Tour de France 2018 – negentiende etappe

De zoveelste koninginnen rit

En voor de zoveelste maal beweerden de commentatoren en journalisten dat vandaag dé koninginnen rit werd gereden. Maar bloedje spannend was de achttiende etappe zeker. Groene trui drager Sagan heeft wellicht nog nooit zo moeten afzien. Maar hij worstelde en kwam boven. Quintana zakte – ondanks de verzengende hitte – door het ijs en kreeg een gevoelig tik, Robert Geesink verrichtte een heldendaad door de klassementsrenners op sleeptouw te nemen, waardoor de voorsprong van de kopgroep slonk als sneeuw voor de zon. Dat Froome niet zijn beste dagen heeft was al eerder duidelijk geworden. Kruijswijk bleef aanvallen samen met ploeggenoot Roglic en Dumoulin zocht naar kansen, vond ze ook maar de gele trui drager wist alles te pareren. De adembenemende afdaling van Roglic leverde hem de dagzege op. Dumoulin was diep teleurgesteld en stak dat dit niet onder stoelen of banken. Helaas had geen van de journalisten het fatsoen hem even de tijd te gunnen zijn frustratie te verwerken. Het leverde beelden op die misschien even voor sensatie zorgen maar je als kijker toch een gevoel van plaatsvervangende schaamte geven. Door de uitslag van vandaag wordt het morgen bij de tijdrit opnieuw bloeddruk verhogend spannend.

De blijheid van de Lotto-Jumbo ploeg is groot en begrijpelijk. Drie dag etappes gewonnen. Dat was wel in het verleden wel eens anders! Nu kwamen zij met een goede allround ploeg naar de Tour en leek ieder zich te kunnen vinden in hun rol. Zelfs een podium plaats lijkt niet onmogelijk. Robert Geesink wordt terecht door de pers en collegae geroemd om zijn prestaties. Voor zijn harde en efficiënte werken wordt hij ruimschoots beloond met een contractverlenging van drie jaar. Het is te hopen dat Kruijswijk en Roglic niet worden weggekocht want de rek is nog lang niet uit deze ploeg.

Een bijdrage van Janna van Zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.