De Tour door de ogen van Janna….. deel 4

De Tour 2019 vierde etappe

Het moet allemaal wel kloppen
‘Het is zo verdraaid moeilijk om in de Tour een etappe te winnen’, verzucht de Belgische commentator. ‘Hard fietsen kunnen zij allemaal maar pas als je met instinct rijdt, word je een held.’ Het was een dag voor de sprinters dus een dag voor Dylan Groenewegen. Maar ja …die was op de eerste dag van de Tour wel heel hard gevallen en zou hij op tijd hersteld zijn van zijn opgelopen kneuzingen en wonden? Zelf dacht hij van wel. Maar wielrenners moet je niet geloven is het credo en vandaag bleek dat op waarheid berust. Hij kwam gewoon aan kracht te kort. En met zulke sprintkanonnen om je heen moet alles kloppen. Aan zijn ploegmaten lag het niet, zij deden precies wat zij moesten doen. Dylan gaf ietwat witjes en gefrustreerd van hier tot Tokyo toe dat hij niet duidelijk genoeg was geweest wat hij nu precies wilde. Voor hem kwam deze dag gewoon te vroeg. Het was de Italiaan Viviani die juichend over de streep ging. Deze dag werd gezien als een saaie dag…..Saaie dag????? Ik zie dat een renner zijn etenszak niet goed aangereikt krijgt. Hij slaat op zijn stuur van woede.

‘Hier heb je een appeltje van mij.’ Zoiets zal zijn kompaan gezegd hebben. Er werd gevreesd voor waaiers die maar niet kwamen. De drager van de bollentrui Tim Wellens – die een bloedhekel heeft aan warm weer – rijdt zich in het zweet om zijn trui te behouden. De gele trui drager zit hem op de hielen maar gunt hem toch de punten. Ik hoor de definitie van wat boven je theewater rijden betekent.

Ik heb weer zoveel geleerd vandaag. Daarom ….voor mij als kijker geen saaie dagen in de Tour.

De schoonheid van het wielrennen

In de Varagids van deze week vertelt de schrijver Ronald Giphart – een fervent Tour liefhebber – dat je hem vooral niet moet vragen welke renner in welke ploeg zit of wie er vorig jaar gewonnen heeft. Het gaat hem om de schoonheid van deze sport en ik kan mij daar wel in vinden. Wielrennen is poëzie, magie, heroïek, opera!

Wat ik mij trouwens afvraag……als degenen die achter de microfoons zitten om een verslag te leveren zich nu vervelen……waarom dan niet meer op de momenten dat er in hun ogen weinig te beleven valt een leuk interview, een filmpje, een anekdote. Soms vraag ik mij wel eens af….zouden die mannen te weinig fantasie hebben? Terwijl de wielrennerij zich juist zo leent voor heerlijke smeuïge verhalen.

Ploeg Jumbo Visma

Het liep vandaag anders dan gehoopt voor de ploeg Jumbo Visma, maar valt er echt te klagen? Met twee schitterende overwinningen, een witte trui en drie renners op plaats 2,3 en 4 in het klassement. Ik denk van niet!

Jumbo Visma is een ploeg van intelligente renners. Die passie hebben, mentaal sterk zijn, elkaar blindelings vertrouwen, weten wat discipline is, die zichzelf door en door kennen of anders is er wel de ploegleiding die hen een zetje in de juiste richting geeft. De mannen zijn zich er terdege van bewust dat alleen je best doen niet genoeg is. Daar moet een behoorlijk schep bovenop en verder is er ook een grote dosis geluk nodig. In de Tour moet alles kloppen.

janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.