Tour de France 2018 – zeventiende etappe

Revival Quintana
Het zou werkelijk een geweldige etappe zijn geweest als smaakmaker Sagan niet zo lelijk gevallen was. De groene trui kan hem niet meer ontgaan maar dan moet hij wel de Tour kunnen uitrijden. Zwaar gehavend, grijs en grauw met lege ogen komt hij over de streep, neemt niet zijn groene trui in ontvangst maar gaat voor onderzoek door naar het ziekenhuis. Dan doe je als kijker toch wel even een schietgebedje: Laat het niet waar zijn dat hij Parijs niet haalt. ’s Avonds wordt hij geïnterviewd. Een schone hele groene trui aan. De ogen staan weer helder in het hoofd, van de doktoren heeft hij het groene licht gekregen. Sagan vertelt hoe het is gebeurd, dat het zijn eigen fout was en dat zijn kont behoorlijk pijnlijk is. ’Ga je door?’ wordt er gevraagd, en dan is daar die blik waarom je zo houdt van Sagan. ‘Man… wat dacht je met die groene trui. Ik hoop dat ik over twee dagen weer wat hersteld ben.’ Het is duidelijk dat hij ook nog een keer in Parijs op de Champs d’Elyse wil vlammen.

Bloedje spannend!
Een nieuwtje in de Tour was de 65 kilometer korte maar loodzware bergetappe met drie pittige cols waarbij de laatste – Col de Portet leek op een steile muur. En er moest ook nog eens boven de 2000 kilometergrens gereden worden. Dus werd er met veel belangstelling uitgekeken hoe de renners de ijle lucht zouden verteren. De typische geitenpaadjes waren voor een deel voorzien van een laagje asfalt maar analist Thijs Zonneveld – die de etappe vooraf had verkend – vreesde toch ook voor lekke banden. En hoe zouden de klassement renners deze dag gaan inkleden? Want ….zo was voorspeld; Vandaag was het D-Day, vandaag zouden de maskers vallen. Degenen die voorspelden dat de Colombiaan Quintana wel eens zijn slag zou slaan hadden het helemaal bij het rechte eind. Dat zag er overigens in eerste instantie helemaal niet zo uit. Maar de berggeit zorgde voor een revival waar je U tegen zegt. De Ier Danny Martin – wat had hij een pech de eerste dagen van de Tour – kwam als tweede over de streep. Voor de Belgische commentatoren alle reden te gaan staan en de handen opeen te slaan. De top tien renners gaven elkaar geen duimbreed toe, de pogingen leidden niet tot voorsprong. Er was geen kruid gewassen tegen de macht van Sky. De pogingen van de Lotte Jumbo renners Roglic en Kruijswijk mislukten ondanks de moedige aanvallen. Het is geweldig hoe deze ploeg rijdt dit jaar. Zij rijden met gevoel maling hebbend aan de oppermachtige Sky ploeg, heel jammer dat hun harde werken niet wordt beloond maar zij geven beslist smaak aan de Tour.

Ook Tom Dumoulin probeert vandaag zijn slag te slaan maar zijn grootste rivaal – de Welshman Gerant Thomas – gunt hem slechts even een paar meter en dan nog geen kilometer voor de finish, poeft de gele trui drager weg. Dumoulin, en Kruijswijk achter zich latend. En waar blijft Froome? Hij had vandaag niet de goede benen en kwam vele kostbare secondes na Dumoulin over de streep. Daarmee staat hij nu achter ‘onze” Tom!

Maar vlak daarmee de getergde Froome nog niet uit. Het blijft tot aan zaterdagavond na de tijdrit bloedje spannend. Er is nog veel mogelijk. Dus laat Dumoulin de komende dagen de juiste benen houden. Zijn moraal is bewonderenswaardig.

Wat een renner en wat en visitekaartje voor de wielersport.

Bijdrage van janna van Zon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.