De winnaar….

Respect
De Tour zit erop. Helaas moet ik dan direct zeggen. Zoals mijn co-writer mij heeft verteld, de Tour is een belevenis voor de echte liefhebber. En dat is nu juist wat wij met deze Tour hebben gezien. Het was een heerlijke Tour. Er zat van alles in, het was zeker niet saai (al leek dat wel met de suprematie van Geraint Thomas), het was boeiend, er was volop dramatiek en er was Nederlands succes. Was daarbij het Nederlandse succes nu het belangrijkste? Nee, dat vond ik zelf niet. Ik heb ook genoten van de Nederlanders die geen succes hebben gehad. De Brit (een hele echte) Thomas won uiteindelijk de Tour. Terecht? Ja, zeker! Thomas was de beste in deze Tour, echter hij werd wel geholpen door geluk en ietwat laf rijden door in de etappes geen trap kopwerk te doen, maar net altijd wel voor de finish weg te sprinten van zijn medevluchters in de jacht op bonificatiesecondes. Ik vond Thomas een beetje een broekpoepert. Wel een hele goede, maar een beetje aan de laffe kant. Dat doet echter niets af, aan zijn rijden. Hij was de beste. Punt uit!

De niet beloonde renners
Als ik kijk naar Laurens ten Dam, dan kan ik daar alleen diep respect voor hebben. Kelderman zou naar deze Tour gaan om Dumoulin te ondersteunen, echter Kelderman viel een week voor de Tour. Toen werd Laurens letterlijk en figuurlijk van achter zijn barbecue vandaan getrokken. Als je dan nog zo Dumoulin kan ondersteunen, dan verdient dat alleen maar respect. Dat Ten Dam gewoon tekort kwam als echte helper in het geweld van de laatste drie weken is spijtig. Maar dat valt Laurens niet te verwijten. Die heeft (zoals Bram Tankink en de Kneet dat zou mooi kunnen zeggen) zijn ballen uit zijn broek gereden.

Steven Kruijswijk en Robert Gesink waren natuurlijk geweldig. Wat hebben die gekoerst! Ze waren niet kapot te krijgen met als hoogtepunt de rit van afgelopen vrijdag. Daar reden beide renners de straatstenen uit het parcours om de best geposteerde Lotto-Jumbo renner te helpen, namelijk Primoz Roglic. Kruijswijk gaf daarbij zijn mogelijk (nog betere) klassering op om Roglic te helpen naar het podium. De overwinning van Roglic was er één om in te lijsten. Gesink geselde het peloton, waarbij de een na de andere knecht uit de kop wegviel. Thomas en Froome zullen Gesink vervloekt hebben, omdat de hele Sky trein de vernieling in werd gereden. Dave B. (nog steeds mijn vriend niet) zal deze winter wel weer in de buidel gaan tasten om nog betere renners aan te trekken om te knechten voor Froome dan wel Thomas. Nog meer carrières die vernield worden door het grote geld. Dat Castroviejo en Kwiakowski (wat toch boven modale wielrenners zijn) het sleurwerk moeten doen is een doodzonde. Deze renners zouden bij een ploeg als FDJ, het Belgische Lotto of zelfs Quickstep de absolute kopman zijn. Gesink cijferde zichzelf helemaal weg deze Tour en Roglic mag hem wel ontzettend bedanken. Steven Kruijswijk was de luis in de pels van Sky. Zat de trein van Sky net in een lekker tempo, dan vloog Stevie de berg weer op met een snelheid waar de ploeg Sky zich vervolgens op stuk beet. De rit naar L’Alpe d’Huez nog sterk in het geheugen. Misschien wel de mooiste rit van deze Tour, waar Stevie bijna een heldendaad volbracht. Helaas kwam hij net tekort, omdat ook andere ploegen behalve Sky mee gingen rijden.

De wel beloonde renners
Wat een Tour was dit voor Dylan Groenewegen. Ik denk dat deze Tour zijn absolute doorbraak is geweest. Twee etappe zeges achter elkaar zegt wat over de immense sprintkwaliteiten van de Amsterdamse sprinter uit de (zeer succesvolle) Lotto-Jumbo ploeg. Dylan had vorig jaar de afsluitende rit naar Parijs al reeds op zijn naam gezet, maar toen de kritiek op zijn sprints toenam, rechtte de sprinter zijn (toen nog goede) rug en zegevierde hij met overmacht. Toen reden alle sprinters nog mee en was hij de absoluut sterkste. Dat belooft wat voor de toekomst. Dylan voelt zich niet alleen het mannetje, ik denk ook dat hij de komende jaren het sprint mannetje wordt.
Overigens de gehele Lotto-Jumbo moet genoemd worden. Wat hebben zij een goede Tour gereden. Misschien was dit wel de allerbeste Tour uit hun geschiedenis. Al moeten we dan nog wel de doping Tour van Rasmussen vergeten. Nee, deze Tour was geweldig voor de voormalige bankiersploeg. Tolhoek, Roglic, Kruijswijk, Groenewegen en Gesink waren ontzettend goed.

Dan de man waar het drie weken om draaide en die zichzelf (op de rit van zaterdag) net niet kon belonen. Ik blijf zeggen dat het verlies van 50 seconden met het beruchte spaak-incident hem de das heeft omgedaan. Had Tom daar geen tijd verloren, dan had Thomas nooit voor hem gereden. Een renner in de gele trui rijdt net even iets meer dan zijn limiet. Dat geeft toch altijd meer kracht. Dumoulin was eigenlijk gewoon ontzettend goed. Zeker als je bedenkt dat hij de zware Giro ook al heeft gereden. Dat hij niet 100% fris aan de start is verschenen (dat zag je ook goed bij Froome) is wellicht de reden dat hij het net niet voor elkaar kon boksen om de winst naar zich toe te trekken. Zaterdag toonde Dumoulin nog een keer zijn spierballen. Daar liet hij zien, dat hij de komende jaren de beste ronderenner wordt die er in de Tour rond zal rijden. Volgend jaar moet gewoon zijn seizoen afgestemd worden op de Tour van 2019. Geen Giro vooraf en een aankoop van een goede helper. Een soort Kwiakowski of Castroviejo. Een dergelijke renner miste de sympathieke Limburger nu en dat verlies kwam hij nu net tekort. Maar ondanks dat heeft Tom de Tour gered van een saaie ronde. Nu was er door de aanwezigheid van Tom een soort angst bij Sky. Daarbij opgeteld dat Movistar tegenviel in de resultaten, maar wel vaak het vuurtje opstookte. Tom heeft definitief aangetoond dat hij bij de allerbeste hoort. En dat gaat hij de komende jaren aan de rest van de wereld bewijzen.

Helaas
De Tour zit erop. En zo ook onze blog verhalen van deze Tour. Namens mijn co-writer wil ik iedere lezer van onze verhalen bedanken. Wij hebben het wederom met heel veel plezier gedaan. De verhalen waren vanuit onze fanatisme voor de Tour voortgekomen. Wij zijn zeer grote fan van de Tour, de muziek, de etappes en alles wat er om heen hangt. Volgend jaar zijn we er weer. Hierna zullen de voetbalverhalen weer de boventoon voeren, alleen zal de frequentie minder zijn. Nogmaals, tot ziens met de Tour van 2019!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.