De Tour door de ogen van Janna…..

De TOUR 2019 Derde etappe

In de Tour kun je geen dag spreken over “ dit wordt een eitje!” Niets …maar dan ook werkelijk niets is vanzelfsprekend of voorspelbaar. De Tour zorgt altijd weer voor verrassingen en zeker vandaag. Het was een etappe van draaien en keren, smalle wegen en super steil op het eind. Het was een etappe waar veel ploegen hun kansen roken. Dan voel je als kijken al aan: Dit gaat een hectische dag worden! Het tempo ligt mede door de wind in de rug behoorlijk hoog. Het gewriemel binnen het peloton en de valpartij achterin, het vraagt – zoals was voorspeld – veel van de renners.

Lichtgewichten met power. Die konden wel eens de dienst gaan uitmaken was een conclusie dus leek dat op het lijf geschreven van de Fransman Alaphilippe! Wat hij vandaag liet zien was van een klasse apart. En voor de wielerliefhebbers een feest om naar te kijken. Deze dag had de bergkoning van verleden jaar op zijn lijstje staan, hij rook zijn kansen en stelde zichzelf niet teleur. Hij keek niet één keer achterom, had maar één ding in zijn hoofd: ‘Ik wil deze etappe winnen!’ Hij zette zijn concurrenten op afstand en wist een dubbelslag te maken door niet alleen de etappe te winnen maar hij nam ook nog eens de gele trui van Mike Teunissen over. ‘Dit heb ik niet vaak gezien, Dat ‘ie dit durft.’ sprak wielercommentator Maarten Ducrot vol bewondering toen hij de Franse gifkikker over een zeer bochtige weg naar beneden zag suizen.

Van droom naar realiteit

Mike Teunissen had vandaag de benen niet. Hij betaalde de tol voor de twee voorgaande hectische dagen en een nacht niet kunnen slapen. ‘Maar de droom die ik heb beleefd pakt niemand mij meer af. Dit is nu de realiteit.’ Of hij vandaag nog plezier had beleefd aan zijn gele trui was een vraag. “Zeker” was het glunderend antwoord. “Ik werd door alle grote mannen gefeliciteerd.’

De Jumbo Visma ploeg wist weliswaar de voorsprong van voorgaande dagen niet vast te houden en natuurlijk kun je beter 31 seconden voor dan 20 seconde (witte trui drager Wout van Aert) of 25 seconde (Steven Kruiswijk die nog steeds gezien wordt als podium kandidaat) achter staan, toch zaten deze renners mooi vooraan in het peloton. En ach de Tour duurt nog lang. Wij zijn nog maar net Frankrijk binnen.

Vooraf hadden veel renners al aangegeven dat het geen gemakkelijke etappe zou worden. Velen gaven – na een dag afzien aan – dat het zelfs nog pittiger was dan zij zich hadden voorgesteld. ‘Hoe dat kwam?’ het enige juiste antwoord: ‘Je hebt Koers en je hebt de TOUR!’ Waar maar weer eens wordt aangetoond dat de Tour van een buiten categorie is.

Bollentrui voor Tim Wellens

Van de Belg Tim Wellens is bekend dat hij soms tot buitengewone onvoorspelbare acties in staat is. Hij rook een kans schoot weg en bleef weg. Hij raapte zoveel bergpunten op dat hem aan het eind van de dag de bolletjes trui om de schouders kwam. Doel bereikt!

Groene trui voor Peter Sagan

Peter Sagan wist ook vandaag weer wat punten bij elkaar te sprokkelen waardoor hij nu officieel groene trui drager is geworden. De Slowaak had niet het beste voorseizoen van zijn carrière maar lijkt nu toch weer helemaal terug te zijn.

janna van zo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.