De Tour door de ogen van Janna….

De Tour 2019 achtste etappe

Superlatieven voor Thomas de Gendt
Vandaag een beproeving voor de Baroudeurs (hetgeen zoveel betekent als vechtjas) volgens de Belgische analist en voormalig coureur José de Couwer. Het is een dag van op en af. Vanaf de start is het de Belg Thomas de Gendt die straf de eerste kilometers van de 200 die hij nog te gaan heeft wegtrapt. Nikki Terpstra is één van de medevluchters, maar voor hem waren de bergen toch net wat te veel, hij wordt na een lange vlucht terug gepakt door het voortrazende peloton.

Het is geen dag voor de sprinters die hun heil achterin het peloton zoeken en er voor zorgen om op tijd binnen te komen.

De Slowaak Peter Sagan hoeft zich vandaag geen moment te vervelen. Hij moet flink aan de bak met maar één doel voor ogen; het groen mee naar Parijs. Na enig pokerspel erkent hij toch zijn meerderen in de klimmers maar weet zich tot op het laatst mooi voorin te handhaven en sprokkelt zo toch nog weer wat punten bijeen. Een fikse valpartij bij ploeg Ineos en een door midden gebroken fiets. De schrik is groot maar iedereen kan weer opstappen en de winnaar van verleden jaar Geraint Thomas wordt weer netjes teruggebracht door zijn ploegmaten.

De strijd om het geel woedt, zes seconden heeft de Fransman Alaphilippe op zijn rivaal Ciccone nodig om zijn gele trui weer terug om de schouders te krijgen. Maar de Italiaan denkt; ‘Ja dag…ik wil nog wel even in die kleur blijven rondrijden.’ Toch gaat hij het niet redden en zo wordt op de Franse Nationale Feestdag het geel door een Fransman gedragen.

De held van de dag!

Maar de held van de dag is Thomas de Gendt. Voor deze Belg alleen maar superlatieven! Wat een prachtige en spannende strijd heeft hij geleverd. ‘Vandaag zijn er bijzondere dingen gebeurd die je zelden meemaakt en vooraf niet voor mogelijk had gehouden.’ aldus de commentator. Thomas de Gendt een vechtjas uur sang! ‘Ja ik had vandaag de goede benen en heb het gelukkig af kunnen maken.’ En hoe…tjonge wat een heerlijk heroïsch kijkfeest.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.