Het gaat weer gebeuren…..

Nieuwe start
Volgende week gaan we weer van start! De competitie gaat weer beginnen. Op het moment dat de zon (al weken) uitbundig boven onze hoofden brandt, maken de clubs zich op voor een nieuwe competitie. Ajax is druk doende om vanavond een nieuwe stap te maken naar het uiteindelijk behalen van de Champions League. PSV en Feyenoord maken zich op voor aanstaande zondag wanneer de strijd om de Johan Cruijff schaal losbarst. Beide wedstrijden (zowel die van vanavond als ook van zondag) zullen gelijk een eerste indicatie zijn waar de drie clubs staan. Wat opvalt is de uitgeefwoede bij Ajax. De Amsterdammers hebben bijna €50 miljoen uitgegeven. Dat is een ongelofelijk bedrag. Een bedrag dat niet eerder door een Nederlandse club is uitgegeven.

De grote titelfavoriet
Belangrijkste kandidaat voor het komende kampioenschap is natuurlijk Ajax. De Amsterdammers gaven zoals gezegd een ontzettende bak met geld uit. Hiervoor kwamen (in een vroeg stadium) Perr Schuurs van Fortuna, Zakaria Labyad van Utrecht en Boureima Hassane Bandé van het Belgische KV Mechelen. Alleen al deze spelers kostten bij elkaar het lieve sommetje van €19 mln. Echter, toen begon kleine Marc pas echt met geld uitgeven. Net voor de WK werd bekend dat Ajax Dusan Tadic heel erg graag over wilde nemen van Southampton. Waar Feyenoord blij moet zijn met de huur van Clasie van dezelfde club, gaf Ajax lachend €13 mln. uit. Waarom lachend? Bij de afgelopen WK speelde de Serviër erg goed, maar hij had toen al zijn Ja woord gegeven aan Ajax. Ajax heeft met de komst van Tadic een geweldige speler (zeker voor de Nederlandse competitie) binnen gehaald. Was toen de koek op? Nee, ook de komst van international en speler van Manchester United Daley Blind kwam de Ajax geledingen versterken. Beide spelers kostten €31 mln. Wanneer je dus deze uitgaven in ogenschouw neemt, dan is Ajax de torenhoge favoriet. Is dat een gelopen koers? Nee, Ajax grootste vijand zal gemakzucht zijn. Daarom is het goed, dat er in de selectie een aantal “oudere” spelers rondlopen, die weten wat het is om kampioen te worden, zoals Schöne, Siem de Jong en Daley Blind. Voeg daarbij de talenten, De Ligt, Neres, Van de Beek, Eiting en het wellicht blijven van Ziyech alsmede Frenkie de Jong en dan weet je direct waarom Ajax kampioen moet worden. De druk zal gigantisch hoog worden in Amsterdam en vooral voor haar beleidsbepalers. Mocht het mis gaan, dan zal de trainer als eerste worden geslachtofferd. Ten Hag moet met dit materiaal kampioen worden en het liefst de CL halen. Gebeurt dit niet, dan kan de immer hese Erik zijn biezen pakken.

De overige uitdagers
Regerend landskampioen PSV versterkte zich vooral achterin. Van Manchester City kwam de Spanjaard José Ángel Esmoris Tasende, kortweg Angeliño. Van Heerenveen kwam Denzell Dumfries naar de Lichtstad. En van Ajax kwam reserve Nick Viergever over. Een aderlating voor de nieuwbakken coach Mark van Bommel is het vertrek van Marco van Ginkel, die terug ging naar Chelsea en nu begeerd wordt door de nieuwe club van Phillip Cocu. Gister vertrok ook Arias. Hij zal zijn kunsten nu bij Atletico de Madrid gaan vertonen. Jeroen Zoet en Luuk de Jong hebben aangegeven (ondanks buitenlandse interesse in het tweetal) om PSV trouw te blijven. De grootste wijziging bij PSV vond echter plaats in de technische leiding. Grote baas Marcel Brands gaat nu zijn zakken vullen in Liverpool bij Everton. Phillip Cocu ging ook weg (naar Turkije), net als assistent-coach Ruud Brood. Mark van Bommel, Bart van Merwijk en Ruud van Nistelrooij gaan proberen om PSV in het spoor van Ajax te houden.

De derde kanshebber op de titel is Feyenoord. De Rotterdammers kregen een duidelijke boodschap mee van de leiding: eerst verkopen, anders geen transfers. Jordy Clasie kwam terug, het zij op huurbasis omdat het geld ontbreekt bij de club uit de Havenstad. Martin van Geel had zich al rijk gerekend op de mogelijke verkoop van Nicolai Jörgensen. Echter, Jörgensen speelde een draak van een WK en weg waren de dromen van Martin op een grote zak met geld uit het buitenland. Brad Jones koos voor het grote geld in de zandbak van het Midden-Oosten. De jonge, maar talentvolle Bijlo (Nee, geen familie van de blinde cabaretier) neemt zijn plaats in. Wederom zal ex-Ajax keeper Kenneth Vermeer een plaatsje op de reservebank krijgen. Jan Wouters ging weg en daarvoor in de plaats kwam oud-speler Danny Landzaat. Grootste verlies is wel het cement van de ploeg. Karim El-Ahmadi vertrekt net als Jones naar de zandbak om zijn zakken nog eenmaal flink vol te stoppen. Waar het bij PSV en Ajax wel redelijk snor zit, blijven de twijfels bij de Rotterdammers nog steeds groot. Vandaar dat de naam van Fer nog steeds rondzingt binnen de Kuip club.

