De tour door de ogen van Jeroen……

De klimmers

De bergen komen eraan en dan ga ik er altijd steevast goed voor zitten, Al jaren staan alle bergetappes in mijn agenda. Vaak stem ik mijn werk er ook voor af, omdat niets mooiers voor mij is om voor de tv te genieten van de gevechten op dunne bandjes in de meest mooie bergen die je kunt vinden. De gevechten van man op man zijn de mooiste die er zijn. Wellicht dat het komt, omdat je in de bergen pas het echte lijden ziet bij de renners.
De niet-klimmers vormen in de bergen al direct “een bus”. Een bus is de benaming voor de groep die gezamenlijk een zware bergetappe verteren en dat liever in elkaars gezelschap doen dan alleen te moeten ploeteren. Vaak is de afdeling van de bus een van de meest spectaculaire momenten, omdat daar de achterstand enigszins goed gemaakt wordt door met doodsverachting naar beneden te vallen.

Wat zijn de beste klimmers?

Je hebt twee soorten klimmers; degene die het op souplesse doen en de renners die het op pure kracht doen. Je ziet ook wel renners die beide een beetje bezitten, maar over het algemeen zijn het deze twee groepen. Ik, persoonlijk, houd meer van de renners die het op pure kracht doen. De renners die op souplesse doen zijn vaak de kleinere en vooral lichte renners. Degene van de kracht zijn de wat grotere en fysiek ook sterkere renners. De souplesse renners hebben dan ook minder de Tour gewonnen dan de fysiekere renners.

In het verleden zag je de Belg Lucien van Impe de Tour nog winnen. Van Impe was een lichtvoetige renner die in de bergen op zijn best was. Andere echt souplesse klimmers waren Virenque (de vreselijke verwaande Fransman), die dankzij epo vele bollentruien heeft veroverd, de Spanjaard Frederico Bahamontes (1x winnaar van de Tour), de Luxemburger Charly Gaul (1x winnaar van de Tour) en de Italiaan Marco Pantani (winnaar van de Tour 1998). Dan wil ik daar nog één naam aan toe voegen.

De beste klimmer ooit?

En dat is de man uit Colombia die op mij als jongetje een geweldige indruk maakte, namelijk Luis Alberto “Lucho” Herrera. Deze kleine, wat schichtige renner met de bijnaam de tuinman is misschien wel de allerbeste klimmer die de Tour ooit heeft gehad. Herrera vloog werkelijk tegen iedere berg op. Hij won twee keer de bollentrui, maar dat hadden er met zijn kwaliteiten meer moeten zijn. Zijn nadeel: in het vlakke moest hij het geregeld tot vaak afleggen. Gewoonweg omdat hij veel te licht was.

Zijn hoogst behaalde plek in de Tour was 5e. Dat kwam voornamelijk door de vlakke etappes en tijdritten, waar hij op minuten werd gereden. Verloren tijd die hij vaak in de bergen niet meer goed kon maken. Zijn meest bekende actie was in de tour van 1986 waarbij hij Hinault op sleeptouw nam in zijn jacht op zijn 6e Touroverwinning. Kilometers lang sleurde Herrera met een gesloopte Hinault bergen op en af. Hinault was toen in een hevig gevecht verwikkeld met Lemond.

De fysieke klimmer

Dat zijn de renners die niet echt klimmer van oorsprong zijn, maar zoveel kracht bezitten dat zij met deze kracht iedere berg aan kunnen. Deze renners wonnen vaak de Tour uiteindelijk. En dat kwam vooral omdat ze ook nog eens een ijzersterke tijdrit konden rijden. Grote voorbeelden uit het verleden zijn Raymond Poulidor (schoonvader van Matthieu van der Poel en winnaar van de Tour), Bernard Hinault (5x winnaar), Chris Froome (4x winnaar), uiteraard Eddy “de Kannibaal” Merckx (5x winnaar van de Tour) en uiteraard mijn grote favoriet, Miquel “el Rey” Indurain.

Al vaker gememoreerd is dat Indurain twee etappes nodig had om de Tour te winnen. Dat was de tijdrit, waarbij hij iedereen op vele minuten zette en de eerste bergetappes. In deze eerste bergetappes hield de grote Spanjaard zo ongelofelijk huis dat de concurrentie de rest van de Tour als een geslagen bokser tegen de touwen lag en genoegen nam met het hoogste haalbare, plek 2.

Merckx was in zijn tijd echt het summum. Daar was in alle disciplines geen kruit tegen gewassen. Merckx beheerste het psychologische spelletje perfect en reed zijn tegenstanders in de bergen aan gort. Een wijze waaraan hij zijn bijnaam de Kannibaal te danken heeft.

De etappe van vandaag

De etappe van vandaag leidde de renners over een col van de 1e categorie en 2 van de 3e categorie. Vooraf werd al voorspeld dat er een groep(je) weg zou blijven. En zo geschiedde dan ook. Ook de renners die van tevoren werden verwacht drukte hun neus tegen het venster, zoals Roche, Benoot, Soler en Rui Costa. Het zijn de renners die tegen het echte geweld tekort komen, maar juist in dit soort semi-moeilijke etappes zijn dit goede renners. Twee renners spatte er uit, de Belg Tiesj Benoot en de Zuid-Afrikaan Daryl Impey. Benoot is een goede Belgische renner, die in het middelhoog gebergte goed uit de voeten kan. Ook zie je hem vaak in de klassiekers redelijk vooraan zitten. Alleen Benoot is geen afmaker.

Impey heeft wel wedstrijden in het verleden gewonnen. Impey is in Zuid-Afrika geboren. Zijn vader was een professioneel wielrenner, dus het was ook niet vreemd dat de keuze die Daryl had (tennis of wielrennen) uiteindelijk werd beslecht in het voordeel van het wielrennen. Impey reed o.a. voor Barloworld, Radioshack en Orica. Nu rijdt hij alweer sinds vorig jaar voor de ploeg van Mitchelton-Scott. Zijn overwinningen zijn nu ook weer niet behaald in de meest aansprekende rondes of wedstrijden. Maar één ding is Impey in al die jaren niet verleerd: sprinten! De van origine sprinter is ook een prima tijdrijder.

Vandaag ging hij de finale in met Benoot. Nadat eerst Roche (Sunweb) nog een poging had gewaagd. Roche werd ingehaald en toen was het de beurt aan Impey en Benoot. Samen was er een goede samenwerking tussen de twee. Achter hen werd in de laatste kilometers driftig de achtervolging ingezet. Maar het mocht niet baten. Impey en Benoot bleven weg en gingen met z’n tweeën de sprint aan. Benoot kon niet wachten en ging als eerste aan. Dat was een kolfje naar de hand van Impey, die met zijn machtige eindsprint de Belg treurend achterliet. Eindelijk had hij dan weer eens een belangrijke rit gewonnen. Impey is de held van Zuid-Afrika!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.