevonden dat de hele ronde op zijn kop wordt gezet. Ook Willy Voet heeft hier een boek over geschreven. En dit is echt een aanrader voor de vakantie. De ploeg wordt aangevoerd door de Fransman Richard Virenque. Virenque is een held in Frankrijk, maar wordt door het gehele peloton uitgekotst. De hel breekt dan los, ook de TVM-ploeg komt niet ongeschonden uit de strijd. De Tour van dat jaar krijgt de bijnaam “Tour Dopage”. Ploegleider Cees Priem moet zelfs de gevangenis in. Rennersstakingen zijn het deel. De Italiaan Pantani wint de Tour van dat jaar. Pantani die ook een zweem van doping om zich heen had, die jaren later de druk van het leven niet meer aan kan en zich van het leven berooft.

In 2006 is er wederom een zwarte Tour. Aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk dat jaar gaf het Spaanse gerecht een lijst vrij met renners die ervan verdacht werden bloeddoping te hebben genomen onder begeleiding van de Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes. Favorieten Jan Ullrich, Ivan Basso en Francisco Mancebo worden hierdoor geweerd van deelname aan de Tour. Tot overmaat van ramp wordt een week na de Tour bekend dat bij winnaar Floyd Landis een te hoog testosterongehalte is aangetroffen. Landis werd vooral bekend door de etappe waarop hij de dag daarvoor op een schier onoverbrugbare achterstand werd gereden. De dag erna reed Landis alleen weg in een zware bergetappe en verpletterde in zijn eentje het hele peloton. Een dergelijk staaltje overmacht is sindsdien nooit meer vertoond. Floyd Landis werd betrapt op het gebruik van doping tijdens de Tour van 2006. Nummer twee destijds: Óscar Pereiro, werd aangesteld als winnaar van de Tour de France 2006.

In 2012 test Fränk Schleck positief op een vochtafdrijvend middel op 14 juli 2012. Dit wordt bekendgemaakt op de rustdag 17 juli 2012. Hij wordt uitgesloten, terwijl de Tour al halverwege is. Maar 2012 wordt vooral het jaar waarbij de UCI Lance Armstrong al zijn overwinningen (1999-2005) ontneemt nadat de USADA had aangetoond dat hij de spil was in het grootste georganiseerde dopingnetwerk tot op dat moment. De jaren 1999 – 2005 kennen in de geschiedenis van de Tour geen winaars. Anderen die schuld bekenden waren Frankie Andreu, Michael Barry, Leonardo Bertagnolli, Volodymyr Bileka, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Jörg Jaksche, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Filippo Simeoni, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters en David Zabriskie. En daarmee is dan ook de meeste beroemde zondaar benoemd…..

De beroemdste zondaar
Dat is niet moeilijk en iedereen zal hem kennen, het is namelijk de Amerikaan Lance Armstrong. Iedereen kent het beroemde verhaal van Armstrong …. van kankerpatiënt tot vedette. Maar hoge bomen vangen wel wind en na jaren van geruchten spat de ballon voor Armstrong dan ook vreselijk uit elkaar. In zijn val neemt hij vele anderen mee (zie de namen hierboven). Kijk vooral naar de film “The Program”. In deze film krijgt de kijker een huiveringwekkend beeld van de mens achter Armstrong. Armstrong zijn vader was apotheker, dus de benodigde medicijnen waren dichtbij. Armstrong hield ervan om te experimenteren. De drang om middels middelen beter te worden wordt verstrekt door de wijze waarop hij bijvoorbeeld door Indurain wordt weggereden in een tijdrit. De beelden spreken voor zichzelf, het is alsof Armstrong stilstaat. “dit nooit meer”; dacht de Amerikaan.

En daarom greep hij de stimulerende middelen. Uiteindelijk geeft hij in een interview met Oprah Winfrey toe dat hij doping heeft gebruikt. Een sneeuwbal gaat rollen, omdat vele Amerikaanse bedrijven Armstrong willen zien hangen. De rechtszaak van de Amerikaanse overheid tegen Armstrong werd in april 2018 afgeblazen. Armstrong trof een schikking van vijf miljoen dollar, er hing hem eerder een schadeclaim van honderd miljoen dollar (ruim tachtig miljoen euro) boven het hoofd. En daarmee kwam hij heel goed weg. Wat we echter niet moeten vergeten is de strijd tegen kanker, die hij heeft gevoerd. In zijn carriere haalde hij 500 miljoen op. Zijn gele polsbandjes zal iedereen nog voor de geest kunnen halen.

De etappe van vandaag!

En dat is vier! Wat een feest Tour is dit aan het worden voor Jumbo/Visma. Na Teunissen, de ploegentijdrit en Groenewegen was het vandaag de beurt aan Wout van Aert. Groenewegen miste de slag in de laatste 30 kilometer. Er reed een eerste groep weg en daar zaten de meeste tourfavorieten in. De mannen die de slag miste, waren Pinot, Uran, Fugelsang, Porte en Mollema. Het kan nog erger want Bennett (Jumbo/Visma) kreeg helemaal een klap te verwerken. Die werd op 5 minuten gezet. De groep Pinot verloor 1 minuut en 40 seconden.

De sprint was een mooie. Team Sunweb nestelde zich op kop. Hun sprinter Matthews zat wel in de eerste groep en was een van de favorieten voor de etappewinst. Sunweb reed voor wat het waard is, maar het mocht niet baten. Matthews kwam weer tekort. Het zit hem niet mee. Hij was al verbolgen over het feit dat er geklooi was met Dumoulin. Maar eenmaal in de Tour kan hij het goede werk van zijn ploeg maar niet afmaken. Wat een feest voor de Nederlandse ploeg. Jumbo/Visma is de beste ploeg in de Tour tot nu toe en het einde is nog niet in zicht. Stevie Kruijswijk kan nog voor verrassingen zorgen. En vlak Groenewegen niet in de overige vlakke etappes. Waar Jumbo/Visma nooit van had kunnen dromen, dat ze naast Dylan nog twee mannen hebben, die een etappe af kunnen maken, namelijk Teunissen en Van Aert. EN dat is misschien wel de grootste winst.

Overige grote winnaar van deze dag is Ineos. Zowel Bernal en vooral Thomas sluipen naar voren en zijn de top 10 binnen geslopen. En Ineos heeft amper hoeven koersen deze Tour. Al die mannen zijn nog fris en dat gaat pas echt tellen in de komende anderhalve week.

De trailer van de film “The Program”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.