De Tour door de ogen van Jeroen…… 8-7-2019

Het lot van de eenzame vluchter(s)

Iedere Tour zie je het weer gebeuren. Eenlingen of groepjes die uren voorop rijden, maar in het zicht van de haven stranden, omdat zij het jagende peloton niet kunnen weerstaan. Wat bezielt een renner om uren lang zichzelf het snot voor de ogen te rijden, terwijl men toch wel weet dat het eigenlijk verspilde moeite is. Het peloton haalt je altijd bijna in. In het verleden is het wel gebeurt dat een vlucht het wel volhoudt. Maar 9 van de 10 keer is het een Mission Impossible.

Records

Net na de oorlog (1947) won de Fransman Albert Bourlon de etappe met de langste ontsnapping. Dat records staat nu nog steeds. Als je kijkt naar het nabije verleden dan kom je uit op de ontsnapping van (tevens) de Fransman Thierry Marie. Marie reed in 1991 een etappe, waarbij hij maar liefst 234 kilometer alleen reed. Dat record staat al zo lang. Zulke ontsnappingen zijn er niet veel meer. De mooiste ontsnapping met een lange succesvolle vlucht is toch wel de ontsnapping van Gert-Jan Theunisse. Theunisse reed in 1989 de rit naar l’Alpe d’Huez. Uiteindelijk reed de matador uit Oss alsof de duivel op zijn hielen zat. Hij bleef maar vooruit, wie hem dan ook achtervolgde. Die rit maakte zoveel indruk op mij. Ik was sowieso al een groot fan van Theunisse. Maar deze rit sloeg alles. Heden ten dagen zie je een dergelijke ontsnapping niet meer voorkomen. De ploegen van de sprinters hebben zo’n macht in het peloton, dat zij pas in de laatste kilometers de vluchters van de dag kunnen terughalen.

Sprintersploegen

Er zijn ploegen die expres renners meenemen, die beulswerk voor hun sprinter moeten opknappen. In de bergetappe zie je vaak de hand van de knecht. Om een mooi voorbeeld te nemen hierin is de rol van Wout Poels bij Ineos. Vorig jaar in de Tour won Thomas vooral ook omdat Poels in de bergen ongelofelijk veel beulswerk opknapte. De beroemde Bradley Wiggins won de Tour, omdat Chris Froome daarbij van onschatbare waarde was. In de vlakke etappes heb je ook knechten. Voor de sprinters zijn dat vooral de lead-out mannen. Mike Teunissen. Matthew Hermans was in de jaren 80 een nederlandse (en succesvolle) sprinter, vooral in Spanje. Maar Hermans won geen sprint zonder de hulp van zijn meesterknecht Erwin Nijboer. Die later ook nog vuil werk opknapte voor Indurain. Tegenwoordig hebben de sprinters een “trein” tot hun beschikking. Vooral de ploeg van Deceuninck-Quick-Step, Lotto-Soudal en Bora-Hansgrohe zijn daar erg goed in. Deze ploegen kun je altijd invullen op een toto formulier als het gaat om ploegen die je in de laatste kilometers vooraan ziet.

Overwinning voor een geweldige Alaphilippe

Vandaag was het een lastige etappe voor de gele truidrager. Het einde van de etappe zat vol met lastige korte klimmetjes. Bij de laatste klim moest Teunissen dan ook diep buigen voor de explosie van Julian Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step vloog werkelijk naar boven en ging als een torpedo naar beneden. Het knappe was dat hij bleef uitlopen op een redelijk nog groot peloton. De Fransen langs de kans werden bijkans gek. Daar reed hun held. De beste eendaagse renner van dit moment. Als iemand het vandaag kon, dan was het Alaphilippe wel. Het was puur machtsvertoon van de Fransman. Het spannende was of Alaphilippe ook de gele trui zou pakken. Alaphilippe bleef maar stand houden. Op 2 kilometer van de meet reed de Fransman 75 km/ph van een vals plat gedeelte af. Nog twee kilometer en de voorsprong betrof 34 seconden. Het was dan wel geen grote ontsnapping, maar wel een ontsnapping op kracht, macht en souplesse. Gert-Jan Theunisse had een waardig opvolger in Alaphilippe. Alaphilippe is niet voor niets de beste in het gehele peloton. Er zijn weinig renners die dit kunnen, wat Alaphilippe vandaag liet zien. Je moet er maar tegenaan staan. Je bent de uitgesproken favoriet voor vandaag. Iedereen weet het en het dan toch doen en ook op zo’n manier. Iedereen verwacht ook dat je gaat, maar als je dan gaat, dan kan werkelijk niemand je volgen. Gewoonweg omdat je zoveel beter bent. Ongelofelijk…

Het is jammer voor ons als Nederlanders dat we het geel kwijt zijn. Maar als Teunissen de gele trui dan toch verliest dan aan deze gigant. Matthews (Sunweb) was de tweede favoriet vooraf en de Aussie uit de ploeg van Dumoulin werd twee voor Stuyven. Frankrijk had wat het graag wilde…. de drager van de gele trui was hen deel.

Morgen volgt een echte vlakke etappe en dan komt Groenewegen om de hoek kijken….

Theunisse wint L’Alpe d’Huez

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.