Daar gaan we weer…..

Herhaling
De laatste seizoenen lijkt de geschiedenis zich steeds te herhalen. Het is net alsof je in een slechte remake zit van de film “Groundhog day”. Kent u deze film? Het is een grappige film uit de jaren negentig waarin de hoofdrolspeler (Bill Murray) iedere dag dezelfde dag herleeft. Dat is ook een beetje het gevoel van de laatste jaren als ik naar mijn club kijk. In 2015 speelde Ajax de voorronde CL tegen Rapid had je de winst in handen, maar op een knullige en vooral onnodige manier geef je het vervolgens uit handen. Vorig jaar tegen Nice en Rosenborg exact hetzelfde verhaal. Ook in de competitie is het vaak mis gegaan op het moment dat de concurrent punten had verspeeld, dat Ajax dan opeens ook punten gaat verspelen. Ajax speelt aardig, maar opeens sluipt er dan toch verslapping in het elftal. Is het mentaliteit? Is het kwaliteit? Of ligt het ergens anders aan….?

Wisselbeleid
Waarom wisselen sommige coaches zo laat? Gisteravond ook weer. Daley Blind was na afloop kritisch op de tweede helft, waarin (hij zei dat) Ajax geen antwoord had op de overtal situatie van Standaard Luik op het middenveld. Als wij (dat vanaf de zijlijn) als supporters ook zien, waarom de coach niet? Mijn broertje en ik zaten gisteravond in een restaurant een hapje te eten met vrienden en onderwijl had ik middels mijn telefoon de wedstrijd op staan. Wij juichen bij de eerste en tweede goal. Maar het juichen sloeg in een steeds stil wordend restaurant over in vloeken. We moesten ons nog inhouden (de overige gasten waardeerde dit zeer), want de tweede helft werd met de minuut minder. Schöne is een goede voetballer, nog altijd voor de Nederlandse competitie. Maar als je toch ziet dat zijn inbreng minder wordt, omdat Luik met meer fysiek gaat spelen, waarom laat je hem dan zo lang nog staan? Ik vond persoonlijk Neres ook niet goed in de wedstrijd zitten. Waarom niet met twee spitsen gaan spelen? Klaas Jan blijft grote kansen missen. Natuurlijk, hij heeft er al drie gemaakt. Echter, dat hadden er over drie wedstrijden zeker het dubbele aantal moeten zijn. In zo’n wedstrijd is het niet prettig als drie of vier spelers net niet hun niveau halen. Dat moeten andere spelers gaan compenseren. En dat gaat tenslotte ten kosten van de prestaties.

Je zult je als Ajax dus volgende week moeten wapenen. Luik gaat afwachten. Echter, Luik zal moeten winnen, omdat ik niet verwacht dat het 3-3 of 4-4 zal gaan worden. Ajax zal in eigen huis het spel moeten gaan maken. De bal hebben is belangrijk. De strijd zal dus op het middenveld moeten worden gewonnen. Ik denk dat Donny of Carel Eiting wel zullen gaan spelen. Deze brengen toch net iets meer dan bijvoorbeeld Lasse. Lasse verzaakt nooit, maar komt met de jaren nu wel soms een stapje tekort. Aan Erik de taak om hierop in te grijpen. Carel Eiting verdient het om op de 6-plek zijn kunsten in Europees verband te laten zien. Ik denk dat Standaard het niet leuk zal vinden als Eiting speelt. Eiting is de (nieuwe) man van de steekpass.

Kansen onbenut
De kansen benutten blijft nog steeds een mega probleem. Klaas Jan doet zijn stinkende best, maakt een goede goal na een heerlijke voorzet van Tadic. Maar in de tweede helft moet hij de wedstrijd voor Ajax beslissen. Daar bestaan geen excuses voor. Ten eerste kan hij de bal ook afleggen op Labyad. En als hij dan toch zelf (hij is tenslotte spits) schiet, dan moet deze bal zitten. Klaas Jan besloot anders en schoot hem op de benen van de uitkomende Ochoa. Over keepers gesproken, Onana is niet in zijn meest gelukkige periode. Zowel tegen Sturm Graz (vreselijke blunder) als ook de goal van de zeer goed spelende Carcela waren zeker niet nodig. Is het gemakzucht? Is het vertrouwen? Of is het toch de schuld van de trainer? Het is een vraag waarbij wij waarschijnlijk nooit het antwoord zullen weten. Het kan immers verkeren. Als Ziyech net na de rust de bal op 0-2 er “gewoon” inschiet, is er niets meer aan de hand. Dan vaag je deze tegenstander helemaal weg. Nu blijf je volgende week tot aan de laatste minuut waarschijnlijk met dicht geknepen billen zitten.

Conclusie
Ajax moet vol aan de bak. De wedstrijd van gister heeft twee gezichten laten zien. En beide gezichten zag je goed terug in de eerste en tweede helft. Ajax speelde aardig tot goed in de eerste helft. Daarbij vergeten we niet dat de start van Standaard ook goed was en het ook zomaar 1-0 had kunnen zijn. Daarna nam Ajax het heft in handen en liet dat pas in de 50e minuut los. Tadic onderscheidde zich in het eerste gedeelte echt. Wat een klasbak is dat. Je ziet aan alles, dat Tadic de man is waar het dit seizoen om gaat draaien. Als je dit team bij elkaar houdt (waarbij Ziyech en/of Neres mogelijk nog zullen of kunnen vertrekken), dan heb je een (voor nederland zeker) hele goede selectie. Een selectie waar je kampioen mee moet worden, maar waarbij het zeker mogelijk moet zijn om de CL te halen. Dinsdag aanstaande weten we of Ajax de finale van de voorrondes CL mag gaan spelen. Mijn gevoel zegt dat het lastig wordt, maar dat het met dit spelersmateriaal eigenlijk wel zou moeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.