Overige clubs
Op zich was het bij de overige clubs redelijk rustig. AZ heeft zich aardig versterkt met de komst van de Noor Bjorn Johnson. Verder kwamen er een drietal talentvolle jeugdspelers van Ajax over naar de Kaasstad. Grote aderlatingen waren er zeker bij AZ, want Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh (de twee smaakmakers van vorig seizoen) vertrokken naar respectievelijk Duitsland (Wolfsburg) en Engeland (Brighton). Nieuwkomer Emmen was een regelrechte sensatie. Emmen schakelde namelijk (op dat moment eredivisionist) Sparta uit. En de club uit Drenthe pakte het vervolgens goed op door goede en gerichte aankopen te doen in de personen van Luciano Slagveer, Caner Cavlan en Wouter Marinus. Toch zal Emmen behoren dat de gedoodverfde degradatiekandidaten. Excelsior heeft een nieuwe trainer na het vertrek van Mitchell van der Gaag naar Nac. De nieuwe trainer van de club uit Kralingen is oud fysiotherapeut Adri Poldervaart. Fysio, zegt u? Ja! Excelsior neemt een geweldige gok, maar is vol vertrouwen in de (in de topdivisie succesvolle) Poldervaart.
Fortuna ging door, waar ze in de Jupiler League ook al mee waren begonnen, namelijk het aantrekken van onbekende en exotische spelers. Ook Fortuna zal zeker gaan behoren tot het rijtje van mogelijke degradanten. Andere nieuwkomer De Graafschap was vooral druk met het terughalen van oud-spelers van de club, zoals Ted van de Pavert en Hidde Jurjus. Heracles en NAC gaan verder met een nieuwe trainer. Waar NAC koos voor een Nederlandse trainer, daar gaat Heracles (Duitsland ligt immers niet ver weg) verder met een Duitse trainer. PEC Zwolle versterkte zich vooral met jeugdige en talentvolle spelers. Echter, het gevaar met een jonge spelersgroep is dat de start van de competitie goed moet zijn. Als de start een herhaling is van vorig jaar, zal het vast goedkomen met de club uit Zwolle. Utrecht zal gaan kiezen voor revanche. De club uit de Domstad had een goede tweede seizoenshelft. En als vervolg hierop werden er goede tot zeer verrassende spelers aangetrokken. Emil Bergström (drievoudig international) kwam over van Rubin Kazan. Gufstafson kwam van Feyenoord en Joris van Overeem kwam van AZ. De Duitser Leon Guwara (Oud duits jeugdinternational) kwam over van Werder Bremen. Utrecht zou met dit spelersmateriaal wel eens de verrassing kunnen worden
van het nieuwe seizoen. De hoop op een stunt is in Utrecht dan ook aanwezig. Tot slot is daar Vitesse met de nieuwe coach Zlutsky. De Rus was in het verleden zelfs bondscoach van Rusland, wat de ambities van de Ernhemmers direct weergeeft. Vitesse kocht er aardig op los in de voorbereiding. Spelers kwamen van heinde en ver en de supporters kunnen zich nu nog minder identificeren met de spelers van hun club. Dit was in het verleden al een probleem van de supporters en dat probleem is alleen maar groter geworden. Een coach die een paar woorden Nederlands spreekt, de spelers die over het algemeen Engels spreken en een eigenaar die niemand ooit ziet. Je zal er supporter van zijn.

Conclusie
Ajax moet kampioen worden. En gelet op het spelersmateriaal is er geen ander excuus voor de Godenzonen. De selectie puilt uit van de klasse en talent. Het is lang geleden dat de supporters van Ajax een dergelijk talentvolle groep (laatste was van Koeman in 2001/2002) hebben gezien. Het geld past niet meer in de kluizen van de Johan Cruijff Arena en de sponsorcontracten worden ook steeds groter. Tot zover is het alleen maar hosanna. Ajax heeft een nieuw jaar om te bewijzen dat zij de sterkste zijn. Met de beste keeper, beste verdediger en beste middenvelder van Nederland binnen de gelederen zou je toch zeggen dat er niets fout kan gaan. Echter, het verleden heeft de Ajax supporter geleerd om voorzichtig te zijn. Het seizoen belooft weer een mooie strijd te worden tussen de drie grootmachten in Nederland. Ik verwacht niet dat een andere club zich daar tussen kan wurmen. Maar je weet het nooit, de bal is rond. Om er nog maar eens een cliché tegen aan te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.