De Tour door de ogen van Janna…. een tussen etappe!

De Tour 2019 De avond edities

Broodmagere renners
Vanaf het moment dat de eerste klanken van Studio Sport klinken zit ik achter de buis. Nu ja zitten……….. er wordt de komende uren ook wel een aantal kilometers mee gehuppeld. Het blijft echter niet alleen bij het kijken naar de prestaties van de renners overdag. Ik wil ook ’s avonds de nabeschouwingen niet missen. Vanaf de start van de Tour tot aan de laatste etappe staat mijn leven 3 weken lang in het teken van het grootste wielerspektakel van het jaar. En reken maar dat daar naar uitgekeken wordt!

Gisteravond kwam gelukkig Thijs Zonneveld weer eens aanschuiven – voor mij één van de beste analisten – en niet alleen omdat hij het goede nieuws kwam brengen dat het steeds sterker wordende gerucht dat “onze Tom” Sunweb verruild voor Jumbo Visma voor 99% klopt. Misschien dat hij niet eens die 99% heeft genoemd maar zijn geheimzinnige glimlach verried waarschijnlijk meer dan de bedoeling was of ….. mogelijk ook juist niet. Naast hem zat een sportdiëtiste. Zij vertelde over haar werk en ging in op de vraag of het nu wel zo goed was die brood magere renners. ‘Ja zij zijn pezig maar heel sterk, zij kunnen het werk aan.’ De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht aan voeding besteed. En daar blijkt veel winst mee te behalen. De kijker werd een blik in de keuken gegund en dan besef je toch dat het niet alleen maar gaat om hard fietsen. Hoe de mannen daar stonden met hun mobieltje om op de app te bekijken hoeveel gram zij mogen opscheppen van de maaltijden die voor hen zijn klaargemaakt. Vijf zeer geavanceerde maaltijden per dag en tussen door de gelletjes. De winnaar van de achtste etappe Thomas de Gendt had er maar liefst zeventien!!!!! Naar binnen gewerkt om die vervolgens na afloop van zijn monsterrit ook weer uit te kotsen.

Helpende motoren

Ook aan bod kwamen de motoren, zijn dat nu stoorzenders of een goed hulpmiddel om een sprinter of avonturier net wat makkelijker te kunnen laten ontsnappen? Dat laatste blijkt en alle renners en oud renners aan de verschillende tafels beaamden het voordeel. De een noemt het wedstrijd vervalsing en de ander haalt er zijn schouders over op en vindt dat dit nu eenmaal het spel is. Bauke Mollema heeft er al de jury op aangesproken maar die halen voorlopig hun schouders op. Dan schiet mij weer het moment binnen waarop Tom Dumoulin zijn verontwaardiging “wedstrijd vervalsing” uitsprak toen Primoz Roglic achter de motor het renners veld verliet en de etappe won. Hij accepteerde vervolgens wel de boete die hij in een latere wedstrijd kreeg door te lang achter een auto te blijven hangen om weer terug te kunnen komen na materiaal pech. Hij werd zelfs gedeclasseerd. Dus ja…iets zit er wel scheef.

De discussie zal nog wel even voort blijven duren, het laatste woord is hier echt nog niet over gezegd.

Honderd tachtig gram

Bij de Belgen vraagt een uitgenodigde wielerliefhebber.: “Is het echt waar wat ik heb gehoord? Zijn er fietsen die worden bespoten met de zelfde lak als die van de racewagens o.a. die van Max Verstappen…en scheelt dat dan per fiets 180 gram?”

De vraag wordt bevestigend beantwoord.’ De man kan alleen maar het hoofd schudden. Mooie uren die avonduren het is echt na genieten!

janna van zo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.