Tour de France – achttiende etappe

Meten met twee maten
En alweer ligt pechvogel Adam Yates op de grond. Het is de zoveelste keer deze Tour. Verdwaasd kijkt hij om zich heen alsof hij niet begrijpt waarom hem dat toch steeds moet overkomen. Ik had hem op mijn lijstje staan als een renner om in de gaten te houden. Inmiddels is hij weggegomd. Quintana – de winnaar van gisteren valt ook en dat is eveneens niet voor het eerst keer. De vellen hangen er aan de linker onderarm bij. Die zal vannacht niet lekker slapen. Hij wordt door zijn ploegmaten achter de wagen van Movistar terug gebracht. De wijze waarop lijkt verdacht veel op stayeren. De tijd die zij er voor nemen overschrijdt ruim de toegestane tijd. En tja…dan is het bruggetje snel gemaakt naar Tom Dumoulin als….. hij niet de pech van een kapotte spaak gehad en de straftijd voor het achter de auto blijven rijden -stayeren- dan…ja dan…..was de gele trui heel dicht bij geweest. Dat meten met twee maten van de jury, vind ik zo onrechtvaardig en a- sportief! Ook ik slaap vannacht niet lekker.

Rode rugnummer
Opeens zie ik voor in het peloton de onfortuinlijke Amerikaanse Lawson Graddock met rugnummer dertien rijden. Wat moet deze man hebben afgezien de afgelopen weken. Een breuk in de schouder bleek geen reden om af te stappen. Een legitieme reden je af te vragen of de renners niet beter tegen zichzelf beschermd moeten worden. Een arts legt tijdens het avondprogramma uit dat ook zij vindt dat er best eens wat eerder ingegrepen kan worden maar dat de ene breuk de ander niet is waardoor het niet verboden wordt door te rijden. Bij vermoedde blijvende schade of een langduriger herstel ligt de zaak anders. Voor de Australiër moet de drive zijn dat iedere dag dat hij nog in de Tour zit honderd euro overmaakt aan een stichting die kansarme kinderen ondersteund. Nadat Craddock heeft laten zien dat hij nog altijd meetelt verdwijnt hij weer naar de achterhoede om zijn rode rugnummer -toegewezen aan de laatste renner- te bewaken.

Hitte
Niet alle renners verteren de hitte goed. Van de Belg Greg van Avermaet mag het nog even zo blijven ook Dumoulin ondervindt weinig last van de warmte. De Belg Tim Wellens (niet tijdens de Tour aanwezig) is nu typisch zo’n renner die absoluut niet tegen de warmte kan. Hij functioneert het beste bij kou, regen en wind. Ook Nikki Terpstra – geen echte liefhebber van de warmte- zoekt verkoeling door middel van grote ijsklonten in zijn shirt te stoppen. Hij zit vooraan in de ontsnapping en heeft zijn zinnen gezet op de dagzege. ‘Maar ja…ineens was het peloton heel dichtbij en mijn kansen verkeken.’ Hij pakt zijn verlies, lacht er maar een beetje om maar zijn gezicht staat op donderen wanneer een auto van Bora tegen zijn fiets aanrijdt. Voor de chauffeur is het niet verkeerd dat Nikki zo duidelijk in beeld is.

Nu het aantal sprinters is gedecimeerd en Sagan het na zijn val van gisteren het even een dagje rustiger aan doet, liggen er kansen voor de overgebleven sprinters. De Fransman Arnaud Démare wint, hij juicht uitbundig en de Fransen juichen mee.

Bijdrage van Janna van zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.